Полша се отказва от ACTA?

Премиерът Доналд Туск прекрати временно ратификацията
3 фев 2012 20:36, Бойчо Попов
224
 Полша се отказва от ACTA?
Снимка: Reuters

Полският премиер Доналд Туск каза, че временно спира процеса на ратификация на международното споразумение за защита на авторските права, срещу което в Полша имаше масови протести и атаки срещу правителствени сайтове, предаде Ройтерс.

Днес Туск заяви, че въпросът трябва първо да бъде поставен на по-широко обсъждане, в което да участват потребители на интернет и службата за защита на личните данни. 

Още по темата
30 яну 2012 17:04
252

При досегашното обсъждане не са взети предвид мненията на интернет потребителите, аргументира се Туск. Вместо това са водени разговори предимно с праводържатели. „Процесът по ратификация няма да приключи, преди да бъдат изчистени всички съмнения“, пояснява Туск. Освен това трябвало да бъде проверено дали ACTA не противоречи на местните закони.

Полското правителство подписа в края на миналия месец Търговското споразумение за борба с фалшификациите ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement - АСТА), но предстои то да бъде одобрено от парламента. За да влезе в сила споразумението, е нужно и съгласието на президента.

Полша е единствената страна, в която имаше много силна съпротива срещу споразумението, посочва AP. Опонентите му твърдят, че то ще ограничи свободата на словото в интернет и ще позволи онлайн контрол. В продължение на дни полски хакери блокираха сайта на правителството, както и страницата на президента Туск.

Междувременно хакери от движението Anonymous атакуваха и сайта на гръцкото министерство на правосъдието. Вместо съдържанието на министерството в продължение на четири часа там имаше призиви срещу спестовните мерки на правителството и срещу участието на Гърция в споразумението ACTA. Хакерите дават ултиматум на правителството да напусне ACTA в рамките на следващите две седмици, като в противен случай ще последват нови атаки.

Приготвеното след дългогодишни преговори по инициатива на САЩ и Япония споразумение предвижда интернет доставчиците да носят отговорност за дейността на потребителите.

Снимки от протестите в Полша вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още по темата: ACTA
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Проучване, поръчано от Зелените в Европарламента относно влиянието на АСТА върху достъпа до лекарства.Заключение : Препоръчва се на Европейския парламент да НЕ ратифицира споразумението.
163
1
 
7
 
! Отговори
ДО 154 преди 12 години
Ще ти кажа само това: "Този, който е готов да пожертва свободата заради сигурността, не заслужава нито едно от двете!" Б. Франклин А останалите платени драскачи, дето вият и дезинформират - на вас колко ви платиха та да се пишете привърженици на АСТА? Аре със здраве...
162
1
 
0
 
! Отговори
до 175 преди 12 години
дори да няма ратификация в парламента, достатъчно е 6 ( шест) страни от Европа да подпишат , и това споразумение влиза в сила и важи за всички ! и то е над законите на отделните страни, т.е. Конституцията ни е под него. явно само ти не си разбрал това
161
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
а на тебе прави ли ти впечатление, че само ти не си разбрал, че България също трябва да ратифицира споразумението в парламента, преди да влезе то в сила? Че цяла седмица се говори за това, но ти не си разбрал какво става?Не че опасността е отминала, ама не е зле да се информираш преди да хвърляш так нещо в пространството
160
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
до 172да не говорим, че заводите за лекарства в страната ще се закрият, щото произвеждат негенерични лекарства. същото важи и за производството на дискове ,флашки, телефони, на кой му трябва супер скъп телефон, като не може да си праща дори снимки по него, щото ще дойдат и ще му го конфискуват ? само заради някакъв неразбран поет, който никой не му знае името, няма да купувам аспирин по 12 лева и антибиотик по 150 лева опаковката.
159
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Прави ли ви впечатление, че не само нашето правителство е подписало споразумението АСТА без одобрението на парламента, без широко обсъждане в обществото. Колко са ловки вносителите му и колко са били сигурни, че докато се усетят милионните потребители, съответните органи вече ще чукат на вратите им. И сетне какво? Плащаш с всичко, което имаш, или лежиш в затвора?
158
1
 
5
 
! Отговори
www преди 12 години
До 154 - Такива като тебе трябва да ги кастрират, а не да ги линчуват ;) Опасно е да се размножават(е). Ако не си разбрал - прословутата ACTA не се разпростира само върху нета, но и върху производството на разни по-евтини варианти на доста скъпички медикаменти. Някой път ти или дечицата ти може да не извадите голямата сума, а ползването на по-евтините да те прави престъпник... Кофти, а?
157
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Znaete li kakvo pise na plakata??''Besni sme''-v po-cenzuriranata mu versia...:))
156
1
 
7
 
! Отговори
Мишо преди 12 години
Киров, мисли малко, човек. Ако си направиш фирма и я кръстиш "Киров комерс" и след 6 месеца дойдат и те арестуват защото в УСА това име е запазена търговска марка ще се чудиш откъде ти е дошло. :-) Никой не говори само за интернет, говорим за върховенство на един дискриминацинен търгосвски договор над българските закони и конституция. Този договр е написан така, че да могат да ни съдят за много пари и презумпцията е, че ти трябва да доказваш че не си виновен. Малко осъзнаване трябва.
155
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хах, сега видях че онези идиотчета от Тийнпроблем, чиито родители използват нетЯ за забавачка, също са коментирали по темата. :))))
154
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** защо ревете, без музика и филми може да се живее! И без това новите такива са пълни бози. Да четем книги!
153
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А ЗАЩО НЕ ПРОТЕСТИРАХТЕ КАТО НАПРАВИХА ХЛЯБА 1 ЛЕВ?А БИЛЕТЧЕТО? ТОКА, ПАРНОТО, ВОДАТА, ВСИЧКО ПОСКЪПНА, АМА СИ МЪЛЧИТЕ, НАЛИ?ГОЛЯМ ПРАЗ, БЕЗ МУЗИКА И ФИЛМИ МОЖЕ,БЕЗ ХЛЯБ, ТОК, ВОДА И ПАРНО - НЕ
152
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На нормалните родители децата им не висят в нета, на безотговорните са по цял ден на скайпа и по форумите като Тийнпроблем. Първо си вижте какви теми пускат вашите идиотчета там.
151
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Има решение - в нета да се качва аудио и видео само с ниско качество или накъсано, с паузи, а пълните версии високо качество да са платени. Така нормалните хора няма да реват. Е винаги ще има някой *** бакшиш или радио станция, която тегли mp3-ки от нета, те ще реват.
150
2
 
1
 
! Отговори
до 162 преди 12 години
какъв хонорар ти дадоха?
149
2
 
4
 
! Отговори
за Киров преди 12 години
Киров,теб вече са те оправили.Това ,че не си го разбрал не променя факта.Пробвай се в близкото поделение на МВР за доносник.
148
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Истината е, че проблемът е далеч по сериозен. 3 пъти се опитваха да ми хакват гмайла, и разни там акаунти...еми в крайна сметка ако това нещо наречено АСТА ще поспре малко сополивите хакерчета съм ЗА. В момента, ако държавата изиска от интернет доставчика информацията за даден потребител, няма на къде да се ходи. Тъй, че нищо ново под крушата според мен! Имам рядко име и искам всеки път, когато някой в нета пише за мен да получавам $$$ за това!
147
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А за връщането на парите по скоро трябва тегленето на музика и филми да е като при софтуера. Трай и после бай. Ако не бай се кодира мп3-то и толкоз. Но да се скача масово заради затваряне на свободно теглене и да се настройва масата, че няма да има личен живот...еми Баба ми да е имала електронна поща. На мен понякой път ми е екстра с дни да не използвам интернет...айде айде...оня ден бях на гости и там детенцето на 4-5 години има диагноза, нямаше нет и тва изпадна в потрес! Такова да го пребиеш!
146
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БСП и СДС доста са се охарчили - първо за шистовия газ, сега и протеста на 11-ти. А може ли да направя контра-протест, че задръствате улиците с миризливите си тела и пречите на шофьорите?
145
2
 
1
 
! Отговори
певец преди 12 години
Вие май наистина си мислите, че чак след като се гласува, тогава ще ви разберат кои сте...!!! Това вече се знае, но хората, които разбират повечко от мен от компютри ги знаят начините. И не аз съм оФцата, ами тези, чийто мозъци са промити от разни блогъри и блогове...Ако си влязъл в сайт с пиратско съдържание...за какво си там? Какво търсиш? значи си склонен към престъпление, така ли е? Рискуваш да се изкушиш и да свалиш некой файлец. Това автоматично те превръща в престъпник и без да има АСТА