Синдикати настояват за отмяна на плоския данък

Предлагат нов необлагаем минимум
12 сеп 2023 14:33, Росен Стойчев
103
Синдикати настояват за отмяна на плоския данък
Снимка: БГНЕС

Да се въведе необлагаем минимум в размер на минималната работа заплата, да се премахнат плоският данък, максималният осигурителен доход от 3400 лева и задължителното допълнително пенсионно осигуряване – това са част от предложенията за промени в данъчно-осигурителната система на България на Конфедерация на труда "Подкрепа".

В синдикалния анализ се посочва, че в Европейския съюз осигурителните вноски, преките и косвените данъци заемат по една трета от постъпленията, съобщава БНР.

В България данъчната система е коренно различна - основният дял в бюджетните приходи заемат косвените данъци – над 48 на сто, а преките данъци имат тежест от едва 22 процента в общите приходи, спрямо 33 средно в Съюза.

Още по темата

ДДС е основният данък, захранващ бюджетa на България. На него се дължат над 30 процента от всички приходи в хазната, при средно 18 на сто в Европейския съюз през 2021 година.

Сред другите предложения на синдикалистите е увеличаване на обхвата на доходите, облагани с осигурителни вноски, чрез облагане на доходите от капитал, както и въвеждане на намалени ставки на ДДС за основни храни и продукти, придружени с държавна програма за наблюдение и контрол върху цените на тези продукти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още по темата: синдикатпромяна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Долу плоският руско-путински данък, гражданите са за европейско развитие на България - ГЕРБ. ГЕРБ трябва да си смени името на Граждани за руско развитие на България. Долу предателите на евроатлантизма.
73
3
 
2
 
! Отговори
Муахаха преди 7 месеца
а За Доходите - Помислихте ли, щото и 100% да стане Данъка от 0 Доходи си е 0!
72
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Историк Фактолог Вече ти беше обяснено, че пишеш пълни глупости, ама ти продължаваш да си плампаш. Не става само с писане, трябва и акъл xD
71
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не данъците са причината за революцията, а забраната на краля да се разширяват на запад и да нападат индианско-френския съюз там.
70
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
При този огромен размер масовата икономика не трябва даде маха плоския данък. Даже ще е по-добре да има обърната подоходна скала - колкото по-ниски доходи се декларират, толкова по-висока трябва да е данъчната ставка.
69
2
 
15
 
! Отговори
Мен преди 7 месеца
Ако махнат плоският данък в тая страна ще останат само абигеловците с техния смръдлив бизнес. На всеки икономист мине ясно че ДДС е най- справедливият данък - потребяващ повече , плащаш повече. И точно за хазарт, забавления и всякакви подобни неща без които реално можем би трябвало да са с ДДС 30%. Лекарства книги, основни храни - 0%
68
4
 
12
 
! Отговори
Калкулатор преди 7 месеца
Колко пък да е плосък този плосък данък?! За да вземеш 5000 лв чисто работодателя сега плаща 6600лв, или над 30 процента. Като сметнеш и колко други данъци ни удържат в магазините под формата на ддс става ясно че накрая държавата взима над 50 процента от доходите на човек. Искат да плащаме по 70 процента ли?! Егати и наглеците са тези синдикати без един ден трудов стаж
67
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Принципно всеки, който декларира доходи под две минимални заплати, трябва да плаща данъци и осигуровки, като за две минимални заплати. Това поне малко ще компенсира недекларираните доходи.
66
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Богатите измамницци събират излишни пари, с които ни мачкат по улиците със скъпите си коли и са безотговорни и вредни за обществото.
65
15
 
2
 
! Отговори
Историк Фактолог преди 7 месеца
знаете ли, че Американската Революция Избухва като Британската Империя им Вдига Данъка на Американците от 1% на 1.5%, а по време на Османското Р0бство, т.е. като си в Р0бство Данъкът е Десятък или 10%... така че моля Ви Модерни ДемоКратични Свободни Умни и Красиви Хора, кажете ми какво се Нарича сега като Данъците ти гонят 60% от Доходите?!
64
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Този, който взима в плик 10000 лева и плаща осигуровки и данък върху минималната заплата и другият, който си плаща върху цялата си заплата от 3000 лева. Защо първият плаща толкова малко в сравнение с втория? Очевидно нещо не е както трябва.
63
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това е европейският пътна България - европейска данъчна ставка и европейски права на работниците. Долу руско-африканските слуги на Путин от ПП-ДБ и ГЕРБ, които ни спират европейското развитие.
62
3
 
7
 
! Отговори
Въпросче преди 7 месеца
а тези Дето Предлагат Увеличаване на Данъците - Какво са Работили през Живота си?! или Цял Живот - РобоВладелци на Данъчната Хранилка и за Р0ба и 100 Камшика - са малко!!
61
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 60 : Точно както трябва е. Нали уж сме равни? Би било дискриминация едни да плащат повече, а други по-малко данъци. После, никой не е длъжен да ти плаща според нуждите - това си е твой проблем. Плащането е според ПРИНОСА.
60
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тоя който взима 1 милион и тоя дето взима 1000 лв. плащат 10% ставка, на първия му остават 900000 хиляди с които трябва да се храни, развива и отгледа поколение, на втория 900 да направи същото. Първия, които взима 900000 хиляди чисто се предполага, че е добре образован и знае как да реинвестира и да прави още пари (ако му остават от дохода), а другия с 900 лв. ще трябва да живее и да отгледа качествено поколение. Очевидно нещо не е както трябва
59
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 55 Не е нужно дори и да отида до монако. Просто мога онлайн да платя на адвокат да ми регистрира фирма, и почвам да издавам фактури от нея. За това сте на дъното, защото въображението ви стига до "отиване" някъде. В кой век живеете?
58
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Първо да почнат да събират сегашните данъци, пък после да мислят за увеличаване. Иначе просто бъркат в джоба на хората, които вече си плащат
57
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 49 : Не ми се налага да ходя там. Както споменах по-долу - имаме лукса да работим дистанционно от всяка точка на света. Просто ще сменим юрисдикцията по която сме регистрирани, ще плащаме данъци там, а тук ще ви дразним с луксозните си имоти и скъпи автомобили. И ще таковаме приятелките ви за жълти стотинки.
56
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Плоският данък е ГОДИШЕН данък - плаща се ВЕДНЪЖ ГОДИШНО. СТИГА СТЕ РЕВАЛИ, БОГАТИ БЕДНЯЦИ!
55
4
 
0
 
! Отговори
До 46 преди 7 месеца
Може и в Монако да отидеш ,там ще си 10 процента на плюс , ама те там само такива като теб чакат