Необяснима изненада за физиците на адронния колайдер

Регистрираха нов ефект, който не може да се обясни с теориите
23 сеп 2010 11:05,
133
Необяснима изненада за физиците на адронния колайдер
Раждане на нови частици при сблъсък на лъчи протони. Изображение: ЦЕРН

Физиците, работещи на Големия адронен колайдер, регистрираха нов ефект, който още не може да бъде обяснен със съществуващите теории, се казва в съобщение на сайта на ЦЕРН.

По време на експериментите на Големия адронен колайдер лъчите протони се движат с почти светлинна скорост и се сблъскват помежду си на няколко места в 27-километровия ускорителен тунел.

В резултат на сблъсъците, произтичащи с голяма енергия (локализирана на твърде малко пространство), се раждат нови частици. Учените следят тези процеси, напомнящи процесите, които са станали веднага след Големия взрив, анализирайки данните, постъпващи на детекторите на колайдера.

Специалистите се надяват, че събраната информация ще им помогне да уточнят съществуващи теории, които обясняват фундаментални физически взаимодействия.

Още по темата

Учените са анализирали данните, постъпващи на детектора CMS (Compact Muon Solenoid). Наред с другите неща те оценявали под какъв ъгъл родените частици се разлитат от мястото на сблъсъка – тази информация е необходима за определяне на свойствата на новите частици. Физиците установили, че сред стотиците частици, раждащи се при сблъсъците на протоните, има и двойки, чието движение по неизвестни причини е свързано – тоест те не се разлитат независимо едни от други.

Детекторът CMS е един от двата универсални детектора на Големия адронен колайдер, създаден за откриване на широка гама нови частици и явления при висока енергия.

С него може да се измерят свойствата на известните частици с безпрецедентна досега точност, както и да се търсят съвършено нови непредсказуеми явления. Подобни изследвания ще задълбочат не само разбирането на материята.

Специалистите предлагат няколко възможни обяснения на наблюдавания ефект, но досега нито едно от тях не е потвърдено с необходимите доказателства. Гуидо Тонели, представител на групата учени, анализиращи данните на CMS, не изключва, че физиците са се сблъскали с първата проява на "новата физика", която може да се наблюдава благодарение на огромната енергия на сблъсък на Големия адронен колайдер.

Авторите отбелязват, че е необходимо откритият ефект да бъде потвърден, тъй като представлява „много слабо проявление в много сложна обстановка“.

Големият адронен колайдер е най-големият ускорител на елементарни частици на планетата . Той беше пуснат през септември 2008 година, но 9 дни по-късно беше спрян поради авария, която прекъсна експериментите за повече от година.

Повторното пускане на колайдера беше през ноември 2009. До края на 2011 г. сблъсъците на лъчи протони ще стават при енергия 7тераелектронволта, а след това работата на ускорителя ще бъде преустановена за година. В това време специалистите ще го подготвят за покачване на енергията на сблъсък на 14 тераелектронволта.

Сегашният сеанс на работа на колайдера продължава 18 месеца. Това трябва да позволи да се акумулират достатъчно данни за изследване на новата територия на „тера инкогнита“ във всички области, където се очаква нова физика.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още по темата: нова физика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
5
 
1
 
! Отговори
До №24 преди 13 години
Виж, за ваксинирането не си прав - в днешно време не можеш вече да го асоцираш с науката а с бизнеса по простата причина, че вече ваксините се създават май единствено за да се продават и да лекуват изкуствено създадените преди това вируси (бактериологично оръжие)! Справка: лъсналите напоследък истини за разните му птичи свински и тем подобни грипове и производителите на ваксините за тях!!! Та нищо чудно от добрите прогресивни намерения на тоя колайдер да се роди някое ново оръжие!!!!!
41
4
 
7
 
! Отговори
Веселин преди 13 години
Спри с това гмо, че започваш да дазниш вече и ми звучиш като ония *** дето ходеха да протестират бездаже да знаят какво точно е гмо и за какво протестират...
40
4
 
9
 
! Отговори
До 32 преди 13 години
Умнико Големия взрив именно за това е теория, защото това твърдение не е доказано, а е просто предположение на база на нашите наблюдения над процесите протичащи във Вселената! Това че си задаваш въпроси е добре, но уважавай хората търсещи отговори на тези въпроси. Експериментите в ЦЕРН могат да доведат до революция в много насоки като например откриването на нови енергийни източници!
39
13
 
6
 
! Отговори
Юлия преди 13 години
Г-не или г-жо Еди-кой си/коя си, книжки съм чела доста, самата аз се занимавам с наука, а какво знам или не знам никак не сте в състояние Вие да преценявате. Никъде не съм написала, че науката е зло. И ако само невежият я смята за такова, то само глупакът може да твърди, че от нея произтича само добро. Това, дето сте го написали за ползата от ГМО е тотална неистина и е повече от ясно, че внушенията и пропагандата на създателите на ГМО намират добра почва за виреене.
38
1
 
13
 
! Отговори
Веселин преди 13 години
Много се дразня като някакви с хуманитарно образование тръгнат да ми философстват на сериозни научни теми.
37
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
19100% съм съгласен с теб.Точно това исках да напиша но си ме изпреварил.Тези докато не направят ЕДИН ГОЛЯМ ЗОЛУМ няма да мирясат.28"най-големите умове на планетата" БЯХА "НЕОБЯСНИМО ИЗНЕНАДАНИ"......Селски що не си чаткаш в двора с теслата а си похабил пари компютър???
36
1
 
4
 
! Отговори
nnn преди 13 години
Nqkoi da ne e ostavil otvorena vrata i da e stanalo techenie
35
0
 
11
 
! Отговори
Feodorov преди 13 години
Великата мечта на българина : Да мрънка за щяло и нещяло, независимо , че не е на място. Новината е доста интересна , но не разбирам защо я свързвате с Българската политика.
34
2
 
12
 
! Отговори
Веселин преди 13 години
Поредното доказателство, че жените сте доста ограничени в мисленето и както каза един човек по-долу МАРШ В ПЕЩЕРИТЕ като не ти изнася науката *** заспала! Всичките злини причинени от човека използвал научни открития не са причинени от учените а от ПОЛИТИЦИТЕ!
33
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Най големите умове с детската методика . Смях :)
32
11
 
5
 
! Отговори
До №3 преди 13 години
Много уместна забележка!!! Всички теории се градят на една единствена недоказуема теория - Големият взрив!!! А същата тази теория е толкова абсурдна, че няма на къде - съществува обяснение за абсурдността й но не съществува такова за истинността й! Много сляпа теория - ако е имало голям взрив, какво е имало преди него??? Взрив от нищото не става!!! А всичко се гради върху този взрив!!! Тъпо, много тъпо!!!
31
7
 
10
 
! Отговори
До 27 преди 13 години
Юлия вземи да прочетеш някоя и друга книжка! Първо без атомната енергия милиарди хора щяха да умрат от ГЛАД, а без ГМО /съмнява се да знаеш какво се крие зад тази абревиатура/ ще умра милиарди хора отново от ГЛАД! Само невежия смята науката за зло!
30
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Човече не се ядосвай , те хорицата не могат да си формолират мислите , според мен искаше да каже , че всчко голчмо науюно достижение е до толкова полезно , колкото и вредно за човечеството и планетата ни , и от тази гледна точка е прав , но израз като не на науката е *** сам по себе си ..
29
8
 
4
 
! Отговори
Пич преди 13 години
Мдааа, това с ЦЕРН започва да ми прилича малко на ситуацията с фалиралите финансови пирамиди, които дълги години бяха стожери на световната икономика и накрая се оказа, че всички е било лъжа и измама. Та и тия от ЦЕРН - "Дайте още пари, че сме много близо до голямо откритие !". И така година след година, милиард след милиард. Резултатите ли искате ? Ааааа, това е дълъг процес, то трябва да се анализира още няколко години, но ще трябват още няколко милиарда. Пък ще се наложи и малко ъпгрейд ...
28
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А ти знаеш какво правят? Не ставай смешен! Там са най-големите умове на планетата, а ти ги сравняваш с деца и им даваш съвети.
27
14
 
11
 
! Отговори
Юлия преди 13 години
Много си прстичък. И ГМО е плод на науката, и оръжията за масово унищожение са плод на науката, и още един милион поразии са плод на науката. Атомната бомба е страшен прогрес, признавам го. Дупката в озоновия слой и тя се бори за първото място. Долу шапките пред точно този научен гений, а?
26
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Lokster съгласен съм с теб, но според мен трябва да се отчете, че науката не е само полезна. Първото което се сещам е атомната бомба. Разбира се това е по скоро проблем с хората отколкото науката защото и най-доброто изобретение може да се превърне в нещо лошо ако попадне в зли хора (американци :) )
25
0
 
16
 
! Отговори
До 11 преди 13 години
Знаеш ли какво е казал Айнщайн за хора с твоето първично мислене? Цитирам - само две неща на този свят са безкрайни, човешката глупост и Вселената, като за второто не съм сигурен.
24
6
 
37
 
! Отговори
lokster преди 13 години
Е*аси колко сте ограничени всички!"Науката ще унищожи човечеството" я се чуйте! Все едно слушам някакви невежи ***!Като не харесвате науката, тогава защо по цял ден седите пред компютъра, а? Нали и той е плод на тази "зла" наука? Защо гледате телевизия, защо ползвате микровълнова фурна, защо изобщо ползвате електричество? Защо се возите в автомобили? Защо се ваксинирате, защо ходите на доктор?Връщайте се в пещерата като не харесвате науката.Има една новост - нарича се "прогрес".
23
31
 
4
 
! Отговори
Ганата преди 13 години
До номер 8е като имаш ядрени подводници и атомни бомби, какво те топли бе ?всяко ново откритие ражда нови проблеми, планетата умира заради *** "открития" , въздуха вече не се диша, моретата замърсени с петрол...НЕ НА НАУКАТАколайдера да се разруши НЕЗАБАВНО