МОН: Средната учителка заплата да стане 2032 лв. от 1 септември

Непедагогическите специалисти да получават средно 1134 лв
11 юли 2022 11:43, Петя Славова
56
МОН: Средната учителка заплата да стане 2032 лв. от 1 септември
Снимка: БГНЕС

2032 лв. да стане средната учителска заплата от 1 септември т.г., а непедагогическите специалисти да получават средно 1134 лв. Това ще предложи Министерството на образованието и науката (МОН) на социалните партньори в средното образование с разпределението на средствата от актуализацията на държавния бюджет.

На 6 юни МОН поиска от Министерството на финансите 173,4 млн. лв. допълнително за предучилищното и училищното образование. Първоначално тази сума остана извън разчетите за промяна в закона за бюджета, но впоследствие депутатите гласуваха 150 млн. лв. за увеличение на възнагражденията, за издръжка и храна, както и за национални програми.

За увеличение на възнагражденията в детските градини, училищата и центровете за подкрепа се отделят близо 54,5 млн. лв. Учителските заплати се вдигат средно с 5%, а тези на непедагогическия персонал – средно с 4%. За обезщетения на напускащите образователната система ще се изплатят 35,1 млн. лв. допълнително. Над 1,2 млн. лв. повече се отпускат за ученически стипендии.

С 20% се повишава добавката за храненето на децата от подготвителните групи и от I до IV клас. За тази цел са предвидени почти 5,5 млн. лв. За компенсиране на по-високите разходи за храна с още 5 млн. лв. се вдига нормативът за целодневната организация на учебния ден.

Заради скока на цените на енергоносителите образователните институции ще получат 10,5% над досегашния си бюджет за издръжка и режийни разходи. Това ще струва на държавата над 26 млн. лв. допълнително. С 31% ще се увеличи нормативът за издръжка на дете в детските градини. За това са предвидени почти 22,5 млн. лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 16 А защо си напуснала,след като знаеш,че работата в училище се свежда до нищонеправене ? Или не си имала необходимите качества и са те напъдили или и на новата работа не се представяш,както трябва и затова ти е 800 лв. заплатата.
24
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А на медицинските сестри кога...или само даскали и полицаи има у тая държава та мине не мине все на тях им вдигат заплатите.
23
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А на медицинските сестри кога...или само даскали и полицаи има у тая държава та мине не мине все на тях им вдигат заплатите.
22
1
 
8
 
! Отговори
Ф. Мазакура преди 1 година
Доган иска да живее още 300 години и да направи цяла Европа полупустиня и бунище като България. За щастие ще има скоро смяна на поколенията и ще дойдат много по-морални и по-учени хора от него.
21
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама айде сега да вдигнем малко и качеството защо положението е трагично, като им мине 4 месечния платен отпуск да поработят малко.
20
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо да се изритат всички закостенели комунистически бабки и дедовци от училищата. Повечето от тях не умеят да работят с технологии, преподават скучно, еднообразно и са с особени разбирания за възпитание.
19
1
 
7
 
! Отговори
Шнапса преди 1 година
Пеевски е толкова алчен и лаком че накрая ще изяде и себе си. И след това ще почне новия Златен век за България.
18
2
 
15
 
! Отговори
хихи преди 1 година
къде са тези заплати в провинцията... застрахователна компания 800лв
17
7
 
34
 
! Отговори
Марчето преди 1 година
Учителят по английски на дъщеря ми, като бяха онлайн, се чудех този човек как е завършил Английска филология. Той говори английски по-зле и от ром. Цъкнах го във фейса, гледам завършил ЮЗУ, ясно ми стана. Ще се ходи на частни уроци, тва е положението
16
7
 
11
 
! Отговори
Киров преди 1 година
Ще издънят държавния бюджет и ще почне пак режим на тока и купонна система като при Луканов и Виденов. Нали искахте социализъм - ще чакате по цял ден на опашки за един хляб. А хляба ще струва 100 лв с ДДС.
15
3
 
2
 
! Отговори
Kairos преди 1 година
Също толкова да се вдигне и заплатата на приравнените с учителите духовници!
14
5
 
22
 
! Отговори
Пешо преди 1 година
"Комунизма" все още е в България. Заплатите не се определят от пазара а с декрети на фалшиви държавни институции. Няма значение кой колко работи - всички получават еднакво. Ами тогава никой няма да си дава зор и образованието ще продължи да затъва. Пишат на всички 5 и 6 и населението продължава славно да затъпява.
13
13
 
4
 
! Отговори
Програмист преди 1 година
Живейте си с мизерните 1-2 хиляди лева, аз си взимам по 15 бона на месец
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо никъде не се споменава заплатите на пом.възпитател както в училища така и в детски градини ,защото те взимат колкото е минималната в страната!
11
14
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това вече минава границите на разумното, не може един учител за 4 учебни часа на ден да взима такава заплата, абсурдно е вече с това извиване на ръцете на всяка нова власт, която идва. За две години са увеличавани 5 или 6 пъти заплатите им. Аз работя в производство, за 800 лв, с висше образование, стаж , с два езика, бивша учителка , знам какво се случва там, копупция, кражба на държавни и общински пари. Страшно е в тази сфера.
10
10
 
7
 
! Отговори
до 12 преди 1 година
На мене ми е интересно ти какво можеш и какво работиш, като не си виждал такива заплати?! Явно нищо. Селскостопанска работа, заменима от робот. Или някакъв друг вид труд, заменим от робот.
9
5
 
10
 
! Отговори
до 10 преди 1 година
Навсякъде е рекламата на Лидл. Колко взимат хора с квалификация трети клас втория срок, не ме интересува. Това е несериозно заплащане за студенти и ученици, които биха припечелили нещо временно. И казвам, че не може квалифициран човек да взима толкова. Не е редно. Извинявам се, объркал съм леко цифрите- складо служител взима 2380лв. в Лидл. Отделно 100лв. ваучери. Демек- доста повече от учител. Говорим в брутни суми, разбира се. И заплатата на учителите е брутна сума.
8
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно , сигурно в София взимат 2500 и нагоре хора в склад или чистачки, но в провинцията няма такива заплати, само през сезона дават за два месеца около 1200-1300 за работници, но те си скъсват г,,за от работа - физическа работа. Какво пак се почна с тези учителски заплати, ей, нямат угода, използвачи, крадци са буквално. Нищо не се работи в училищата в градове различни от София и няколко други. Не се заблуждавайте, ниящ не правят в час, т.н. учители, с връзки са там
7
20
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Откъде накъде ще увеличават заплатите на тези нищоправещи хора?! Има учители, които си играят на телефона в Час повече и от учениците, говорят си шеги с тях, будалкат се, ихо-ахо взаимно си правят, не преподават, не ги изпитват, не ги възпитават. Има и свестни и изискващи учители, но са съвсем малко! Трябва да се направи личностен анализ на всички учители и САМО на заслужителите да увеличат заплатите!
6
11
 
13
 
! Отговори
до 7 преди 1 година
Дори и чистачката, работеща на 2 места, изкарва повече от учител, за жалост...