Проблемът с високите цени в доставчиците или в търговците

България изпратила цялата помощ, която може да си позволи на Украйна
13
Проблемът с високите цени в доставчиците или в търговците
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„Цялата помощ, която можехме да си позволим, сме изпратили на Украйна. Няма как президентът да ни разпорежда. Народното събрание решава, а Министерският съвет изпълнява“, обясни служебният министър на икономиката Никола Стоянов пред bTV.

Според него секторът върви добре, предприятията са натоварени, а хората в отбранителната индустрия получават все по-високи заплати.

„Министерството на отбраната направи оценка с какво може да се раздели фактически българската армия“, посочи Никола Стоянов.

„Най-голямото предизвикателство беше подготовката за зимата. Имаше липса на газ, повишаване на цените на горивата, голяма инфлация. Радвам се, че 8 месеца по-късно сякаш сме ги забравили. Щом инфлацията пада и цените падат, но тези на храните не със същото темпо“, посочи той относно времето като служебен министър.

Той изрази надежди законодателството за надценките да бъде прието от Народното събрание.

„Стана ясно, че проблемът е между цените на едро и цените на дребно. Той може да е или в доставчиците, или в самите търговци на дребно. Смятаме, че там има нужда от повече регулация и контрол. В началото 95% от проверките водеха до намерено нарушение. Сега това е около 30%“, добави министърът на икономиката.

„180 млн. лева са изплатени от „Лукойл“ под формата на корпоративен данък и данък свръхпечалба отделно от глобите на Комисията за защита на конкуренцията“, каза Никола Стоянов.

„Мисля че някой хубави неща стартирахме в министерството и наистина се надявам да бъдат продължени - добрият диалог с чуждестранния бизнес и чуждестранните инвеститори, закуската с министъра на икономиката за инвеститори, която стартирах. Надявам се наистина да продължи прекият канал, който създадохме за компаниите за комуникация с министъра, където по конкретни казуси да могат да ни сигнализират и да можем да помогнем. Също нещо, с което много се гордея, са правилата, които успяхме да изработим за работа на службите ни по икономическите въпроси, търговските ни аташета в чужбина“, открои министърът.

„С Богдан Богданов, предложеният за министър на икономиката в кабинета "Денков-Габриел" се познаваме. Той и в момента е част от екипа като директор на Агенцията за инвестиции. Познаваме се, работим редовно. Той е запознат с повечето от темите. Неговият фокус до момента е бил привличане на инвестиции -  нещо много важно за България, където успяхме да реализираме сериозни успехи, но трябва да се продължи и да се натиска в тази посока“, коментира Стоянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Проблемът с високите цени не е нито в търговците нито в доставчиците, а е в антируските санкции, които САМИ СМЕ СИ наложили за да заслужим честа да цункаме четирибуквието на Чичо Сам!
11
1
 
2
 
! Отговори
Сержант преди 11 месеца
По-добре нищо да не даваме от въоръжението на нашата армийка. То без това 90% от техниката е в окаяно състояние. Ако дадем нещо, само ще ни псуват. Виж за резервни части стават. Сега е момента, да се отървем от старата техника и въоръжение. Е,новото трябва да се плати! Естествено копейкин и кУрнелка искат без пари, но няма как да стане. Дори и на руснаците едно време си плащахме.
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Каквато е културата такива са и цеите !!!Скоро и без жени ще останете както сте страхливи и глу пави
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Доста хора са свили потреблението и купуват само най-нужното. Но няма как да оставиш децата си да гладуват. А храни и сега остават в магазините. Гледам им скъпите череши, сигурно половината вече са сплути в щайгите, но високата цена стои. Не кандисват да ги намалят и да се продадат, а държат високата и хвърлят. Вчера на лентата пред мен една женица - 1 домат в пликче, 1 чушка в пликче, 1 малка краставичка и някаква вафла. Че и нещо се извини на касиерката, та ми стана криво. Все по-добър живот ч
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Проблемът е в държавата. Инфлация - изкуствено създаден процес от държавата, пречещ на забогатяването на народа (ако всички бяха богати, кой щеше тогава да работи?).
7
5
 
1
 
! Отговори
Учуден преди 11 месеца
А бе това с високите цени ще се окаже май медийна манипулация. Те са си ниски цените,даже по-ниски от преди. Всички медии обаче постоянно пишат, ча са високи и хората, нали са ***, им вярват.
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Как може да спреш да пиеш в страна, в която млякото е по-скъпо от бирата?
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Цялата помощ за Украйна, я питай Магарчев дали е така? Ей сега, само да влезе в кабинета си и ще видиш колко още помощи ще изкОпа за Украйна. Че и критики ще отнесете, дето нищо не сте дали.
4
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Проблемът е в нас потребителите щото сме като стадо овце, което пасе в магазините. Нека никой не купува нищо за дни и ще видите как ще хвърлят развалената храна. Ние сме разглезени. Всеки пълни хладилниците и общо взето диванната армия говори само в нета. Няма протести за високите цени. Значи всички са доволни. Преди години за едни 30ст.по-скъп ток се палеха живо хора на протеста.
3
2
 
2
 
! Отговори
Дедо преди 11 месеца
Аз съм забелязал, че ми е скъпа само първата ракия. При следващите не ми пука.
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Няма проблем с цените , просто "заплатите" са много малки, да не кажа мизеррни .
1
4
 
2
 
! Отговори
Не разбрах преди 11 месеца
Какви са тия високи цени? На кое цените са високи? Щото аз гледам, че заплатите се вдигат главоломно, няколко пъти само за месеци. Толкова високи са вече заплатите, че аз вече въобще не обръщам внимание на цените.