Синдикати настояват за отмяна на плоския данък

Предлагат нов необлагаем минимум
12 сеп 2023 14:33, Росен Стойчев
103
Синдикати настояват за отмяна на плоския данък
Снимка: БГНЕС

Да се въведе необлагаем минимум в размер на минималната работа заплата, да се премахнат плоският данък, максималният осигурителен доход от 3400 лева и задължителното допълнително пенсионно осигуряване – това са част от предложенията за промени в данъчно-осигурителната система на България на Конфедерация на труда "Подкрепа".

В синдикалния анализ се посочва, че в Европейския съюз осигурителните вноски, преките и косвените данъци заемат по една трета от постъпленията, съобщава БНР.

В България данъчната система е коренно различна - основният дял в бюджетните приходи заемат косвените данъци – над 48 на сто, а преките данъци имат тежест от едва 22 процента в общите приходи, спрямо 33 средно в Съюза.

Още по темата

ДДС е основният данък, захранващ бюджетa на България. На него се дължат над 30 процента от всички приходи в хазната, при средно 18 на сто в Европейския съюз през 2021 година.

Сред другите предложения на синдикалистите е увеличаване на обхвата на доходите, облагани с осигурителни вноски, чрез облагане на доходите от капитал, както и въвеждане на намалени ставки на ДДС за основни храни и продукти, придружени с държавна програма за наблюдение и контрол върху цените на тези продукти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още по темата: синдикатпромяна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Враговете на евроатлантизма, които ни налагат плоските си данъци тярбва да бъдат забранени, като врагове и русолюбци на плоския данък на Путин. Да скъсаме с путинския плосък данък. Да скъсаме с плоския руски данък, който ни разделя от европейския ни път на развитие.
13
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 9: Нищо справедливо няма в тоз плоския данък. Човек взема 5 годишно и плаща 500 лева, остават му 4500, няма и за сметките и наема да покрие, а е работил примерно цяла година. Друг взема ,50000, плаща 5000 и с 45 бона си живее много добре, даже му остават. Трети взема 500к дава 50 к данък и с 450 к се чуди кво да ги прави. Кое му е справедливото.
12
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ето ги европейското развитие и европейският път на България - европейски данъци и европейски правила в облагането и осигуровките. Трябва да приемем европейското облагане, а всички противници и предатели на евроатлантизма, които ни спират от европейския път на развитите, които ни отклоняват от европейския път на данъци и доходи, които ни държат роби и слуги и ни водят по африкански път на развитие, които ни налагат плоския данък на Путин и Русия, са врагове на държавата и евроатлантизма.
11
1
 
12
 
! Отговори
?! преди 7 месеца
Имаме 20% ДДС. 10% плосък данък. Отделно имаме здравни, пенсионни, и т.н. Различни акцизи за горива, цигари, алкохол. Отделно данъци и такси за сгради, автомобили, застраховки. Работодателите също плащат данък и какво става.Май си прибират едни 60-70% за всеки. Че и малко им се виждат.
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да тук нещата са сбъркани и наопаки. Но иначе няма да може да се разграбва. Кой обаче ще успее да принуди бизнесмените тук да осигуряват на реална заплата ? Кой ще успее да ги спре да укриват пари ?
9
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ей шушумиги няма друга държава в европа с плосък данък. Това беше най-голямата глупост на родните дупетати.
8
10
 
14
 
! Отговори
Язе преди 7 месеца
Плоският данък е най-честното и справедливо нещо в нашата данъчна система. 10% за всички, без значение, колко над максималния осигурителен доход си. Взимаш 5000лв, плащаш 500лв данък, взимаш 10000лв - плащаш 1000лв. Плаче ми се, като осъзнавам, че масата от населението не знае какво е и как се смята процент (справка резултатите от матурите по математика) и си мисли, че този с нисък доход плаща същото като с този с висок доход.
7
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Синдикатите все на комунизъм ги избива.
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Такъв данък може да въведе само голям ***.
5
4
 
11
 
! Отговори
Българин преди 7 месеца
Всички програмисти на протест!
4
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
това не е синдикат, а комсомол!
3
3
 
26
 
! Отговори
Аз преди 7 месеца
Въпрос с повишена трудност. Може ли синдиката да бъде наречен синдикат, ако работи срещу половината трудещи се? За да защитава интересите на другата половина от теудещите се? Това си синдикат ли е дето работи против трудещите си, или кебапчийница?
2
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Серьошката Станишев въведе плоския данък! По онова време той гледаше Русия какво прави и защото тя въведе плоския данък и дай ние! Ама къде е Русия, къде е България! В една малка България такъв данък е убийствен за населението! Особено за по-бедните!
1
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
а де