Споменът за силния трус в Стражица през 1986 г. е жив

На 7 декември той преобръща живота на хората в града
28 фев 2023 19:29, Александър Попов
8

Със сигурност всеки си задава въпроса какво ще се случи у нас, ако на наша територия удари силно земетресение. Особено след трусовете в Турция и на границата със Сирия, които отнеха над 50 000 живота.

Има много хора, които са били свидетели на силното земетресение в Стражица, което преобръща живота на всички живеещи в епицентъра.

1986 година е историческа за България. На 7 декември трус с магнитуд 5,7 по Рихтер разрушава частично или напълно над 15 хиляди сгради в града и околните райони на Централна и Северна България.

Точно в 16:17 историята на града вече се дели на преди и след земетресението, което преобръща живота на жителите му и почерня над 2500 семейства.

Споменът за труса все още е жив в Стражица, а историята за паметната дата разказва в предаването "Директно" репортерът от Велико Търново Анна Минева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: земетресениеСтражица
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
в някой страни 5,7 е слаб трус, в соц страните е катастрофален...а от въстановяването от на ст-ца колко хора напраиха пари по онова време ... за поколения напред
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Страхувайте се от ковид, от цени, НЛО, земетръси, лихви, бани, войни, въглероден отпечатък, страхувайте се от всичко, накрая като се обърнете, животът ви минал в страх, и зимата е погалила косата ви, за смелост и живот не ви остава много време. Я стига нищо няма да има, животът е прекрасен.
2
0
 
0
 
! Отговори
G.I. Joe преди 1 година
При 5,7 15 хиляди сгради, а при 7,8 да не смятаме, че става страшно.
1
4
 
4
 
! Отговори
Много драматично преди 1 година
Според мисира, списал тази публикация, 1986 г. е историческа за България поради... земетресението в Стражица, което се сравнява с последните трусове в Турция. Няма ли никаква възможност да си намериш друга работа, Александре Попов?