МОН: Средната учителка заплата да стане 2032 лв. от 1 септември

Непедагогическите специалисти да получават средно 1134 лв
11 юли 2022 11:43, Петя Славова
56
МОН: Средната учителка заплата да стане 2032 лв. от 1 септември
Снимка: БГНЕС

2032 лв. да стане средната учителска заплата от 1 септември т.г., а непедагогическите специалисти да получават средно 1134 лв. Това ще предложи Министерството на образованието и науката (МОН) на социалните партньори в средното образование с разпределението на средствата от актуализацията на държавния бюджет.

На 6 юни МОН поиска от Министерството на финансите 173,4 млн. лв. допълнително за предучилищното и училищното образование. Първоначално тази сума остана извън разчетите за промяна в закона за бюджета, но впоследствие депутатите гласуваха 150 млн. лв. за увеличение на възнагражденията, за издръжка и храна, както и за национални програми.

За увеличение на възнагражденията в детските градини, училищата и центровете за подкрепа се отделят близо 54,5 млн. лв. Учителските заплати се вдигат средно с 5%, а тези на непедагогическия персонал – средно с 4%. За обезщетения на напускащите образователната система ще се изплатят 35,1 млн. лв. допълнително. Над 1,2 млн. лв. повече се отпускат за ученически стипендии.

С 20% се повишава добавката за храненето на децата от подготвителните групи и от I до IV клас. За тази цел са предвидени почти 5,5 млн. лв. За компенсиране на по-високите разходи за храна с още 5 млн. лв. се вдига нормативът за целодневната организация на учебния ден.

Заради скока на цените на енергоносителите образователните институции ще получат 10,5% над досегашния си бюджет за издръжка и режийни разходи. Това ще струва на държавата над 26 млн. лв. допълнително. С 31% ще се увеличи нормативът за издръжка на дете в детските градини. За това са предвидени почти 22,5 млн. лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
19
 
! Отговори
до 3 преди 1 година
Нека ти отговоря така- няма как при народ от 80% тотални функционално неграмотни аутсайдери слуги в ЕС (и то най-нискоквалифицирани слуги) да очакваш образование. Който иска, ще се научи. То е до манталитет. *** пример- елитните училища бълват топ кадри- лекари, зъболекари, програмисти, архитекти. Училищата в гетата (подобно на тези в САЩ) бълват берачи на малини за ЕС.
4
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Редно е да се покачи. Няма как в Лидл склададжия да взима 2500 и отгоре да има ваучери за храна и частно осигуряване, а един учител да крета с 2000, които взима чистачка, работеща на 2 места в София.
3
11
 
9
 
! Отговори
Я ! преди 1 година
32лв. добре , ама 2 000 защо ?
2
19
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А спрете да ги гушите тия скапани даскали!!!! Половината не знаят защо са на работа, другата половина са ***!!!
1
12
 
27
 
! Отговори
Joko преди 1 година
Заплатите - добре, НО Как ще гарантирате, че ще се повиши качеството на образованието и дисциплината в училищата ? Даскалите ( като личности) са едни и същи. Те няма да се напънат да работят повече.