Спътникът GOCE събра данни за точната форма на Земята

Данните са необходими за прогнозиране на нивата на океаните
7 мар 2011 18:21,
56
Спътникът GOCE събра данни за точната форма на Земята
Изображение: ESA – GOCE High Level Processing Facility

Спътникът GOCE завърши събирането на данни, необходими за определяне на формата на Земята, съобщава Европейската космическа агенция (ESA).

Апаратът GOCE (Gravity field and steady-state Ocean Circulation Explorer – спътник за изследване на гравитационното поле и постоянните океански течения) с необичайно висока точност измерил гравитационното поле на планетата ни с помощта на три двойки акселерометри, които определят проекцията на ускорението на свободното падане на три перпендикулярни оси.

Въз основа на получената от спътника информация специалистите могат да пресъздадат точните очертания на Земята, която се явява геоид, но несъвършен. Именно тези несъвършенства ще могат да отчетат учените, използвайки събраната от GOCE информация.

Точната форма на Земята е необходима на изследователите, за да прогнозират промяната на нивата на океаните вследствие на топенето на ледовете, предизвикано от покачването на температурите, както и за да направят максимално адекватни карти на океанските течения.

Разработеният от специалисти на ESA спътник GOCE е изведен в орбита на 17 март 2009 г. от руската ракета-носител "Рокот", която стартира от космодрума Плесецк. През ноември 2010 г. ESA взе решение да продължи мисията на GOCE до края на 2012 г., тъй като спътникът е в добро състояние и освен това разходът му на гориво се оказал по-малък от планираното.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
1
 
! Отговори
klo6ar преди 13 години
Найс пойнт 48 Инглишмън, бът хау ду ю спел "Гоце" ин инглиш ден? Ай тинк "GOCE"? Диър Инглиш френд, ит'с обвиъз дет ю хевънт бийн ливинг хиър фор лонг тайм. Ю шуд ноу дет тинкс ар джаст мейд то луук диифрънт :)
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Goce освен за спътник в космоса за др не става
51
0
 
0
 
! Отговори
lilly alex преди 13 години
e hubavo de. we po4akame da 4uem sledvawoto.
50
0
 
0
 
! Отговори
$ преди 13 години
Сега да не вземат да ни убеждават, че Земята е плоска, както през средновековието.
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
това беше за "Англичанин"... дето не е помирисвал _нифга_ Лондон.
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
piss off, you fucking cunt.
47
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Tия па как са го кръстили?!Не мо жаха ли да го кръстят Волен?И безтова лети горе и е свободен и само *** отпадъчен от предишни полети около него..
46
1
 
3
 
! Отговори
Nobody преди 13 години
Явно на всички GOCE-та им изтича срокът на годност тая година.
45
2
 
4
 
! Отговори
Англичанин преди 13 години
Dear булгериън пиипъл, GOCE c like "cъ" нот "цъ"! Circulation - съъкълейшн, нот цъъкълешн. А ваш Гоце с "ц". Хиър е уид "съ". Ваш Гоце е Гоце, нот Госе.Екскюз ми. Ч. 8. М. фор булгериън уимен!
44
4
 
12
 
! Отговори
DOGAN преди 13 години
TOVA 6E DA E MNOGO MAZEN I KRADLIV SPUTNIK
43
1
 
3
 
! Отговори
Паткан преди 13 години
И някой може ли да каже какво означават различните цветове. Например синьото. Как може някой новинар да качи подобна снимка и да не каже какво означава !!!
42
5
 
4
 
! Отговори
На... преди 13 години
територията на България засекъл ли възвишението във форма на тиква???
41
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Костов е виновен за неправилната форма
40
1
 
13
 
! Отговори
ВОТ преди 13 години
GOCE ПАК СЛУХТИ :)
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 40 -Скоро!
38
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Гоце от събиране на точна информация за България, са го преквалифицирали да събира за цялата земя! Е това е да си супер събирач на данни!
37
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
кога се очаква ГОЦЕ да навлезе в атмоферата и да изгори?
36
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Dobre ve typanari niama li politicheski statii v koito da draskate??? ----------------- Е, те тва е политическа статия, де... За GOCE.
35
1
 
11
 
! Отговори
АШ преди 13 години
Аз до сега си мислих, че само ДОГАН има "летяща чиния" а то се оказа че ГОЦЕ бил по-напред в изследванията!?!?!?!? Дано остане във вечна орбита там горе в космоса!!!!!!
34
3
 
4
 
! Отговори
ЙОСКО МУТРАТА преди 13 години
КВИ СПЪТНИЦИ КВИ ПЕТ ЛЕВА СЕГА КАТО ИЗЛЕЗЕМ ОТ ПИРОГРОБ ТАКА ЧЕ СЕ НАДЖАСКАМ С МОЯ СПЪТНИК В ЖИВОТА ХЕРОТО ЧЕ ШЕ ТРЕСНЕМ НЕКОЯ КОЛА НА ПЪТ КЪМ ДВОРЕЦА МИ В БОЯНА.СЕГА ЧЕ ПУСНЕМ НА ПАЗАРА ТАКАВА КОКА ДЕТО КАТО СИ Я ДЖАСНЕШ И СТАВАШ НА ХЕЛИКОПТЕР.БАЦЕ КВО МИ ПУКА ЗА ТЕЯ ДЕТО ГИ УТРПАХ Е ДА НЕ СА КАРАЛИ ДО МЕНЕ АЗ КАТО КАРАМ ТРЕБВА САМО АЗ ДА СЪМ НА ПЪТА МАМА СИ *** ***.ЖАЛ МИ Е САМО ЗА ДЖИПА ЧЕ ЗА НИЩО НЕ СТАВА НИЩО ТАМЪН КОКОШКИТЕ НЕМА КЪДЕ ДА СПЪТ,ЧЕ ГО ПРАВИМ КОКОШКАРНИК ХАХАХАХАХАХАХААХА

Спонсорирани публикации