Стоянов: Доходите у нас не са достатъчно високи

Продължава да се държи ниско ДДС
14 юли 2023 06:50, Росен Стойчев
27
Стоянов: Доходите у нас не са достатъчно високи
Снимка: БГНЕС

Ако се вдигнат доходите, на фона на протестите на редица браншови организации, то това ще подейства проинфлационно. "Със сигурност това ще подейства проинфлационно. Това го играхме веднъж, миналото лято. Нормално е сега хората, тъй като веднъж им се получи, и много разходи бяха увеличени,  да сикат повишение на заплатите. Ясно е на всички, че доходите в България не са достатъчно високи и това е извън коментар. И че трябва да се търси начин за тяхното вдигане. Но начинът за вдигането на доходите е именно това - през ръст на икономиката, ръст на производителността на труда, който пък минава, разбира се, основно чрез привличането на инвестиции. Разбира се, много важно и българските компании да бъдат подпомагани, да излизат на нови пазари, да изнасят повече, но това изисква повече време".

Още по темата
Това заяви в студиото на Нова Нюз бившият министър на икономиката Никола Стоянов.

На въпрос може ли да се каже, че Бюджет 2023 е антиинфлацонен и дали тенденцията „слаб растеж – висока инфлация” ще бъде преобърната от това правителство той отговори: „Тенденцията беше преобърната отдавна. Още май месец инфлацията стигна 10 процента, а за юни – предполагам, че вече е едноцифрена, спрямо отчетените през септември 18,7 на сто. на практика е спаднала почти двойно. Да, не покриваме критериите за еврозоната, но темпът трябва да продължи. Всяка мярка, която се въвежда, трябва да бъде гледана през призмата на инфлацията", добави той.

По думите му тази година всички са наясно, че е сложна задача бюджетът да се вкара в 3-процентния дефицит, който ни е необходим за еврозоната. „На мен ми направи впечатление фактът, че продължава да се държи ниско ДДС-то за сектори, на които трябваше да се помогне по време на пандемията. В момента обаче не виждам причина за това, при положение има нужда от повече приходи. Хубаво е, че се мисли за мерки за борбата със сивата икономика”, посочи той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: доходиНикола Стоянов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 22 - Днес, в един квартален "Плод-зеленчук" в идеалния център на София платих 14.00 лв за 4 едри домата и около половин килограм череши. Доматите тежат много, защото ги берат полуузрели и трябва да престоят няколко дена, за да доузреят.
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Има ли тук някой, който да не знае, че доходите у нас не са достатъчно високи? Този байно министър на икономиката ли трябваше да стане, за да разбере това?
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
От октомври Франция започва да плаща от 7/25 евро за ремонт на дрехи и обувки защото се изхвърлят дрехи, които могат да се ремонтират. А тук казват че ако повишат малко заплати и пенсии ще настъпи огромна инфлация.
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
20 лв за 1 пъпеш и 2 домата от квартална сергия с брезент в краен квартал на Варна,без касова бележка на ул.Младежка срещу банка ДСК.
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен: В Германия като не работиш оставаш беден като църковна мишка.
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До от бузлуджа: Едва ли! За Импексова е важно само министерското кресло!Тя е само на приказки и лъжи,не прави нищо за нас.Докато беше министър да е повишила заплатите?Говореше,че цените на олиото са спекула и че трябват много внезапни проверки.Имали сме олио колкото да залее цала Бг.Е,и като стана министър да направи нещо по въпроса???Целта й е да се затвори в министерския кабинет и да бъде по-далече от нас,моментално забравила за поредните й лъжи към нас! Да я вземе ББ и ще се укроти...
19
0
 
5
 
! Отговори
и тоя преди 9 месеца
изпълзя и се сети за доходите
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
България като бивш комунистически сателит е като разграден двор. 33 години агентите на ДС са заети с крадене и усвояване на милиарди. Народа кучета го яли, държавата е абдикирала от задълженията си. Корупцията е проникнала до най- малките места, защото простотията и немотията са в неограничени количества. Пътят е само един и той е надолу, но този път ще бъде доста по-болезнено от 1990 година. А изгледи за оправяне няма и да има.
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ОТВОРИ KAUFLAND.de И ВИЖ ЦЕНИТЕ НА МНОГО ПРОДУКТИ СА ПО НИСКИ ОТ НАШИТЕ ИЛИ ОКОЛО НАШИТЕ...
16
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това колко са високи доходите е много относително понятие. В Германия като си платиш данъците и оставаш беден като църковна мишка. Да не говорим колко струват комуналните услуги и глоби, глоби, глоби.... Тук и 1000 лв могат да ти стигнат, ако не си прекалено разточителен.
15
0
 
11
 
! Отговори
селянин преди 9 месеца
в община Благоевград кат влезе човек в некоя стая е бюро до бюро веке и по коридорите слагат та се питам що работат тези ора
14
0
 
5
 
! Отговори
от бузлуджа преди 9 месеца
назначете импексова за финансов министър и тя ше вдигне доходите до незнайни висоти :)
13
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тоя ни подготвя за поредното увеличение на депутатските заплати
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Цените е ясно че са раздути защото определени хора контролират вноса. Ако се вдигнат доходите интереса за внос ще стане голям и тогава ще се нормализира пазара. Дипломата дето я има и се изказва тоя да си я .. . .!
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ПО ВРЕМЕТО НА ЮМРУК РЕЗИЛНИКОВ- ИНФЛАЦИЯ ОТ МАЙ 2021Г ДО ФЕВРУАРИ 2022Г- 12%-БЕЗ ДА ИМА ВОЙНА, СПРАВКА НСИ- КАЛКУЛАТОР ИНФЛАЦИЯ- СЛЕД РУСОФИЛИТЕ Е ВИНАГИ МОР, А СЕГА РЕЗИЛА ГОВОРИ ДА ВРЪЩА БЪЛГАРИТЕ ОТ ЕВРОПА- Я ДА ВИДИМ МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА В ГЕРМАНИЯ ОТ ОКТОМВРИ 2022Г- 4000ЛВ БЕЗ МНОГО МАЛКО, А ТУК МЪДРИ ФИНАНСИСИТИ ОБЕСНЯВАТ КАК УВЕЛИЧАВАНЕТО НА ДОХОДИТЕ ЩЕ УВЕЛИЧИ ИНФЛАЦИЯТА- КАК МОГАТ ГЕРМАНЦИТЕ ДА СКОЧАТ ОТ 1600ЕВРО НА 1985ЕВРО ЗА ЕДНА ГОДИНА А ТУК ЛАЗИМ КАТО КОСТЕНУРКИ.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако работите за фирма в която шефа взема лоши решия едно след друго водещи до загуби то няма как да са високи доходите ви. И накрая шефа даже ви държи отговорен за това че няма бизнес резултати а вие не му управлявате бизнеса.
9
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Време е да съкратите масово в държавната администрация разни калинки и кухи длъжности. След което тези при да ги дадете на останалите, системата е порочна и това е единствения начин да се поправи. Изключително много са раздути щатовете, някой хора трябва да отидат в частния сектор колкото и да не им се иска !
8
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това заяви човека взимащ между 15 и 20 хиляди месечно официално и ползващ куп привилегии пратени от същите тези с Ники доходи, за които няма закон за актуализация на заплатата четири пъти годишно.
7
8
 
8
 
! Отговори
И ТЕЗИ СА ВИСОКИ... преди 9 месеца
КАКВА РАБОТА СВЪРШИХТЕ, ТА ИСКАТЕ ДОХОДИ..? ВСЕКИ ДА ПОГЛЕДНЕ - КАКВО Е НАПРАВИЛ, ПРОИЗВЕЛ ВЧЕРА...?..ТЕ ПАРИТЕ НЕ РАСТАТ ПО КЛОНИТЕ НА ДЪРВЕТАТА..
6
4
 
21
 
! Отговори
toti преди 9 месеца
АКО ЦЕНИТЕ СА ЕВРОПЕЙСКИ ,А ЗАПЛАТИ АФРИКАНСКИ,ТОВА ЗНАЧИ СМЕ НАЙ ГОЛЕМИТЕ МАЙМУНИ И ТАКА ЩЕ СИ ПОСКАЧАМЕ ОЩЕ СТОЛЕТИЯ НА КЛОНА И ЧАКАМЕ ДА НИ ЗАМЕРЯТ С БАНАНИ!!! аКО ВЛЕЗЕМ С ЕВРОТО НАЙ ПРАВИЛНО ЩЕ БЪДЕ И ЗАПЛАТИТЕ ДА СЕ ПОЛУЧАВАТ ОТ ЛЕВ В ЕВРО ЗА ДА ИМА РАВЕНСТВО С ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЦЕНИ .НЕ МОЖЕ ЕВРОПЕЕЦА ДА ИДВА ТУК И С ЕДНА ЗАПЛАТА /2000Е/ДА СИ КАРА КАТО БЕЙ НА ЧЕРНОМОРИЕТО ,А НИЕ ДА ГЛЕДАМЕ КАТО ПРОСЯЦИ!!1