Експерт: Служебното правителство да въведе рестриктивен бюджет

Раздуват разходите, цената плащаме ние, допълни Преслав Райков
3 мар 2023 22:00, Анисия Иванова
30

Защо настоящият ни бюджет се влошава с близо 1 млрд. лв.?

"Причината е, че продължаваме да раздуваме разходите на държавата тотално неикономически обосновано, както правихме през последните 4 години, което ни коства икономическата цена и ние заплащаме с отказа ни за Еврозоната, невъзможността да се присъединим към Шенген", заяви финансовият експерт Преслав Райков в студиото на "Денят ON AIR".

"Служебното правителство трябваше да жертва своя политически живот, да въведе рестриктивен бюджет, в който се връщаме към 2% дефицит, балансиран бюджет или бюджет в излишък. Раздутите държавни разходи не водят до политическата любов, която някои толкова много очакваха. Нормално е да обещаваш всичко с чужд портфейл, но цената я плащаме всички", добави Райков.

Според него не е разумно да се говори за дефицит над 6% и предположи, че есента ще имаме избори 2 в 1, защото отново няма да се сформира правителство.  

"Преди дни излязоха данните за изпълнението на бюджетната рамка и видяхме, че приходите от данъци не съответстват на много от пожелателните ни искания. Причината е реакцията на икономическите субекти от всички тези предприети мерки, субсидии, раздаване на калпак, нетаргетирани политики, които изкривиха пазара и генерираха вътрешна за страната инфлация. Бизнесите приеха, че държавата винаги ще помага", изтъкна Райков пред Bulgaria ON AIR.

По думите му нетаргетираните политики костват на бюджета в края на годината пари, които ние си осигуряваме или от външни пазари, които поскъпват доста, или от вътрешно административни процедури. Гостът е категоричен, че намесата на държавата в икономиката трябва да престане.

Райков отрече да има мерки срещу високите цени. "Това са мерки, които подкрепят високите цени. Доходите в България вече догониха годишната инфлация от 5,2% на годишна база. Тази инфлация, която генерирахме вътрешно и ни попречи за Еврозоната, сега ще е много трудно да я изтеглим. Не мисля, че ще се справим и не мисля, че ще я върнем под 10%", подчерта Райков.

"Влизаме в ценовата спирала, в която потребителите очакват, че техните заплати винаги ще домогват инфлацията. Потреблението продължава да бъде същото, потребителските навици на хората продължават да бъдат същите", отбеляза Райков.

Той уточни, че увеличението на доходите в страната трябва да се случва чрез пазарните механизми, чрез повишената конкуренция и чрез това всеки да се състезава с друг да предостави по-добро качество на услуга/продукт. Райков отрече доходите да се увеличат чрез таван на цените и нарече това смешка, която затлачва администрацията с допълнителни функции, които не са ѝ присъщи.

Гледайте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
3
 
! Отговори
русский мир преди 1 година
Този е толкова експерт, колкото и на резидента служебните покемони...
25
0
 
3
 
! Отговори
Мдааа... преди 1 година
Не случайно сме в тази безизходица. Тя идва да ни покаже, че всички тези наричащи се политици и елит са всъщност излишни napaзити. Тя идва да ни покаже, че и тези блянове за Президентска република са вятър. Един да си върти синджирчето с малки noдлоги като онзи Ковачкия племеник, като целият му продажен кабинет.
24
2
 
5
 
! Отговори
предложение преди 1 година
Инфлацията ще спадне моментално ако се намалят наполовина заплатите на всички икономисти , депутати и всякакви други държавни служители дето са на държавна хранилка.
23
1
 
5
 
! Отговори
Един преди 1 година
човек да ви каже истината. "Повишаването" на доходи чрез заеми не води до нищо различно от инфлация.
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това звучи като "Хора от служебното правителство, самоубийте се, за да може пак да дойдат нашите." Защото на народа май взе да му харесва служебното правителство повече от редовните. Умерено е, не залита в крайности, животът си върви...
21
0
 
11
 
! Отговори
Хе Хе преди 1 година
Тези какво пушат та са изкарали годишна инфлация 5.2 % при реална 40%. При такава стъкмистика НСИ по добре да го няма.
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Чичо По същото, по което и ти си експерт.
19
4
 
9
 
! Отговори
Чичо преди 1 година
Тоя ръб по какво е експерт ?
18
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как да стане точно? Намаляване на пенсиите? Затваряне на училища и болници? Вдигане на данъка от 10 на 30% ?
17
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много продажни платени експерти бря
16
3
 
10
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
Хайде на бас, че и този парламент няма да има правителство! Ще има предложения за увеличение на пенсии и МРЗ, ще се приемат в намален размер, но така партиите ще се подмажат на електората и ще са готови за следващите избори, а въпроса от къде пари ще остане като горещ картоф в ръцете на служебния кабинет който няма правомощията да намери решение. На изборите след това партии заклети врагове ще се гушнат защото служебното правителство е фалирало държавата и ще се върнат за да довършат бюджета!
15
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Раздутите бюджети и теглене на кредити през седмица от кокорчо и простото Киро, увеличиха инфлацията със над 50%, увеличи се и дефицита в бюджета. А кражбите които направиха шарлатаните да не говорим. 9 млрд.лева изчезнаха за 9 дни. Къде са парите ококорен дебелак със скъсаният чорапогащник.
14
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много експерти, много чудо. Всезнайковци. Правителството си знае работата., от такива баш експерти Бг е до тук.
13
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
единственият експерт по финансовите въпроси, който е признат от учениците си е Заврения зет Пепеляшко от Драгалевци. Не ни залъгвайте с някакъв измислен, освен ако не обучаван от Пепеляшко.
12
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всяка дума в статията е напълно вярна. Българите масово се научиха да ревът за всичко на държавата. По стар навик от соца, държавата трябва да те изучи, да ти намери работа, да ти гледа децата, а ти само да си лежиш на кълката и да се оплакваш, че държавата е скапана, щото не ти дава пари. Само дето държавата тези пари не ги копае, а ги взема от данъци. За да ги раздава щедро на едни, трябва преди това да ги е взела от други. Или да е теглила едни кредитчета.
11
1
 
36
 
! Отговори
Има решение преди 1 година
Да се спре държавната помощ за бизнесандрешковците, които увеличиха цените. Да се въведе европейски данък от 60 процента за бизнесандрешковците, които не искат да плащат данъци.
10
11
 
19
 
! Отговори
Да ви сера в устата преди 1 година
Тиквата подкупи продажните некадърници в България като разду държавната администрация на 5 милиона останали тук българи 3 (ТРИ) пъти отколкото държавната администрация при соца. Увеличи им заплатите до ниво каквото вземат чиновниците в САЩ. След като свършиха присъединителните фондове на ЕС, Тиквата започна да тегли заеми. Това бе продължено от Кирча и Кокорчо, а сега от следващия некадърник Гълъба. ДРАСТИЧНО СЪКРАЩЕНИЕ на чиновниците и държавните служители, иначе влизаме в дългова спирала.
9
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоз откъде изпълзя ?На комУние внуче ли е?
8
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Можем и без правителство. Нямаме нужда от крадци.
7
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Асенка чорапогащникова питайте,все пак е експерт от Хасково ,опс Харвард