Драмите с изравнителните сметки за парно приключват през 2027

Това обяви Кремен Георгиев
20 юни 2023 11:14, Росен Стойчев
20

Девет процента ДДС за природния газ и топлоенергията отпада от 1 юли. Това означава, че след 30 юни ставката ще се върне на 20%.

"Това ще се отрази директно в сумата за плащане, цените са на финала.

Още по темата
На 1 юли КЕВР ще излезе с окончателно решение, но ще са приблизително на това, което беше обсъждано на заседанията - задържане на цената без ДДС. Временната мярка за 9% ДДС изтича на 30 юни. Всяка фактура, която се издава за задължение след тази дата, ще бъде с 20% ДДС", каза председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев в студиото на Bulgaria ON AIR.

"Не може да имаме същата цена, която е била досега, а тези проценти са стотинки. За потребителите е по-добре да се продължи тази мярка, това ще им позволи да платят по-малко като крайна сума. Има две части на сметката - едната е частта за консумираното количество енергия по цената без ДДС, отгоре се слага ДДС-то. Едните пари са за този, който е произвел и доставил енергията, а горницата е за държавата. Така че претенциите са към нея", допълни Георгиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Попитан кога ще приключат драмите с изравнителни сметки, той отговори: "Тази драма ще приключи 2027 година, когато по закон няма да могат да бъдат използвани уредите без дистанционен отчет. Тоест, всеки един абонат ще трябва да има уред с дистанционен отчет. В изравнителната сметка има всички необходими данни за човек, който знае как се смята."

"Цената на природния газ е прогнозирано, че ще бъде около 88 лв. средно притеглена за следващия период, в което влиза и зимният период. Но ако цената на природния газ чувствително спадне по някакви причини, КЕВР има законовата възможност веднъж в годината да промени цените на топлинната енергия", подчерта председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ами честито ви увеличение, все пак депутатските заплати се актуализират 4 пъти годишно и то със специален закон гласуван от самите тях. От къде другаде ще дойдат парите за техните заплати ако не от увеличеното ДДС?
19
0
 
5
 
! Отговори
Western преди 10 месеца
Първо - аз знам и мога да смятам, но от техните сметки нищо не се разбира и не познавам човек, който да може нещо да разбере. Второ, и да разбера как е смятано, и да не разбера точно, ясно е, че сметките са натъкмени. Както на тях им изнася. Нямат коректно търговско измирване на продавания продукт - топлинна енергия. Принуждават хората да плащат всички техни загуби, сградна инсталация, която варира в доста голям диапазон, уж можело сами етажните собствености да си избират.Крещящи безобразия.
18
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Парното го приключвам още догодина, когато завършвам ремонта на къщата и се махам от града и от Топлофикация.
17
2
 
3
 
! Отговори
до 16 преди 10 месеца
Не са те накарали. Навил си се. Можеше да протакаш няколко години още.
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аз пък питам защо миналата година ни накараха да сменим уредите за топлинно счетоводство с такива, които се отчитат дистанционно, а тази година отново искат да сме си по домовете следобед в работно време, за да дойдат да ги отчитат, влизайки по апартаментите?
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А кво стана с Вальо Топлото, приятелчето на Боко Тиквата. Пляцика ли се още в жакузито с манекенките ?
14
1
 
11
 
! Отговори
Топлото преди 10 месеца
Тя таксата ясна но пак няма да отчитат ежемесечно дори и дистанционно и пак ще има изравнителни. Всичко е въпрос на желание или политика. И златен да е топломера ако не искат да го отчитат всеки месец ще е пак същата след 2027.
13
2
 
6
 
! Отговори
до 11 преди 10 месеца
Ами защото има инфлация. И работниците в Топлофикация искат пропорционално увеличение на заплатите. Или ти си мислиш, че може би трябва да работят без пари.
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А що ще ме задължават да си сменям топломера, ако работи коректно.
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А сега да рекат що дигат цените, като падна цената на газа и също, че трябва да се плаща годишна такса около 40 лв за поддръжка на дист. топломер
10
0
 
4
 
! Отговори
До 8 преди 10 месеца
То тва ясно, ама ми кажи икономическата логика, цената на еденица трябва да е еднаква
9
1
 
8
 
! Отговори
Топлото преди 10 месеца
Да то това ясно. Не е ясно само защо ще ни задължават да си купуваме нещо което е за тяхно удобство(и за наше) и те няма да го позлват и да отчитат ежемесечно. Водоснабдяването да не са по-*** и да обикалят всеки месец да си събират показанията, а тези да немогат/неискат(да работят).
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Зависи от броя ползватели. Дели се на тях и се получава сметката. Когато има повече ползватели, сметките са по-ниски. И обратно. В нашия вход само двама ползваме парно (от общо 14) и сметките са ни високи. Брат ми живее във вход, къдеото 22 от 24 апратамента ползват парно и сметките са им ниски. Там е заровено кучето.
7
1
 
8
 
! Отговори
Дзивко преди 10 месеца
Само искам да ми обяснят, как еденица енергия от топломера в наши блок е 5лв (примерно), а в съседния блок е 3 или 6 лв, ей тая логика ми бяга, сега гледат кво е влязло в блока и после делят на устройствата, ако някой не е доволен преразпределят, горе долу ял не ял все си прецакан
6
1
 
10
 
! Отговори
Св преди 10 месеца
Моята драма приключва още тая година, ако пак е толкова топла като миналата зима, режа всички тръби на парното, и изобщо няма да слагам топломери, моето парно е с хоризонтална инсталация и трябва апартаментен топломер за 400 лв., толкова ще ми е тока на инверторен климатик за 2 зими ... А след 5-6 години пак ще се сетят да сменят нещо.
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не съм съгласен да си слагам уред за дистанционен отчет. Вместо дистанционен отчет трябва да има възможност всеки да може да си отчита показателите и да ги праща към съответното място. Само ни набутват с все по-скъпи и сложни уреди. Ще стане като с касовите апарати които за някакво обновяване ще трябва да се сменят.
4
2
 
13
 
! Отговори
Топлото преди 10 месеца
И златни топломери да си купиш ако неискат да ги отчитат всеки месец пак ще си получаваш изравнителната сметка. Незнам защо Водоснабдяването не ги мързи да отчитат водомерите всеки месец, а тези не отчитат даже и дистанционните топломери всеки месец и пак правят изравнителни сметки. Така че и златни топломери да им купите след 2027-*** пак ще е същото понеже няма да има кои да ги отчита както и сега.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Отмъщението на Ромската принцеса.
2
3
 
21
 
! Отговори
силно замислЕна преди 10 месеца
И кой закон ще ми гарантира, че дистанционно отчетеното е моето, а не на комшията?!
1
1
 
16
 
! Отговори
Бегайте далече преди 10 месеца
От мошеници