Синдикати настояват за отмяна на плоския данък

Предлагат нов необлагаем минимум
12 сеп 2023 14:33, Росен Стойчев
103
Синдикати настояват за отмяна на плоския данък
Снимка: БГНЕС

Да се въведе необлагаем минимум в размер на минималната работа заплата, да се премахнат плоският данък, максималният осигурителен доход от 3400 лева и задължителното допълнително пенсионно осигуряване – това са част от предложенията за промени в данъчно-осигурителната система на България на Конфедерация на труда "Подкрепа".

В синдикалния анализ се посочва, че в Европейския съюз осигурителните вноски, преките и косвените данъци заемат по една трета от постъпленията, съобщава БНР.

В България данъчната система е коренно различна - основният дял в бюджетните приходи заемат косвените данъци – над 48 на сто, а преките данъци имат тежест от едва 22 процента в общите приходи, спрямо 33 средно в Съюза.

Още по темата

ДДС е основният данък, захранващ бюджетa на България. На него се дължат над 30 процента от всички приходи в хазната, при средно 18 на сто в Европейския съюз през 2021 година.

Сред другите предложения на синдикалистите е увеличаване на обхвата на доходите, облагани с осигурителни вноски, чрез облагане на доходите от капитал, както и въвеждане на намалени ставки на ДДС за основни храни и продукти, придружени с държавна програма за наблюдение и контрол върху цените на тези продукти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още по темата: синдикатпромяна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Много си наивен - случи ли ти се тежък инцидент оставаш инвалид , лечение няма. Има тежки заболявания , за които също няма лечение. Т.е. ще бъдеш изхвърлен пак. Мери си изказванията относно хората , не предизвиквай съдбата , за да не се окажеш от другата страна и относно теб други да говорят , че вече си ненужен. Наличието на човечност не е недостатък. Точно обратното.
93
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Смърт за тез червеи, ще ви набучим по коловете наглеци.
92
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А ако ти се случи инцидент и не си работоспособен, ако ти се случи тежко заболяване, тогава, според твоите разсъждения спираш да си "ценен" и следва да бъдеш изхвърлен в моргата . Ако детето ти се разболее сериозно и се окаже, че не може да си изкарва прехраната достатъчно добре, ти ще го изхвърлиш в морга . Защото няма да е ценно, нали така . Но последното всъщност няма защо да го мислиш. Човек като теб - кух , празен и лишен от способност да изпитва чувства не успява да създаде поколение.
91
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
10% от населението на света, контролира 80% от ресурсите, не няма нужда от подоходно облагане и тия които пишат тук, че плоския данък е справедлив, явно са от тия 10%.
90
0
 
8
 
! Отговори
ТОВА ЗВУЧИ ТАКА преди 7 месеца
Няма пари за бедните. Трябва да напълним хазната. Слагаме данък на по-добре заплатените. Хазната обаче се краде от обръчи за фирми. Няма пари за бедните. Трябва да напълним хазната. Слагаме данък на по-добре заплатените. Хазната обаче се краде от обръчи от фирми. И т.н. И т.н. Това е само примка която се затяга и се изсмукват силите на работещата класа. Бичат камшика и намаляват дажбата. Това е драги добичета.
89
5
 
5
 
! Отговори
АКО НЕ Е ПЛОСЪК преди 7 месеца
Тогава какъв ще е? Четвъртит? Значи работиш по-тежка или сложна работа или някак по-високо ценена - хоп плащаш повече. Работиш чистач в мола и хоп плащаш (като процент) много по-малко. Супер. Но искам аз ако плащам максималния данък мен да ме пази пред блока жандармерия а метачката да има 1 квартален за 10 000 квартал. Искам моите деца да учат в най-доброто училище с подбрани учители. Лекарите които ме лекуват да са от доцент нагоре и т.н. Тогава съм ОК. Иначе защо да го правя?
88
1
 
1
 
! Отговори
АЗ ЗЪМ ЗА преди 7 месеца
100% данък! Те тва е! Тогава ще се окаже, че никой не бачка а имат пари да преживяват месеца : ) шах и мат
87
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В България няма средна класа.
86
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Десятъка е добрият данък.
85
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"На всеки икономист мине ясно че ДДС е най- справедливият данък - потребяващ повече , плащаш повече." - ДДС е кражба. Плащам и ... парите отивавт за Евророма...
84
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 82 - Какво е справедливото в прогресивен данък, че да казваме, че има нещо по-српаведливо? Това е ОБИР! Нищо повече. И удря средната класа. Цялото скандинавие се има за "средна класа", а всъщност са като работическата си класа от преди войната... само дето плащат прескъпо и не може да спестят и 2 лева.
83
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"В синдикалния анализ се посочва, че в Европейския съюз осигурителните вноски, преките и косвените данъци заемат по една трета от постъпленията" - Да, ама там ми казаха, че ако не си намеря работа, ще съм до 28 месеца на помощи, след 3 години стаж, докато си намеря еквивалента работа. В БГ, брата го съкратиха от ИТ компания, на третия ден му предложиха работа ... като чистач, а тойестествено, че каза не и му секнаха помощите. ХАХХАХ! И сикате 1/3 от доходите за това? А не искате ли ритници?
82
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Заради сивата икономика и укриването на доходи, плоския данък безнеоблагаем минимум е по-справедлив от прогресивно-подоходния данък. Факт!
81
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Със това бъдеще което идва, много хора ще са в кофти положение, а по-изнендаващо е че същите са за плосък данък и си мислят че е справедливо. За това ще има шепа фамилии, които управляват света и живота на хората.
80
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Трябва през 2024 осигуровките и данъка върху дохода да е минимум върху 1500 лева средномесечно плюс 10% за сумата над 1500 лева. През 2025 вместо 1500 лева да стане до и над 2000 лева. Това ще извърши голяма част от сивата икономика.
79
0
 
6
 
! Отговори
До Калкулатор преди 7 месеца
Сметката ти не излиза поради простата причина, че данъците които плаща работодателя, са заработени от работника. Т.е. работника си плаща данъците, ако сметката не излиза или бива уволнен или бизнеса фалира.
78
1
 
11
 
! Отговори
Средна класа преди 7 месеца
В момента хотелиери, ресторантьори, строители не плащат почти нищо и се осигуряват на минимума. Обаче прибират хилядарки като невидели. Какво правим със събираемостта от тях? Или пак искате да товарите тези където плащат?! Защо един плочкаджия ще взима повече от инженер или лекар?
77
1
 
7
 
! Отговори
до Муахаха преди 7 месеца
Още не ти се развило мозъчето, за да схванеш как работи светът.
76
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Путин въведе плоския данък 13 процента през 2001 година. Българските путинисти видяха и копираха плоския данък след няколко години. Долу путинистите от ГЕРБ, ПП-ДБ, долу враговете на евроатлантизма и европейското данъчно облагане.
75
8
 
1
 
! Отговори
Муахаха преди 7 месеца
какви Индианци, какви Французи при Американската Революция - дори и Партията се казва "Чаената Партия" заради Данъка върху Чая! това в Съветският си Учебник по История ли го Прочете, че не е заради Комунистическа Икономика чрез данъци, а заради Индианци?!