Първата стъпка към изкуствения живот е направена

Учени сътвориха жизнеспособна клетка с изцяло синтетичен геном
21 май 2010 15:12,
101
Първата стъпка към  изкуствения живот е направена
Доктор Крейг Вентър и доктор Хамилтън Смит в лабораторията им. Учените обявиха, че са създали жизнеспособна клетка с изкуствен геном. Снимка: БГНЕС

Учени създадоха първата жизнеспособна изкуствена клетка. Екипът около пионера в генетиката доктор Крейг Вентър за първи път успя да създаде жизнеспособна бактерия с напълно изкуствен геном, съобщава Science. Това е ключова стъпка към създаването на нови живи същества.

Екипът на доктор Вентър нарича новото постижение синтетична жива клетка, но те са използвали съществуваща клетка като модел и като получател на изкуствено създадената ДНК.

Създадената бактериална клетка обаче е първата форма на живот, контролирана изцяло от синтетична ДНК, следователно е синтетичен живот. Учените използвали „оръдията на природата“ за изграждането на нов хромозом (пакет от ДНК, който съдържа целия генетичен материал, необходим на клетката, за да живее и функционира).

Те изкуствено наредили парчета ДНК, след това ги имплантирали в клетки на друг вид бактерия, която ги възприела като целия хромозом на бактерията.

Практически изкуствено е създаден само геномът. С това не е сътворен напълно нов жив организъм. За постижението учените са използвали оригиналния генетичен материал на една клетка и обвивката от друга бактерия за опитите си.

Все пак тези специфични бактерии доказват, че създаването на жизнеспособни клетки със синтетичен хромозом е възможно.

Доктор Крейг Вентър и колегите му се надяват да използват тази технология за създаването на бактерии с полезни функции.

Той и екипът му вече си сътрудничат с фармацевтични и енергийни компании за разработването на хромозоми за бактерии, които биха произвеждали биогорива и дори нови ваксини, пише ВВС.

Екипът на Вентър се надява да „направи“ бактерия, която абсорбира въглеродния диоксид и така изчиства околната среда, или пък микроорганизми, които могат да разградят нефтено замърсяване в океана.

Теоретично новата технология може да се използва и за конструирането на по-сложни организми – растения и животни, но засега целта е само създаването на бактерии.

Те са идеалната първа стъпка, защото потенциално могат да произвеждат вещества, които са ни необходими. Доктор Вентър вярва, че такива приспособени бактерии могат да „предизвикат нова индустриална революция“.

От друга страна, от генетична гледна точка бактериите са много прости организми – те имат много по-малко информация в своя геном, отколкото растенията и животните. Според Вентър разширяването на технологията върху по-сложни организми като растенията може да е възможно, но ще отнеме на учените години работа върху това как да изградят толкова дълъг и комплексен геном.

Някои критици обвиняват Вентър, че си „играе на Господ“ и не е работа на човека да измисля нов живот.

Има и притеснения около сигурността на тази технология. Професор Джулиан Савулеску от Оксфорд коментира пред ВВС, че потенциалът на това постижение е „в далечното бъдеще – истински и изпълнен със смисъл – да се справи със замърсяването на околната среда, създаване на нови горива, на нови комуникации“.

„Но рисковете също са уникални. Имаме нужда от нови стандарти за оценяване на сигурността на подобни радикални изследвания и защитаването им от злоупотреба с тях за военни или терористични цели. Подобна технология може да се използва за създаването на най-мощното биологично оръжие, което изобщо можем да си представим. Предизвикателството е да изядем плода без червея“.

Доктор Вентър подчертава, че той и колегите му се занимават с тези етични въпроси и проблемите със сигурността, откакто са започнали първите си експерименти на полето на синтетичната биология.  

„Ние поискахме широкомащабен етичен преглед на нашия подход, включително от Националната академия на науките. Това са важни теми и ние настояваме дискусиите по тях да продължат, а ние да участваме“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
0
 
! Отговори
ANONIMEN преди 13 години
GLYPACI:VSEVI&NIQ E NAD VSI$KO
97
1
 
2
 
! Отговори
Ico преди 13 години
Просто е и то доста това е едно бъдеще което е изпълнено с несигорност.А този напредък трябва да бъде развиван но не и на земята.Една грешка може да е фатална за Всичко и Всички !
96
0
 
0
 
! Отговори
doky преди 13 години
Ако това е възможно,то дава обяснение за произхода на Бог,просто игра на маняци.
95
1
 
0
 
! Отговори
BLA BLA преди 13 години
NE SI MISLI 4E SHTEE ZA NESHTO KOETO SHTEE HUBAVO ZA NARODA TOVA .SAMO TOVA SHTE TI KAJA-TOVA SHTE DVEEDE DO KATASTROFA NE NAPREDAK V EDI SI KVO SI
94
0
 
4
 
! Отговори
Спиридон преди 13 години
Може и да ни затрият, а може и обратното - от нас зависи. Това му е интересното на бъдещето - не може да се предскаже. Определено няма нужда да ни тракат зъбите и треперят гащите в очакване на края ;)
93
0
 
2
 
! Отговори
Спиридон преди 13 години
По-страшно нещо от човешката дивотия и простотия надали ще бъде създадено някога изобщо! В този контекст: в човешката история има страшно много факти за глупостта и липсвата на наука, и разум, унищожаващи полезни неща в името на ... нещо, плод на фантазията на някого. Без да отричаме божественото нека оставим науката да се развива и не правим оръжия с нея. Ако досега всички войнолюбци го бяха разбрали нямаше да сме по-зле от маймунско стадо, само палмите и бананите ни липсват (поне на някоѝ
92
5
 
1
 
! Отговори
ненормалния преди 13 години
Нищо хубаво не ни чака за вбъдеще но това е неизбежно.Представете си щом могат да правят изкуствен живот какви експерименти ще си правят с хората, ще се появят и нови болести от типа за секунди ще се старее и куп други.Вижате какви експерименти си правят учените и лекарите ядрени кулайдери работи които не им са наясно напълно.Според мене в близко бъдеще с новите технологии най-много да ни затрият от космоса.
91
0
 
8
 
! Отговори
GodLike преди 13 години
Преди около 2 месеца гледах по "National Geographic" в предаването "Чиста наука" точно това - синтеза на ДНК геном. Беше изумително интересно. Бяха събрали съставните вещества и елементи в нещо като панел, който поставиха за няколко дни, при температура 68-70 градуса по Целзий в основата на вулкан. Същевременно даваха как в лаборатория разработват процеса на изграждане на синтетична клетка в която да поставят синтезиралата се под въздействието на топлината, ДНК. :)
90
0
 
8
 
! Отговори
2535 преди 13 години
Да! В комента когато направим така, че да не се раждат примерно слепи деца ще съм спокоен, че най-после сме показали на ш...та природа, че наистина имаме място тук! За такива технологии следва да отделяме милиарди а не за глупости от които реално нужда нямаме!
89
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В по малки мащаби такива синтези се извършват от деситилетия. И техниката е вече рутинна, а не неочаквано откритие. Нека да "забъркат" цитоплазмата на клетката и тогава това би било постижение!
88
2
 
21
 
! Отговори
jorov преди 13 години
Двама учени - две прашинки, стъпили върху земята, която е прашинка от галактика с милиарди звезди и планети, която е прашинка от нещо по-голямо, пълно с милиарди галактики ... и как точно се набъркаха в работите на ... "СЪЗДАТЕЛЯ" ? Ако има създател и ние сме негови деца (христ.) то и ние сме създатели! Няма нищо лошо в това да твориш, пък какво ще излезе - нека да видим :) И още нещо ... ако инсталирам Windows и му променя настройките, това не ме прави БАЩАТА на компютъра ...
87
0
 
7
 
! Отговори
САТУРН преди 13 години
Винаги съм бил за науката ,прогреса на човек ..нещо неизбежно .И спрете с тези църковни пропаганди.Точно тук е замисъла ,може би ...човек да опознава ,да разбира ,да се развива.Но тук идва и проблема ...всичко разбрано от човек,открито и научено .....как ще го използва.Това се отнася до всичко което ни заобикаля и дори невидимото .Ако има замисъл то той е това, човек да учи ...и всичко зависи от него как ще го използва и докъде ще стигне .......
86
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Далече сме от създаването на изкуствен живот, все още нямаме дефиниция за него. Не се казва в статията и дали кода на генома е изцяло "авторски" или "преписан", като за първото силно се съмнявам.
85
2
 
19
 
! Отговори
да на разума! преди 13 години
Стига църковна пропаганда! Бъдете разумни и състрадателни, без да има нужда от Страх, Наказания и Врящи казани. Бъдете добри хора, не разчитайте на изкопирани суеверия от по-стари религии. Вярвайте на точните науки, дори да не ги разбирате. Четете и учете.
84
20
 
2
 
! Отговори
nqma zna4enie преди 13 години
браво на вас вярвайте на учените ......те ви тровят и те ще ви убият ......не вярвайте в БОГ яжте си ГМО и тва е да живеят масоните
83
1
 
7
 
! Отговори
хахаха преди 13 години
Истината е, че рано или късно като фомра на живот ще изчезнем и друг вид разум ще продължи да същствува. Прекалено ограничени сме от човешките нужди и желания и от нефункционалните си тела. И това ще е скоро. И в това няма нищо лошо.
82
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Недей да преписваш грешки като мизерното си съществуване на несъществуващ бог. Ако има бог, щеше да се учи от грешките си и празнодумци нямаше да се раждат.Иначе по темата: това което са свършили господата учени е за адмирации. Проблема е, че обществото на мизерната ни планета е пълно с недорасли мозъци, готови на всичко за малко повече власт или контрол, или пари.. а това вече си е сериозна причина за презастраховане от *** като тези коментиращи в днес.бг
81
2
 
9
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: физика (номер 80)Църквата никога не е твърдяла, че Земята е плоска. Галилей е бил обвинен заради хелиоцентричния модел. А именно, че Земята се върти около Слънцето а не обратното - това е било твърдението на църквата. Затова на Галилей се приписва прочутата фраза "И все пак тя се върти". Дали е казал точно това вече е спорно и няма значение.
80
1
 
0
 
! Отговори
abe преди 13 години
аз се чудя защо народа е толкова *** и *** а то защото бил синтетичен ...
79
5
 
7
 
! Отговори
физика преди 13 години
65 много си ***.Ако слушахме църквата, още щяхме да вярваме че Земята е плоска!!!Единственият въпрос е научния прогрес да се използва за мирни цели!