"Союз" беше изстреляна от космодрума във Френска Гвиана

За първи път ракетата беше изстреляна извън пределите на бившия СССР
Обновена: 21 окт 2011 17:56 | 21 окт 2011 17:56,
177
"Союз" беше изстреляна от космодрума във Френска Гвиана
Снимка: ESA

От космодрума във Френска Гвиана днес за пръв път беше изстреляна руска ракета-носител - "Союз-СТ-Б", информират ИТАР-ТАСС и АФП. С историческия старт в космоса ще бъдат изведени два спътника от европейската навигационна система "Галилео".

За пръв път прославилата се руска ракета-носител беше изстреляна извън пределите на бившия Съветски съюз. "Союз-СТ-Б" получава допълнителна "помощ" от стартовата площадка във Френска Гвиана, благодарение на въртенето на Земята, което е много по-голямо в областта на екватора, отколкото при космодрумите Плесецк в Русия и Байконур в Казахстан. "Ефектът на прашката" увеличава значително полезния товар на ракетата-носител.

С днешния старт в кръгова орбита на 23 километра височина се извеждат два европейски спътника за глобално позициониране "Галилео", всеки тежащ по 700 килограма. Това би било невъзможно от космодрума в Байконур. Ракетата-носител "Союз" е един от ветераните в космическите изследвания и има зад гърба си 1776 изстрелвания, припомня АФП.

Космическите апарати ще застанат на кръгова околоземна орбита на височина 23 200 км и наклон 54,7 градуса 3 часа и 49 минути след старта, осъществен в 13.30 часа българско време, допълва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още по темата: ракета-носител
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е какво Руснаците направиха напълно без никакви провали точно както бе планирано без никакви загуби хахаха тяхната си навигационна система и сега започнаха да правят Европейската :)).Луноход 1 работил на луната хаха, а Руснак защо никога не успя да работи на луната ?!?!?
68
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всички стартове на американските совалки са били на ръба на лудия риск. Защото ако ракетата се взриви на старта,за тях няма никакво спасение! Шанс да останат живи =0 !Като мишки в капана са. Тия красиви стартове на совалките бяха една игра на руска рулетка,поради тъпо измислената конструкция.
67
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Совалките нямаха спасителна система.При експлозия на старта астронавтите загиваха автоматично. Астронавтите на Чалънджър остават живи,но понеже нямат парашути в тъпата конструкция на совалката,измислена от ***,те се разбиват в океана
66
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Надеждна совалката??? Когато една ракета Съюз се запалва и взривява в далечната 1983 г на стартовата площадка автоматично е задействан двигателят на авярийната система за спасяване и корабът излита нагоре и надясно от горящата ракета.После парашут го сваля на около 10-20 км от мястото на старта. Когато Чалънджър експлоадира,американците скриха информацията,че след експлозията 7-те астронавти са били живи и дори са сложили кислородни маски. Обаче падат във водата с 200 g.нямало е спасителна сист
65
3
 
0
 
! Отговори
НАСА до 63 преди 12 години
"сравнявате ябълки с круши.... космически кораби,а не са ракети-носители"Много си прав - трябва да се сравняват само носещите системи - само 1та совалка е загубена от това, значи надеждността и нараства двойно в сметките долу )))
64
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
То и руснаците направиха совалка, но решиха, че не си избива парите и я заебаха. НАСА от друга страна изпомпваше със скъпи проекти федералния бюджет, но хората там го разбраха и им резнаха парите.
63
3
 
1
 
! Отговори
НАСА до 62 преди 12 години
"затриват наведнъж по половин дузина наивници"Да, но и качват дузина астронавти и 20 тона товар и се връщат. Руснаците са прекалено некадърни за подобни висши постижения, затова там загиват по-малко "наивници" - аз не съм оспорвал това.Също не съм оспорвал, че совалките са скъпи и затова спрени.Аз само посочих, че совалката е формално по-надеждна от Союз, защото такива са фактите и числата.
62
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е да,тук у нас всеки се мисли за ....НАСА! :) Сега май всички Насковци ще кажат,че от НАСА им идва името :) Тук като си говорите мако сравнявате ябълки с круши. Сравнявате ракетата Союз със совалките,които са космически кораби,а не са ракети-носители. Ама както и да е. Да направиш една ракета не само сигурна,но и евтина също е голяма работа. Евтиното значи отлична технология и масово производство. Като на конвейер,като американските коли от началото на 20 век.Това е направило достъпни колите
61
1
 
3
 
! Отговори
до НАСА преди 12 години
Абе ***,какво си доказал пък ти бе?Баси нещастника - любимите ти совалки са завинаги аут,докато пред ветерана Съюз бедещето е ясно.Продължават да пишат история от три космодрума в два различни края на света.Те самите американци си отдъхнаха,че летящите ковчези са спрени щото затриват наведнъж по половин дузина наивници.***...
60
3
 
1
 
! Отговори
НАСА до 60 преди 12 години
Естествено че е надеждна. Но не е по-надеждна. Няма противоречие.
59
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Приятел, мисля , че оценката на ЕС и САЩ е достатъчна. Няма нужда да се пренапрягаш. Руската техника е надеждна, сигурна и евтина.
58
3
 
0
 
! Отговори
НАСА до Луноход-1 преди 12 години
?????Май не съм бил аз... то кой знае колко НАСАовци има тук...Ти не се разсейвай с други теми - тук говорехме за по-ниската надеждност на Съюз, което съм доказал с числа.
57
1
 
5
 
! Отговори
Луноход-1 преди 12 години
Абе ***!Нали бях ти забранил да използваш името НАСА и да го позориш? З Ти забрави ли? Кога е било НАСА да се излага като теб и ръси простотии? Спомняш ли си Луноход-1? А? КАКВО ПИСА ЗА НЕГО? Че е работил "само 14 дни'? А тези "само 14 дни" са всъщност 14 месеца изминали тук на земята. ЗАЩОТО Луната се завърта за около 29 земни дни и 1 лунен ден е всъщност равен на 29-30 земни дни. Абе ***! Нали ти казах никога повече да не пише за космос,че бъкел не разбираш и ръсиш глупост върху глупост
56
4
 
1
 
! Отговори
НАСА до 55 преди 12 години
ОК, за актуализиране на таблицата трябва да добавиш още 55 старта и 2 провала, което е 3,6% провал, т.е. положението даже се влошава. Издребняването ти не си струваше...
55
5
 
0
 
! Отговори
НАСА до 55 преди 12 години
Това е щото данните са ми от 2007 - дадох 97,5%, НАСА е закръглила на 98% - какъв ти е проблемът?Да 130 пъти и 1,5% провал, Союз 870 и 2,5% провал - кое точно не разбираш?"Последния екипаж Русия губи..."Това го обясних в 53 - не бъди кьорав.
54
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всъщност са почти 1770 изстрелвания и имат почти 98% успешност.Щом от НАСА така казват, значи е така, ти си някакъв ***.А от всички совалки, останаха само 3 които могат да летят.Не бъде хитър - всяка една от совалките е летяла по около 30 и нещо пъти, само Чаланджър има само 10, общо всичките 130 пъти.И?Още е прясно 2003 година, като имаше фоерверки в небето.Последния екипаж Русия губи, когато баща ти още е бил в детската градина.
53
5
 
2
 
! Отговори
НАСА до 50 преди 12 години
1700 са цялото семейство:ракета / стартове / провали / % провали- - ------ICBM R7 - 44 - 8 - 18%Спутник - 4 - 1 - 25%Лунааа - 2 - 1 - 50%Молния - 315 - 12 - 3,8%Восток - 167 - 15 - 9%Польот - 2 - 0 - 0%Возход - 299 - 14 - 4,7%Союззз - 872 - 22 - 2,5%- - ------Общо: - 1705 - 73 - 4,3%За сравнение:совалката - 135 - 2 - 1,5%Значи по твои данни совалката е 3 пъти по-надеждна!
52
5
 
1
 
! Отговори
НАСА до 46 преди 12 години
Какво те учудва - повечето хора, били в космоса, са американци, нормално е те да са загубили последно хора. Все едно да кажеш, че напоследък блъснатите пешеходци в София са софиянци - гениално прозрение!
51
5
 
1
 
! Отговори
НАСА до Митко преди 12 години
Шатъла е огромен, с гоямо помещение под налягане, не може така лесно да има спасителна капсула - престани с овчите сравнения - сливата била по-синя от динята... да, ама що не сравниш по големина или по зеленина или по твърдина?"че е евтин само им прави чест"Мъ да бе, колкото на българсите шивачки им прави чест че робуват за стотинки на гръцки фирми. Союз е евтин както и ладата е евтина - щото руснака е евтин!
50
2
 
2
 
! Отговори
Emo_AK49 преди 12 години
Брееейй... то тук и ракетни инжинери имало е. " орбита на височина 23 200 км и наклон" .... направо на луната ги пратиха .А, по повод американо-руските опити за покоряване на космоса. И двете страни имат предимствата и недостатъците си.Сега идва и другото, че Американската Дискавъри е в музей, и Американските спътници сателити и т.н. ще бъдат качвани с руски ракети (които са изключително надеждни заради това че до голяма степен разчитат на грубата механика ) .Има и друго обаче, КИТАЙ!