Мощността на Големия адронен колайдер се вдига през 2012

Международен линеен колайдер ще отговаря на въпросите на физиците
9 сеп 2010 08:45,
37
Мощността на Големия адронен колайдер се вдига през 2012
Снимка: ЦЕРН

Учените от Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН) планират в началото на 2012 г. да спрат Големия адронен колайдер за една година, за да вдигнат енергията на ускорителя до проектната, съобщава РИА Новости, като цитира директора по изследвания на ЦЕРН Серджо Бертолучи.

Бертолучи взе участие в семинара „Нови перспективи на физиката на високите енергии“ в Новосибирск, организиран от ЦЕРН, Международния научно-технически център и Института по ядрена физика СО РАН.

„До края на 2011 г. се планира да съберем статистика на енергия 3,5 тераелектронволта, за да изследваме основните явления, които сега се наблюдават, да съставим нов план за подобряване на работата на ускорителя. След това той ще бъде спрян за една година за усъвършенстване“, казва Бертолучи.

Още по темата

Според него през 2012 г. ще бъде направено всичко, за да се вдигне енергията на Адронния колайдер до проектната (два снопа лъчи по 7 тераелектронволта всеки) и да се увеличи светимостта (колкото по-голяма е тя, толкова повече интересуващи учените частици ще бъдат видни).

След това до 2016 г. учените ще провеждат експерименти и паралелно ще готвят проект за пълна модернизация на ускорителя. Като цяло графикът на Големия адронен колайдер се разглежда до 2030 г.

На свой ред председателят на организационния комитет на семинара – зам.-директорът по научната работа на Института по ядрена физика СО РАН Юрий Тихонов – казва, че след първите експерименти на Големия адронен колайдер ще трябва да се изучат по-детайлно различни процеси, например раждането на Хигс бозона и появата на суперсиметрични частици, което според него е възможно само на линейния колайдер.

„Предполага се, че след търсенето на Хигс бозона много добре ще бъде определена енергията, с която трябва да се строи международният линеен колайдер. Това е много голям проект, в който участват институти от много страни по света“, казва ученият.

Тихонов добавя, че работата по създаването на линейния колайдер, за който са необходими „десетки милиарди долари“, е не само научен, но и политически въпрос.

Големият адронен колайдер е създаден от ЦЕРН на границата на Швейцария и Франция с участието на физици от много страни. В неговия 27-километров пръстен ще се сблъскват лъчи протони със скорост, близка до светлинната.

Учените се надяват, че резултатите от изследванията ще позволят да се потвърди съществуването на т.нар. Хигс бозон – частици, отговарящи за масата на други елементарни частици.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
5
 
5
 
! Отговори
БГ учЕн преди 13 години
Моля, колега, ама моля ви ! Аз Пешо ХиКса го познавам лично ! Даже ми е ползвал порцелановия колайдер, след една вечер изследвания на въглеводородни деривати, продукт на грижлива дестилация в една селска лаборатория.Любопитна подробност е, че така открихме ефективно средство протев инсекти. След въпросното посещение на порцелановия колайдер, в радиус 3 метра всички *** бяха защеметени от газовете, страничен продукт на експеримента.
12
1
 
7
 
! Отговори
5552 преди 13 години
Ние ги наричаме елементарни частици... а знае ли някои те пък от какво са изградени.Дори и да се намери Хигс-бозон, може да се окажем на задънена улица. По-скоро ще разберем какво още не знаем.Поне така аз си мисля ?*
11
0
 
12
 
! Отговори
ym преди 13 години
Един вече се е показал от дупката. Само не разбирам защо трябва да свърши света като се блъснат определно количество частици? И защо през 2012? Щото Маите са нямали повече място на каменния диск за календара?
10
0
 
4
 
! Отговори
Чичо от село преди 13 години
Някои казват "хоп", след като скочат...
9
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
най-важния въпрос на физиците е как изчезна държавния резерв на Българияимат няколко теории - куфарчетата са се разградили до атоми и после пак са се събрали в австрийка банка- а според мнозина вече има четвърти закон на механиката - каквото и да става,Костов е виновен!
8
4
 
6
 
! Отговори
iha преди 13 години
Абе вие от долу коментиращите *** ли се или сте просто глупави. Като даже не може да запомните една дума от 4 букви как се пише. Защо се опитвате да коментирате. ХИГС бозон, ХИГС. Идва от името на Питър Хигс (Peter Higgs). А ти БГ учЕн, невероятно чувство за хумор. Кога са ти го ампутирали? Предполагам при раждането. До онбашията: ти явно най-добре знаеш кое е полезно и кое не стахотно прогресивно виждане. Как щеше да развива човечеството без теб.
7
3
 
7
 
! Отговори
Чичо от село преди 13 години
Доколкото знам, в Царичина дупка има няколко колайдерчета... От големи - по-големи...
6
6
 
12
 
! Отговори
Tomov преди 13 години
С нетърпение чакам да изпълзят дефектните мозъци с теориите за 2012 и свършека на света. :)
5
3
 
4
 
! Отговори
1 преди 13 години
ето за това типове като теб остават в ъгъла умувайки какво е по добре и цял живот намират нови и нови недостатуци на прогреса критикувайки всичко (но си остават в бан на 300 лева и биричка след работа)
4
12
 
3
 
! Отговори
онбашията преди 13 години
за физиката доста по-полезен би бил един институт по евгеника отколкото 10 такива колайдера. един айнщайн дава повече тласък на прогреса от всички тия мравчици трудещи се заедно върху разни хикс бозони, и е грехота да пилеем ГМО технологии за получаване на по-големи домати, като можем да обърнем тези умения за получаване на по-качествени хора. вярно, разни хуманисти ще пискат, но с една картечница проблема се решава трайно.
3
7
 
24
 
! Отговори
да да! преди 13 години
В началлото на 2012 го спират и на 12 декември 2012 го пускат и сбогом Земя! Всичко се връзва!
2
0
 
4
 
! Отговори
Connor McLeod преди 13 години
1013 да се чете 2013
1
11
 
29
 
! Отговори
БГ учЕн преди 13 години
Тази сутрин проведох завладяващ експеримент. В белия, порцеланов колайдер, пуснах няколко хикс-бозона във флуидна среда. Не съм си изяснил каква е целта на експеримента, но го провеждам всяка сутрин. Ако ме спонсосирате, ще мога да сгъстя плътноста на изследванията, т.е. да ги провеждам два-три пъти дневно.