27 000 работници се търсят за Южното Черноморие, сезонът пред провал

Работодателите чакат персонал от Узбекистан, Бангладеш, Киргизстан
16 апр 2024 11:23, Анисия Иванова
226
27 000 работници се търсят за Южното Черноморие, сезонът пред провал
Снимка: БГНЕС, архив

Летният сезон е пред провал, предупреждават хотелиери и работодатели по Южното Черноморие. Причината - задълбочаването на кризата с липсата на работници и персонал за туристическите обекти. Само по Южното Черноморие за предстоящия сезон се търсят 27 хиляди работници. Междувременно посолствата в трети държави извън ЕС, откъдето се чака работна ръка, са спрели да приемат документи за обработване и издаване на визи.

Работодателите по Южното Черноморие чакат над 5-6 хиляди работници от Узбекистан. За трета поредна година се търсят работници от азиатската държава, защото те имат професионална подготовка и говорят руски, което улеснява комуникацията с тях. Тази година има 30% завишено търсене на работна ръка от Узбекистан. До момента обаче обработените документи с одобрените визи са много малко. Причината - въвеждане на нова шенгенска система в посолствата ни в трети страни извън ЕС, както и в усложнените процедури за престой и работна виза за повече от 3 месеца.

От седмица обработването на документите и издаване на визи в посолството ни в Узбекистан и в други държави извън ЕС са спрени, потвърди пред БНР адвокат Пламен Дотов.

В Агенцията по заетостта и Дирекция "Миграция" процесът е дълъг и има забава. Тази година има особено завишаване на желаещите да работят в България, уточнява той. На туристическия пазар в Бургас навлизат вече и работници от Турция и Киргизстан, допълва Дотов.

Работниците от Узбекистан са много съвестни, много работливи, коментира той пред БНР. "Бариерата с езика почти я няма – те са основно рускоговорящи, поназнайват и турски език."

Заради забавянето Пламен Дотов вижда предпоставки за "абсолютен провал" на началото на сезона и определя положението като "много критично".

Кризата с кадрите за туристическия сезон е много голяма, твърди и хотелиерът Веселин Налбантов, който очаква работници от Бангладеш и Киргизстан.

"Просто няма хора. Имаме много нужда от работници. Аз съм заявил 8 от Бангладеш, 20 от Киргизия."

На фона на заплахата за провал на сезона Налбантов отправя упреци към "тази мижава администрация в България, бюрокрация" и призовава министъра на туризма Евтим Милошев моментално "да хване бика за рогата".

За да се реши проблемът с осигуряването на работници от трети страни извън ЕС, според адвокат Пламен Дотов следва да се предприемат спешно мерки "всичко да стане в електронен вид и да бъде в една база, където всички да виждат какво се случва".

Забавянето е от 3 месеца нагоре, когато документите тръгнат към Дирекция "Миграция", изтъква той.

Ако досега си мислихме, че само зимата може да ни изненада, то е защото не подозираме какви изненади може да ни поднесе летният сезон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от Страната
ПСС: Ветровито е в по-високите части на планината
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
212
0
 
6
 
! Отговори
Бе аз не мога да преди 1 седмица
Разбера що изобщо се пишат подобни статии. От Българския бизнес и *** за зеле не става...
211
6
 
0
 
! Отговори
Дреме му на хотелиер преди 1 седмица
Прави си новия хотел и пак има кой да работи....тия с големите претенции за заплати да си пишат квот си искат....който не му харесва, да хваща влака.
210
0
 
12
 
! Отговори
Да фалират ида преди 1 седмица
Умират.Целата държава я доведоха до същото положение същите бок луци от Дс и мутри.
209
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не се търсят работници а роби! Трябва най накрая работодателите да разберат че единствения стимул е финансовия и че балъците свършиха
208
1
 
10
 
! Отговори
Заслужават си преди 1 седмица
Фалита мутрокомунистите
207
2
 
17
 
! Отговори
Away преди 1 седмица
До 1231: Пич аз по морето не съм работил, ама си спомням ПРЕДИ 20 г. когато още бях в България като сервитьор в София изкаравах 1000-1300лв. 2024г. още говорят за тия пари!!!!! Ужас!!!! И после защо 2 милиона не са в БГ. Защото с трици и май.муни не можеш да хванеш., затова. Ама те тия работодателите са над тия неща.Хайде успех ви желая с Киргизите , може и да върже!
206
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Украинците какво ще правят през лятото по морето? Цяла година ли ще лентяйстват? Айде, вече малко работа да захванат! Или тя работата е само за нас магаретата?
205
0
 
6
 
! Отговори
Строи се яко преди 1 седмица
По морето...хотел до хотел...С кво ли рабоъят тия хотели....
204
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Плашташ с фастъци,получаваш мъймуни
203
0
 
23
 
! Отговори
Чудно преди 1 седмица
Нема кой да работи, а се строят още хотели.....как да вярваш на написаното, като реалността казва друго, пък и не знам да има бутнат хотел по морето....
202
1
 
22
 
! Отговори
Гастербайтер преди 1 седмица
Миналото лято се прибрах за няколко дена да прехвърля едни имоти на роднини, минах по плажната алея на Варна, ами какво да кажа, контейнери с отпадъци покрай алеята, смърди на мъppша не се трае, едно атракционно влакче почти ме блъсна, тъмно не виждаш къде стъпваш на места и това в разгара на сезона. А за цените нямам думи, пълна трагедия.
201
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
български лаянар рушветчийски чака някой да му работи ли?
200
0
 
24
 
! Отговори
Общ работник преди 1 седмица
Голям кеф е да чета и да хейтя несгодите на българските хотелиери по морето! Хак да им е!
199
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Този филм го гледах в Банско преди години и се смях. В 10.000-но градче наблъскай 100.000 легла, продай 80% на чужденци и после се чуди къде е местната работна ръка и къде да настаниш гурбетчии. Защото си лаком. И тук същото. Търсят роби, ама нищо насреща. Всъщност то и туристи няма да има много..ни руснаци, ни израелци. Отделно се съмнявам, че търсят 27.000 човека, вероятно администрацията отчита дейност и лъже.
198
0
 
9
 
! Отговори
До :)))))))))))))))) преди 1 седмица
Грешиш! Тези стъпки се спазват от над 20 години по БГ морето, дори са се и усъвършенствали и дори добавили и нови стъпки и виж до къде я докараха! :)
197
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Някой да търси управител на хотел пълен с Украинки?
196
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А намират ли се?
195
2
 
22
 
! Отговори
:))))))))))))))))))) преди 1 седмица
Значи от тази криза може да се излезе само като се спазват няколко прости стъпки! 1. намалява се заплащането, ако то стане 250-300лв на месец то да знаете какъв наплив ще имате! 2. увеличава се работното време! ако то стане 15 часа на де тогава няма да се отървете от наплив на работна ръка! 3. то спират се всякакви неща от сорта на това да се дава някаква храна или да се дава или плаща квартира! Та спазвайки ето тия елементарни стъпки да видите как ще се справите с тази криза!!!!
194
3
 
5
 
! Отговори
АРИЙСКИЯ КХМЕР преди 1 седмица
до 163:а Арабите са Црнокожи Австралоиди
193
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Идвам да продавам диня за 50 лева задължително за чадър! И съм завършил Ударни инструменти в Консерваторията. ИНТИЛЕГЕНТЕН сам!