Свръхзвуков самолет преодолява 4000 км за 12 минути

САЩ изпитаха HTV-2 и... го изгубиха в небето
Обновена: 12 авг 2011 10:08 | 12 авг 2011 09:54, Елка Василева
136
Свръхзвуков самолет преодолява 4000 км за 12 минути
Снимка: Reuters

При изпитанията вчера на нов американски безпилотен свръхзвуков самолет връзката с апарата беше изгубена малко след изстрелването, съобщиха от американското министерство на отбраната.

Опитният образец на самолета HTV-2 (Falcon Hypersonic Test Vehicle 2), на който ще му трябва по-малко от час, за да достигне до която и да е цел в света, беше изстрелян с помощта на ракета.

HTV-2 може да достигне скорост от 21 000 км/ч.

От американската агенция за перспективни отбранителни научно-изследователски разработки (DARPA), която финансира програмата за HTV-2 и провежда изпитанията, самолетът е разчетен за скорост, която 20 пъти превишава скоростта на звука.

Изстрелването стана вчера рано сутринта от базата на американските ВВС Вандерберг в Калифорния с помощта на ракетата Minotaur IV.

Инженерите са програмирали апарата така, че на височина от около 100 км той да се отдели от ракетата и да падне в океана.

Нямаше информация за изпълнението на мисията, посочва Би Би Си.

От DARPA казаха, че ако HTV-2 беше достигнал проектираната скорост, той трябваше да издържи на температура от 2000 градуса по Целзий.

Според предишни съобщения на DARPA самолетът трябваше да навлезе в долните слоеве на атмосферата в района на Тихия океан.

Първият изпитателен полет на прототипа на HTV-2 приключи с падането на самолета във водите на Тихия океан, като връзката с него беше изгубена на деветата минута от полета.

Изпитанията на HTV-2 ще помогнат за разработването на бъдещата програма за бърз глобален удар в рамките на министерството на отбраната на САЩ, се казва на сайта на DARPA.

При предвидените за HTV-2 скорости полетът от Ню Йорк до Лос Анджелис (около 4000 км) ще отнеме не повече от 12 минути.

При космическия си полет през юли совалката „Атлантис“ летя в околоземна орбита с приблизително същата скорост – около 28 000 км/ч.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още по темата: свръхзвуков самолет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
0
 
0
 
! Отговори
Edwardser преди 4 часа
<a href="canadianpharmacyamall/">canadian drug of greenfeild</a> <a href="cialiswithoutdoctorprescription/">cialis without a doctor's prescription</a> <a href="jipharm/">levitra</a>
131
0
 
0
 
! Отговори
Roberttes преди 8 часа
canadian pharmacy <a href="canadianonlinepharmacy.net/">canadian pharmacies mail order</a> <a href="northwestpharmacycanada.net/">canadian pharmacy mall</a> <a href="onlineviagraprescription/">buy *** online with no prescription</a>
130
0
 
0
 
! Отговори
Dennislab преди 10 часа
<a href="skyapharmacy/">on line pharmacy</a>
129
0
 
0
 
! Отговори
....... преди 12 години
,,ЩО Е ТО САМОЛЕТ'' ,,ЩО Е ТО РАДАР'' , КАКВО ЗНАЧИ КОСМИЧЕСКА РАКЕТА? , КАКВО Е БАЛИСТИЧНА РАКЕТА? , КАКВО Е СПЪТНИК?е не е като телевизорите или количките,малко по-сложничко е от купе с двигател или кутия с кинескоп.или за двамата СМЕШНИЦИ 131 и 132 да кажа: най-сложните неща на земята ги правят руснаците.
128
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
131 прав си, но какъв ти граждански самолет, да бяха направили една кола или телевизор или компютър
127
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Типично за Руснаците поведение. Много големи на думи на приказки на статии на обявление и когато някой ги помоли да направят една научна демонстрация винаги го обявяват за свръх тайно и секретно :))Докато едни канят студенти в НАСА показват си проектите и реалните постижения които рано или късно влизат в нормалния живот на хората, други дънят водка и говорят какви велики чудеса имат някъде из степите. Руснаците един граждански самолет да бяха направили не да обявяват разни чудесии
126
1
 
2
 
! Отговори
kaki преди 12 години
Страхотна новина!Скоро ,ако направят така,че всеки да живее нормално,толкова бързо,както и техните проекти...
125
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това че никой не е чувал, не значи че го няма.Другото само *** може да го каже.
124
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Първият работещ скрамджет - "GLL Holod", в света, лети на 28 ноември 1991 г., достигайки скорост Mach 5.8. След, разпадането на Съветския съюз, спира финансирането на проекта.След като програмата NASP на НАСА е била закрита, американските учени се обръщат към руската технология, като по-евтина алтернатива за развитието на свръхзвуков полет. На 17 ноември 1992 г., руски учени с допълнителна френска подкрепа успешно стартират скрамджет двигател "Holod" в Казахстан.
123
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От 1994 г. до 1998 г. НАСА работи с Руският Централен Институт за Авиациионни Двигатели (CIAM), за да се тества с два режима скрамджет двигател и трансфер на технологии и опит на Запад. Състоят се четири теста, достигайки Mach 5.5, 5.35, 5.8, и 6.5. Изпитателните тестове се провеждат на борда на модифицирани противовъздушни ракети SA-5, изстрелвани от изпитателния полигон Сари Шаган в Република Казахстан на 12 февруари 1998 г..
122
3
 
5
 
! Отговори
тъй де преди 12 години
Ето за какво харчат парите на американските данъкоплатци в щатите пък после имало криза и се печатат нови пари и прочее ...
121
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Оф да 123 чували сме за руските технологии не сме ги виждали.
120
4
 
7
 
! Отговори
Саполя преди 12 години
До 114 КУРчагин.Да ти го навра в *** дърти какъв *** търсиш в гората за шумкари,катотакива нямаше навремето.
119
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Майтапчия, забавното е, че точно американците изпозлват руски технологии в своите разработки, след като 90-те години участват в екеперимента HOLOD...
118
6
 
7
 
! Отговори
майтапчията преди 12 години
най-се кефя като веднага след появата ми, редниците от петата колона преместват темата възможно по-надълбоко, което е първична и лична реакция, но в същото време е вредна за руската кауза,защото оставя русофилите без тренинг, а това ги прави опасно уязвими в стратегически план. уви,така е- каквото и да правят,както и да се стараят, не им се получава на хората с телените петолъчки под каскета...
117
1
 
2
 
! Отговори
до Васо преди 12 години
/първо-пише се инжЕнер.../,второ- прав си, разбира се,но точно затова ги пиша тия,защото НЕ Е РЕДНО интелигенцията и т.н.специалисти да се излагат и да излагат страната,която ако не е икономическа сила вече,то поне си остава най-голямата територия на земята. тези хора изчезнаха от реалността.остави,че една кола не умеят да направят, те вече нито ракети,нито самолети могат да направят. това си го пишат те в техните медии, това е практиката. няма ги в днешното време.седят някъде в миналото.
116
3
 
7
 
! Отговори
до 118 преди 12 години
пуберчо мамин,/а може и " деди", да си- то петолъчките в главите ви са едни и същи/,ти на такси никога ли не си се качвал? аз имам две коли и пак ползвам такси,когато ми е изгодно.старите руски дръндолети союз са отпреди 40 години и са идеални за евтини таксита до МКС. дали ще ти е трудно да го схванеш това? а че си от тия дето ВЯРВАТ/защото не могат да мислят/ че америка не е кацала на луната, пказва на форумците що за патология е да имаш само петолъчки в тиквата. и за тиква не става дори...
115
2
 
1
 
! Отговори
Васо преди 12 години
Абе, майтапчия, ти сериозно ли ги мислиш тия неща дето ги пишеш, или майтап си правиш. Политиците са едно, инжинерите лекарите, учените и хората на изкуството са друго, и така е във всяка цивилизация откакто свят светува. Има понякога изключения, Хитлер е бил художник, Перец преди година изпълни солова партия на цигулка на симфоничен концерт, ама те са друга ракия. Не си падат по мачлета и архари.
114
11
 
16
 
! Отговори
до 117 преди 12 години
Затова ли големите "изобретатели" ще плащат на руснаците, за да летят в космоса? На Луната не се стъпва с монтажи във филмово студио.
113
15
 
12
 
! Отговори
майтапчията преди 12 години
леле как наскачаха кремълските тъпоъгълници!сякаш някой ги хвана за топките и защо? защота сащ правят изпитания на техника ,за която руснаците ще сънуват ...вероятно след едно 100 години.но така е в живота: не може да се наливаш по цял ден с водка и одеколон тройной и да си на световно нива в науката и техниката. може обаче да се ЛАЕ, да се ПЛЮЕ, да се ЛЪЖЕ срещу целия ЦИВИЛИОВАН СВЯТ, да, това го могат нашите тъпоъгълници. то е от телените петолъчки,с които са пълни главите им.