За един ден работа българинът си купува половин килограм сирене

Гражданите се оглеждат за промоции
12 дек 2022 19:40, Росен Стойчев
65

За 8 часов работен ден голяма част от българите получават пари, които стигат да си купят 4-5 килограма сирене. Надникът у нас на час средно е 8,80 лв. Данните на НСИ отново ни нареждат на последно място в ЕС по размер на доходите, съобщи Bulgaria ON AIR.

Дарин е собственик в бистро.

Още по темата
Работи много, често по 12 часа на ден, но признава, че инфлацията изяжда и неговите доходи.

"Навремето с 60 лева пълниш количката, сега с 60 лева трудно ще я напълниш. Когато пазарувам за вкъщи, се замислям и разглеждам повече и преценявам", сподели мъжът.

Той има и 4-ма служители, като разходите му за заплати, заедно с осигуровките, са около 4500 - 5000 лева на месец.

"Много макроикономисти определят България като място с ниски данъци, но истината е, че данъчната и осигурителната тежест за работодателя е 42%", изчислява Дарин.

"Освен парите, които работникът получава, има Фонд "Държавно обществено осигуряване", Фонд "Допълнително задължително пенсионно осигуряване", здравно осигуряване, социално  и Фонд "Безработица". И данък общ доход, разбира се.

Най-скъпо излиза на работодателите наемането на хора в сектора "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" - 29 лв. на час, или над 51 000 лв. на година, показват още данните. В този сектор влизат IT фирмите, телекомите, както и правенето на филми и телевизионни предавания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: заплатаработодателНСИ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
До 52 преди 1 година
Жълтинизъм отвсякъде.
44
1
 
2
 
! Отговори
Tanas преди 1 година
Глупости.
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В заглавието пише "За един ден работа българинът си купува половин килограм сирене", а по надолу в статията пишете, че си купува 4-5 килограма сирене. Кое е вярното???
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
. . . Данните на НСИ отново ни нареждат на последно място в ЕС по размер на доходите. . . Ще се борим за последно място в сравнение с Африка! Колкото и Кайени или Майбаси да карате все ги карате по дупчестите магистрали без мантинели или градските улици с профил от Мариупол! Вече гледам сеира отстрани, защото не виждам вече смисъл за борба с тъпотията в България, но все още боли! Дано по бързо се децимират простаците, да може по-бързо да се върнем обратно в България!
41
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То вярно, че висока инфлация но чак 150лв/кг сирене?!
40
5
 
2
 
! Отговори
Тия нещо... преди 1 година
Айде.. омръзнами от глупави заглавия и глупави коментари Най - ниско работещите получават 60- 70 лв. на ден . Колко сирене е това бе гении ??? Дори и Рокфорт с златен прах да е да е е повече от половин километър. А отделно че в София заплата под 2000 няма , а 10000 си е вече нормална заплата .Ама, умниците " да си попълват времето си да плюят
39
1
 
1
 
! Отговори
23 см преди 1 година
*** и за четвърт сирене на ден да работи, НЯМА да се вдигне, гушкането на бедъра на жената е национален спорт,има и три-четири НАЦИОНАЛНИ поговорки - да се смириме, да отмине .....Не е някакво изключение, във Римската империя, робите 60% са били доброволни такива - труд срещу комат хляб и дървен нар.
38
1
 
3
 
! Отговори
Маке преди 1 година
До АнонименЗначи записваш се в легиона в Украйна, гръмват те и хоп-100 000 Евро за родата, а колегите те водят жив, та и по 5 бона месечно още заплатка си докарваш!
37
0
 
5
 
! Отговори
Уточнение преди 1 година
От данните в материала става кристално ясно, че българинът работи масово за 8.80 лв НА ЧАС! Което ще рече , че заглавието ЛЪЖЕ! За ЧАС работа си купува половин килограм прилично сирене. Обаче и аз "клъвнах" на заглавието.
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Амчи...аку някуй ни ядье сиреньи?!Ко праим чувек?!?
35
0
 
3
 
! Отговори
23 cm преди 1 година
***, докато не се събуди от зимен сън и измете тия 240 депутети, така ще я кара още 30 год и ще реве - не го съжалявам изобщо.Добре, че се изметох от тая Робска държава още 1995г.
34
0
 
2
 
! Отговори
Мтм преди 1 година
Има мегдан . На ден по един банан.
33
0
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Трябва да датворим всички комунистически централи. Ще ке греем на това което построиха евроатлантиците за 30 години.
32
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Луди хора да бачкат за жълти стотинки. В момента дават по 5000 евро месечно за служба в Чуждестранния легион в Украйна, а в случай на смърт - и 100 000 евро обезщетение за роднините на боеца. Отделно може и да си докарваш допълнително. Хем пари, хем си борец за свобода.
31
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евроатлантиците като сложат американско гориво в 5 и 6 блок на АЕЦ Козлодуй и Международната агенция за атомна енергия ще сметне че е рискова централата и айде спряха я. Та и 2025 спираме ТЕЦ Марица 1,2,и 3 и минаваме на свещи но пък ще имаме банани и ще бъдем в клуба на богатите. Защо ли? За да им ринем фекалиите и бършем задните части. Ето ти прехода мина вече сме богати (душевно разбира се) интегрирани в Европа. Какво по-хубаво от това.
30
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В крайна сметка пазарът зависи и от потребителите.
29
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След 12 години управление на мутрите не е изненада, че сме последни в Европа.
28
1
 
11
 
! Отговори
Минаващ преди 1 година
Заглавие: "За един ден работа българинът си купува половин килограм сирене ", в статията вече е друга картинка: "За 8-часов работен ден голяма част от българите получават пари, които стигат да си купят 4-5 килограма сирене" и в предишна статия, че,видите ли, за 2 кг. кашкавал работим на ден. Последно, кое от трите е вярно? Знам едно, и то е, че положението е "грамофон свири, майка плаче".
27
1
 
11
 
! Отговори
??? преди 1 година
"Той има и 4-мa служители, като разходите му за заплати, заедно с осигуровките, са около 4500 - 5000 лева на месец.". Значи служителите му взимат бруто 946 лева, и чисто 734 лева. В края на годината и стотина лева бонус. Дали служителите му си купуват кашкавал и сирене?!
26
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не се оглеждайте за сирене ами се оглеждайте за комууунягите и техните отрочета,после на дървото или на най близкият стълб!