Ръст на средната работна заплата, къде в страната тя е най-висока?

Челопеч, Козлодуй и Пирдоп попаднаха в топ 3
62
Ръст на средната работна заплата, къде в страната тя е най-висока?
Снимка: Dnes.bg, архив

Най-високата средна брутна месечна заплата в България за 2021 г. е в община Челопеч (2930 лв.). На второ място е средната заплата в община Козлодуй (2431 лв.), следвана от община Пирдоп (2205 лв.) и Столична община (2144 лв.). На пета позиция е енергийният център Раднево (2040 лв.), а топ 10 в страната се допълва от Гълъбово (1985 лв.), Девня (1947 лв.), Панагюрище (1860 лв.), Елин Пелин (1745 лв.) и Божурище (1717).

Това показват данни на Института за пазарна икономика (ИПИ). Проучването е в рамките на инициативата на Институт за разпространение, визуализация и анализ на общински данни – "265 истории за икономика". ИПИ открива четвъртата година на инициативата с карта на заплащането по общини през 2021 г. Данните показват средната брутна месечна заплата на наетите по трудово и служебно правоотношение в 265-те общини в страната – това включва както наетите в частния, така и наетите в обществения сектор. Картата на заплатите дава и по-дълъг ред данни – обхваща периода 2016-2021 г.

За поредна година най-високите заплати в страната са в малки общини с големи работодатели – водещи са общините в Средногорието, на чиято територия има развита добивна и свързана с нея преработваща промишленост, както и в общините с много големи предприятия в енергийния сектор, посочват анализаторите на ИПИ.

Силното представяне на индустриалните общини.

Прави впечатление и силното представяне на индустриалните общини в периферията на най-големите икономически центрове. В топ 20 по заплати в страната влизат:

1) общините Елин Пелин, Божурище и Костинброд от широката периферия на София;
2) общините Девня и Белослав в непосредствена близост до Варна;
3) общините Марица, Куклен и Брезово до Пловдив.

Успешният модел на трите водещи центъра в страната – София, Пловдив и Варна, стъпва на развитие на услугите в рамките на града – водени от бурния растеж в дигиталната сфера, и силна индустрия в периферията, която се ориентира към по-високата добавена стойност и води до добри заплати.

Положителните процеси от последните години водят до ръст в средната заплата във всяка община в страната в периода 2017-2021 г. Средната заплата на наетите в 183 общини в страната бележи ръст между 40 и 60 на сто за пет години. Начело отново са малки общини, като в топ 5 влизат общините Крумовград и Брезник, където средната заплата нараства съответно с 89 на сто и 97 на сто за периода 2017-2021 г. Последното е провокирано от инвестициите в добивната индустрия и ефекта при доставчиците и свързаните дейности, по-конкретно в сферата на строителството, коментират от ИПИ. Големите общини – София, Пловдив и Варна, също бележат добър ръст – в рамките на 40-45 на сто, принос за което имат и новите работни места в дигиталната сфера.

През 2021 г. във всички общини в страната без една се отбелязва ръст на средната работна заплата

На фона на бързото възстановяване на българската икономика през 2021 г. във всички общини в страната без една се отбелязва ръст на средната работна заплата. Спад има единствено в ловешката община Угърчин, с 14 на сто.  Редица малки общини отбелязват значителен ръст на заплащането в контекста на икономическия ръст през 2021 г., най-видимо в Каолиново (+39 на сто), Кнежа (+38 на сто), в резултат на силното представяне на земеделието и преработването на масла. В Столична община повишението е с 12 на сто, а от водещите икономически центрове най-добре се представя Пловдив с 14 на сто ръст.

НСИ предостави данни за броя на наетите и средната брутна заплата за 264 от 265-те общини в страната, отбелязват от ИПИ. Данните за наетите и средната заплата в община Мирково са конфиденциални спрямо правилата за статистическа тайна в Закона за статистиката. Наличието на голям работодател в добива и преработката на метали в община Мирково подсказва, че и Мирково също е сред лидерите по заплащане в страната, коментират авторите на проучването. /Екатерина Тотева, БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
0
 
! Отговори
contractor преди 1 година
Ит работа има за всички, но не всеки може това да го работи и къса нерви. Толкова ми изперка че почнах спама тук. Аз например изритах шефа, казах му дръж си ги тия 15 бона но сам си го работи това. Всичко си има граници.
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
@55, защитник съм на фактите - има гласуван Закон (Правилник за дейността на НС), според който се определя размера на депутатската заплата и това е гласувано доста отдавна. Иначе има хляб във връзването на депутатската заплата с МРЗ - депутатската заплата да е 6 МРЗ, вместо 3 средно в обществения сектор. Нали твърдят, че МРЗ ще е 50% от средната, но не е така и нека усетят какви са ги надробили.
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поправка- Манолова внесе предложението по- миналото лято, когато беше в Парламента. Миналото лято други бяха в НС.
51
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 52 Депутатите сами си гласуват заплатите. МаяМа внесе предложение миналото лято, заплатите им да станат няколко МРЗ, обаче депутатите гласуваха против. Не сме го забравили. Получават по 3 средни заплати. Другите им пари няма да коментирам. Нека им направят заплатите по 3 МРЗ да видим дали няма да има разлика с по 3 СРЗ, а? МРЗ е 1/2 от СРЗ и как според теб няма разлика между 3 х СРЗ и 3 х 1/2 СРЗ. Я, смятай! Голям защитник на депутатите си бил или си от тяхното кoтилo.
50
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Над 3000 лева брутна заплата взимат 10% от наетите на трудов договор.
49
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 49 Във вашия ИТ офис може чистачката да взема 2 хил. лв., ама в страната никоя чистачка не получава 2 хил. лв. заплата. И продавачките не получават толкова. Не си излизал от офиса май. Живееш във виртуалното пространство, без връзка с околния свят. Апропо, в много фирми като чистачка работи някой от служителите или работниците. Чисти през почивките или след работа, дават му половин заплата. Просто алчникът не иска да плаща за чистачка. А ти се изхвърляш с 2 бона заплата за чистачка?!
48
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Депутатските заплати са обвързани с средни заплати и не си ги определят сами. Сега с това полуобвързване на МРЗ със средната заплата, почти няма да има разлика дали депутатските заплати са обвързани със средната или с МРЗ.
47
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ръст на средната заплата означава, че депутатите пак ще си увеличат заплатите. Депутатските заплати е крайно време да ги обвържат с МРЗ. Някой трябва да се заеме с този проблем много сериозно. Депутатите не трябва сами да си определят заплатите. Те са безсрамни и безскрупулни.
46
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повече от половината наети са с брутна заплата под 1000 лева.
45
5
 
3
 
! Отговори
до 46 преди 1 година
2 бона взима само продавачка в магазин или чистачка пенсионерка, която чисти няколко офиса паралелно към пенсията. Или държавен служител- я милиционер, я- в администрацията. Жалко само за лекари и учители, ама те имат вече по-сносни заплати. Разбира се, да не забравяме, че у нас нивото на функционална неграмотност е осморно на средното за ЕС. Гледаш емигрантите- тук-таме някой архитект, лекар или програмист, а останалите 98% ТОТАЛЕН слугинаж. Лош материал, неграмотен. Грамотните сме с над 10к.
44
2
 
3
 
! Отговори
Име преди 1 година
Да не би да са измислили нов наркотик, наречен "Фантастико"? От него да се привиждат заплати 9400 и бонуси от 100 хиляди лева за година?
43
1
 
3
 
! Отговори
Име преди 1 година
До Киро до 35Случайно да дадеш един линк от хостинг за снимки със снимка с фиша си за 9400? Да го видим , не за друго. Очевидно щом ги знаеш тези неща си от тия, които са стигнали до 9400. Дай да го видим?
42
1
 
4
 
! Отговори
Експерт Ганьо преди 1 година
Ееееее аз незнаех че българина взема по 2 бона ....тука какво му ревът че и 1000 неможели да вържат ....лъжци ! Аз вярвам в медиите дори да кажат че майками е мъж ! Медиите кажат ли значи е така !
41
1
 
3
 
! Отговори
ОСТАНАЛИТЕ преди 1 година
,,КУЧЕТА ГИ ЯЛИ,,
40
0
 
10
 
! Отговори
Пецо преди 1 година
До ЦецоЗа вишисти е 900 лв заплатата, изкарай курс за готвач-сладкар и продавай еклери ако искаш над 2к....
39
6
 
12
 
! Отговори
К1Д преди 1 година
В белия свят като им кажеш ,че имаш няколко дипломи от различни университета се чудят защо търсиш работа.Чудят се дали си агент от конкуренцията или си дошъл да купуваш бизнеса.В белия свят завършилия магистратури е работодател ,а не търси работа,но тук в БГ нещата се изродиха от комунистите и сегашните им мутри на конци За да саздадеш бизнез без да ти дойдат мутри преди и сега адвокати нема начи може ако си в ИТ сферата ,но Асенчо светна мутрите и в теа схеми и очаквам до 2 години и там мутри
38
1
 
8
 
! Отговори
Пешев преди 1 година
До КироКире държаватапозволява до 200 лв ваучери или лъжеш или викаш проверяващи в момента ;)
37
4
 
5
 
! Отговори
Днес беше студено преди 1 година
Професиите ,които изискват здрави ръце и гръп може да се практикуват веднага и в ЕС за разлика от ителектуалния труд ,който изисква перфектен местен език и опит в местната култура.Така един строител, шофьор или кухненски работник може да започне веднага в ЕС.И затова в момента шофьори и готвачи са на по над 2000 хилки,а ръководител метерологична станция е на 800 лв. примерно...По добре курс за зидар от 3 месеца или ел техник отколкото още 6 години учене за метереолог сред средното...
36
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А през 2008-*** колко беше? Аз вземах повече от сега
35
3
 
10
 
! Отговори
До contractor преди 1 година
Европа не е САЩ. За да сменяш работата за по-висока заплата трябва да си програмист. При другите професии такива неща няма.