Ново оръжие променя "правилата на играта"

Революционна технология ще помага при битките в Афганистан
Обновена: 30 ное 2010 14:30 | 30 ное 2010 14:30,
78
Ново оръжие променя "правилата на играта"
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

XM25 е автоматичното оръжие, на което американската армия ще разчита да донесе положителен обрат в боевете с талибаните. Пушката от най-ново поколение ще бъде доставена в близките дни до американския контингент.

Лейтенант Кристофър Ленър, цитиран от Daily Mail, твърди, че това оръжие ще промени „правилата на играта” и ще даде непреодолимо предимство на американците пред бунтовниците.

Тайната на успеха се крие в лазерна система за насочване и специални, снабдени с микрочип, „интелигентни” куршуми.

Технологията ще изчислява разстоянието до укритието на целта и ще дава възможност за нагласяване на допълнителни до 3 метра, необходими за заобикаляне на стени или барикади.

След това куршумът се „взривява” с мощта на ръчна граната. „Така скривалищата вече няма да са пречка и единственият изход е бягството”, коментира лейтенант Ленър.

Освен че се превръща в перфектното оръжие за улични боеве, XM25 ще доведе до значително съкращаване на разходите, обясняват експерти.

Пушката на практика ще елиминира необходимостта от въздушни удари по талибански барикади в случаите, в които досега наземните сили бяха безсилни. Простата сметка – една ракета струва около 67 хиляди долара, а един куршум-граната за XM25 е с цена 24 долара.

Затова до края на годината Пентагонът ще закупи 12 500 бройки от футуристичното оръжие.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още по темата: американска армия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
0
 
! Отговори
иван преди 13 години
много сте ***.това не е политическа статия.обсъждайте оръжия,а не политика.
76
0
 
0
 
! Отговори
Вервайте ми! преди 13 години
Тази играчка струва $ 37000. Тя няма да реши нищо в една война, както няма да решат разни суперточни "антиматериални" снайперски пушки. Просто бизнес...
75
0
 
2
 
! Отговори
арсеналчо преди 13 години
Това е 25 мм граната ( не е ръчна граната ) която се изтрелва от полу автоматична гранато хвъргачка и се взривява във въздуха зад укритието на целта. Това става след като предварително е измерено разтоянието до укритието с помоща на лазерен далекомер и след това е зададено допълнително разтояние, което да измине гранатата пдеди да се взриви.Има микро чип в гранатата, управляващ процеса... нещо като часовников механизъм :)
74
0
 
3
 
! Отговори
Grigor преди 13 години
Подценяваш тъпотата на американският средностатистически войник. Те искрено вярват, че го правят за да защитят семействата си и родината си. И този ефект не е никак труден за постигане при средно Ай Кю от около 95. Няколко сълзливи патриотични военни филма, няколко години тенденциозно представяни новини, няколко пламенни речи на президента и готово. Що се отнася до това, че талибаните били по-умни, да бе да. Те са даже още едно стъпало надолу в еволюционната стълбица.
73
0
 
0
 
! Отговори
---- преди 13 години
Тук има доста написано от людей незапознати този модела. 25мм граната след измерение дальности с лазерного далекомера се взривява на определена дистанция независимо от това что не срещнала преграда (във въздуха). поразаващата сила не особо голяма. а цена одного боеприпаса очень и очень болшая (распил денегь :) :) ) извините ошибок
72
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Умните" войници губят по няма и милион души на война независимо с кой - Англия, СССР, НАТО...САмо за сведение - бронебойни патрони за вярата вече са открити
71
0
 
2
 
! Отговори
дрън-дрън преди 13 години
какво ще спечелят, нали решиха вече, че след 2 години ще се изтеглят от там? и талибаните само чакат да минат тия две години.
70
1
 
6
 
! Отговори
хахо преди 13 години
Абе и аз чета тука за Захари Стоянов няккави коментари, и че руснаци продавали други руснаци като роби. Обаче американците са продавани като роби много дълго след отмяната на крепостното право в Русия. Да не говорим за апартейда в УСА до към 60-те години на 20-ти век
69
6
 
8
 
! Отговори
ало ало преди 13 години
Защо американците ще загубят войната?От една страна воюват *** войници с умни оръжия, а от другата страна воюват умни войници с прости оръжия:)
68
4
 
31
 
! Отговори
? преди 13 години
Американците никога няма да спечелят тази война, защото обикновения американски войник се бие заради самата война, за да изкара пари, за да изглежда готин. От друга страна талибаните се бият за нещо, в което вярват и са готови да умрат за него, независимо дали това нещо е погрешно или не. По същата причина и руснаците бяха наритани здраво в Афганистан, а американците във Виетнам. Колкото и пари, хора, техника и пропаганда да вкарват, американците ще загубят тази война.
67
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Захари Стоянов за Русия:Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския.Русчук, 1-й Март 1886 г.
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всъщност, "статията" представлява буквален превод на статията за оръжието във Уикипедия. Ако има неясноти и разбирате английски - прочетете го там :)
65
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
баш кьор фишек ....
64
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За американците хората от другите народи са "разходи"/
63
1
 
8
 
! Отговори
30 преди 13 години
Със сигурност новото оръжие няма да промени съществено нещата, защото от едната страна на бойната линия са хора отишли да се напечелят с пари и да се върнат, а от другата хора, които не се боят да умрат.
62
0
 
1
 
! Отговори
до 63 преди 13 години
Е и за Хитър Петър съм чел малко. Вие сигурно имахте предвид за Пинокио?
61
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бас държа, че ти за други герои не си чел (ако изключим партизаните).
60
1
 
8
 
! Отговори
SS преди 13 години
,,За заобикаляне до 3 метра ,, Модетата да го обяснят !Заобикаляне , правене на завой ли означава във вашите писания ?Ако е така , явно става въпрос за мини управляем боеприпас ....се взривява с мощта на ръчна граната - мисля , че е с помоща на ръчна граната , но нейсе .Както кажете , Вие сте по космати .
59
3
 
1
 
! Отговори
xxl преди 13 години
Тук спорите точно като дядо Либен и Хаджи Генчо!Бас хващам, че голяма част от Вас не са чували за тези двама герои.
58
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какво е дала на света ?

Спонсорирани публикации