Синдикати настояват за отмяна на плоския данък

Предлагат нов необлагаем минимум
12 сеп 2023 14:33, Росен Стойчев
103
Синдикати настояват за отмяна на плоския данък
Снимка: БГНЕС

Да се въведе необлагаем минимум в размер на минималната работа заплата, да се премахнат плоският данък, максималният осигурителен доход от 3400 лева и задължителното допълнително пенсионно осигуряване – това са част от предложенията за промени в данъчно-осигурителната система на България на Конфедерация на труда "Подкрепа".

В синдикалния анализ се посочва, че в Европейския съюз осигурителните вноски, преките и косвените данъци заемат по една трета от постъпленията, съобщава БНР.

В България данъчната система е коренно различна - основният дял в бюджетните приходи заемат косвените данъци – над 48 на сто, а преките данъци имат тежест от едва 22 процента в общите приходи, спрямо 33 средно в Съюза.

Още по темата

ДДС е основният данък, захранващ бюджетa на България. На него се дължат над 30 процента от всички приходи в хазната, при средно 18 на сто в Европейския съюз през 2021 година.

Сред другите предложения на синдикалистите е увеличаване на обхвата на доходите, облагани с осигурителни вноски, чрез облагане на доходите от капитал, както и въвеждане на намалени ставки на ДДС за основни храни и продукти, придружени с държавна програма за наблюдение и контрол върху цените на тези продукти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още по темата: синдикатпромяна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
3
 
7
 
! Отговори
456 преди 7 месеца
БРАВО! ТОВА Е НАЙ- ДОБРОТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ! ЗАЩОТО ДОСЕГА БЕДНИТЕ ПЛАЩАХА ЗА БОГАТИТЕ!!!ЗАЩОТО ЕДНО Е ДА ВЗЕМЕШ 200 ЛВ ОТ 2000 ЧИСТ ГОДИШЕН ДОХОД, А СЪВСЕМ ДРУГО - 2000 ОТ 20 000 ГОДИШЕН ДОХОД!
53
0
 
6
 
! Отговори
До 49 преди 7 месеца
Друго имаше предвид колегата. Не да ходи физическо там, а бизнеса му да е регистриран там, а да си харчи приходите тук.
52
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 48 Паразитен вид няма как да бъде мнозинство. Прости закони на природата
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 49 Научи се да четеш, преди да пишеш
50
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 48 Само не разбрах за коя държава говориш - за Франция, Великобритания или може би Германия?
49
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
до 46 - Ми ходи още сега бе, ще си 5-7% на плюс. Или не изкарваш достатъчно, за да си покриеш нормален стандарт на живот там. Та затова си тук ;)
48
10
 
1
 
! Отговори
До 43 преди 7 месеца
Когат неграмотните безработни хора от гетата, лежали по няколко пъти в затвора, станат мнозинство, ще трябва с голямата си заплата да сменяш държавата, защото тука ще е невъзможно за живеене, или ще трябва много голяма част от заплатата ти да отива за въоръжена охрана. Целия цивилизован свят, са с подоходно данъчно облагане.
47
1
 
8
 
! Отговори
:) преди 7 месеца
До Муахаха 30 Кой Ви ги казва тези глупости :) Имало е много и различни данъци. Не са били проценти, а твърди суми, което значи, че и нищо да не си изкарал, пак трябва да платиш. Да не говорим за ангарията, която няма изчисляване. Да не говорим за това, че бирниците са своеволничели. А за кръвния данък изобщо да не говорим. Част от днешната тежест е осигурителни вноски за пенсия. Тогава пенсии не е имало. Пък и самите днешни данъци са за услуги, които получаваме, а някога и училища не е имало.
46
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 37 : влече ни навсякъде, където ще плащаме по-малко данъци. Например Хонгконг - 3% годишен данък. Дубай - 4.5%. Панама - 3%. Можем да си регистрираме фирма там, доходите ни да влизат и да се облагат там, а да си ги харчим тук с карта - виза, мастъркард се приемат от всички банкомати и няма проследимост откъде са парите, защото ни е допотопна системата, а и посочените държави отказват да сътрудничат с НАП и ЕС, и им е мнооооого гадно :) Вдигнат ли данъците отивам там.
45
1
 
6
 
! Отговори
Vans преди 7 месеца
Тези пак искат да накажат хората, които си плащат често данъците и работят висококвалифицирана работа вместо да борят сивата икономика.
44
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 41 Французите и италианците хич не ги виждам като програмисти, от работният ми опит с тях.
43
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
От време на време синдикатите си повтарят едно и също, без да го мислят наистина. В България синдикатите не вършат никаква работа, само ги показват по телевизията и от време на време говорят нещо социално.
42
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Само бедняците и лузърите биха се радвали на прогресивен данък. Аз с моята не особено впечатляваща заплата от 10к лв на месец сигурно ще бъда натикан в най-високата данъчна категория
41
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 38 : Няма да я убие. Просто ще минем в сивият сектор, и всички ще си спомянт с носталгия за милионите данъци, които сме генерирали.
40
5
 
5
 
! Отговори
До 38 преди 7 месеца
IT индустрията да се премести във Франция ,Германия ,Италия и там ще плаща по-малко данъци
39
2
 
1
 
! Отговори
От хората преди 7 месеца
Трудно ще стане. Нали уж умни народни представители измислиха тази тъ,по,тия.Как ще признаят сегашните,че са сбъркали.
38
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
По-скоро да увеличат данъците за луксозни автомобили и имоти, за да се инвестира в инфраструктура. Не може за кола на стойност 300к да се плаща под хиляда лева данък. Да стане 10к и ще се отсеят пишман баровците.
37
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Прогресивен данък би убило ИТ индустрията и задено с това ще изгони многото млади, които тя задържа тук.
36
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Прогресивния данък не случайно е въведен в САЩ, ЕС и всички страни от Г7 ... Вас към БРИКС ли ви влече...
35
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 30 Взимали са също и дъщеря ти за булка и сина ти за ***. Ама като те гледам какъв турколюб със стокхолмски синдром, ще им ги дадеш доброволно и с кеф.