Полша се отказва от ACTA?

Премиерът Доналд Туск прекрати временно ратификацията
3 фев 2012 20:36, Бойчо Попов
224
 Полша се отказва от ACTA?
Снимка: Reuters

Полският премиер Доналд Туск каза, че временно спира процеса на ратификация на международното споразумение за защита на авторските права, срещу което в Полша имаше масови протести и атаки срещу правителствени сайтове, предаде Ройтерс.

Днес Туск заяви, че въпросът трябва първо да бъде поставен на по-широко обсъждане, в което да участват потребители на интернет и службата за защита на личните данни. 

Още по темата
30 яну 2012 17:04
252

При досегашното обсъждане не са взети предвид мненията на интернет потребителите, аргументира се Туск. Вместо това са водени разговори предимно с праводържатели. „Процесът по ратификация няма да приключи, преди да бъдат изчистени всички съмнения“, пояснява Туск. Освен това трябвало да бъде проверено дали ACTA не противоречи на местните закони.

Полското правителство подписа в края на миналия месец Търговското споразумение за борба с фалшификациите ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement - АСТА), но предстои то да бъде одобрено от парламента. За да влезе в сила споразумението, е нужно и съгласието на президента.

Полша е единствената страна, в която имаше много силна съпротива срещу споразумението, посочва AP. Опонентите му твърдят, че то ще ограничи свободата на словото в интернет и ще позволи онлайн контрол. В продължение на дни полски хакери блокираха сайта на правителството, както и страницата на президента Туск.

Междувременно хакери от движението Anonymous атакуваха и сайта на гръцкото министерство на правосъдието. Вместо съдържанието на министерството в продължение на четири часа там имаше призиви срещу спестовните мерки на правителството и срещу участието на Гърция в споразумението ACTA. Хакерите дават ултиматум на правителството да напусне ACTA в рамките на следващите две седмици, като в противен случай ще последват нови атаки.

Приготвеното след дългогодишни преговори по инициатива на САЩ и Япония споразумение предвижда интернет доставчиците да носят отговорност за дейността на потребителите.

Снимки от протестите в Полша вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още по темата: ACTA
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
1
 
3
 
! Отговори
до 155 преди 12 години
Преслава я харесват само *** като теб.
143
4
 
1
 
! Отговори
сем. Иванови преди 12 години
Кога ще си получим парите - преди, на или след протеста?
142
1
 
1
 
! Отговори
до "поета" преди 12 години
Айеее,*** още един бисер на клозетната поезия:)))))).Защо си против нета,след като никъде никой няма да ти издаде глупостите/явно нямаш и пари да ги издадеш сам/?Очевидно си доста незадоволено и самотно парче,което болезнено търси внимание.За целта си оцвъкал целия форум и си го омирисал на ***.Аз такава миризма не обичам и се изнасям от тук,за довиждане -удари си една бърза над фотото на Преслава да ти олекне!
141
20
 
1
 
! Отговори
Kirov преди 12 години
Хей,,,с риск да ме линчувате от всичко прочетено аз съм ЗА аста!!! Да, искам да се следи интернет и всичкия ненормален ***, който може да застраши мен и децата ми!!! Да, искам да гледам клипчета от тубата само на официалните и предназначени за това канали с хубаво качество!!! Искам интернет да е защитен и ако нещо се случи да може да се проследи, дет се вика, и виновникът да си понесе последствията!!! Според мен, който няма нещо нередно да крие няма от какво да се притеснява. Вие да не мислите, че до сега не сте следени??? От как има Бай Брадър, та и от преди това всичко се знае! Мисля, че е хубаво да се упражнява строг контрол върху тази досега "неконтролируема" зона, защото в момента може да се превърне в най-ефикасното оръжие.И мисля, че е заложено в манталитета на Българина на изборите да се хваща като удавник за сламка, а след година-две да започне да недоволства и плюе. Този "Вик" не е само заради АСТА, но според мен е породен от подсъзнателната нужда да се плюе по управляващите. Когат се научим да виждаме положителното, което се прави, тогава ще се опраим и ние.
140
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сетих се за философията на българския провинциалист: "И 200 лева да стане бензина пак ще си карам колата и 2 ст. да струва пак ще си краднем!"
139
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Иначе относно пиратството, при наличие на един ефективен механизъм, който не позволява много-много да се намират пиратски филми и музика, аз не мисля, че освен краткотрайното разочарование, че не можем да си свалим поредната холивудска боза от арената, ще има някакви кай-знае колко негативни последици, напротив, според мен това ще възроди доста позамрелия стремеж за лично творчество, а и ще накара един куп хора да си регистрират изкуството под Creativemons и да си го разпространяват безплатно.Отделно, много музиканти ще изляват на светло, защото вече няма да има толкова голям поток от позната пиратска музика, която да им замърсява "ефира".
138
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Според мен,няма място за притеснения...Ще има сигурно един независим (нелегален) нет който ще върви заедно с легалния(зависимия).Нещо като с наркотиците;те са нелегални,защото световните босове много добре знаят че докато продукта е нелегален,печалбата ще е пъти по голяма,отколкото да пуснат наркотиците на всяка будка...Принципът на "забранения плод".Само в случая,"наркоманите" ще се изчисляват в милиaрди,и се страхувам че след време ще се наложи да избираме да ли да станем полицаи или престъпници...
137
5
 
1
 
! Отговори
Miroslav преди 12 години
Не разбирам, за какво трябва да пищим... Какво е АСТА? Прочетох текстовете и не ми стана ясно. Ако трябва да пищя, заради това, че няма да мога свободно да свалям музика и филми НЯМА да го направя!!! Ако има и още някакви клаузи ( може би съм *** ) ок...Би ли ми обяснил някой?Като автор на музика няма да ми е приятно ако си видя парчетата в торент сайтовете. Мисля, че на всеки държащ на себе си "творец" няма да му е приятно. Все едно да отида на изложба и направо да си сваля някоя картина и да си я занеса у нас.Какво пропускам? Защо се заражда такъв обществен вик???
136
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Споко бе, дори да подпишат няма да ви осъдят за дето ползвате краден Уиндоус, а и Пайнер не им пука дали ги крадат, вие слшате само чалга, скапана народна музика или метъл от някакви мазни метъли дето са от независими лейбъли, така че това не Ви касае. Ама нали от БСП ви подкокоростват да мътите работата на правителството. Не, не ги защитавам, не харесвам ГЕРБ, но е очевидно, че както с протестите за шистовия газ се усеща дългата ръка на комунистите от СДС и БСП!
135
0
 
1
 
! Отговори
Филибе преди 12 години
Гаден, *** прованс!
134
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не мога да разбера защо искате хората на изкуството да работят безплатно? Като купувате салам от бакалията без пари ли го вземате?
133
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дано тези дето протестират да им се затрият родовете, Бог да ги накаже защото крадат от хората на изкуството! Вие изобщо не сте чели АСТА, но комунистите ви подкокоросват да стачкувате.
132
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всичко опира до пари. Затова не протестите ще решат проблема, а тоталния отказ от посещение на кина и концерти, както и отказа от платени телевизионни канали. Тогава сами ще започнат да се предлагат за жълти стотинки за да привлекат вниманието на НАШЕ ВЕЛИЧЕСТВО КЛИЕНТА.
131
3
 
3
 
! Отговори
до номер 133 преди 12 години
А бе,***/ке/,този помиен опус докато мътеше в клозета ли го съчини?Като съдържание-тъпо,като форма-уродливо.Преди да пишеш в рими,чети!Може и книги от библиотеката,като не искаш Интернет.Иначе такива дърварски стихове може да ги бичи всеки ученик от средния курс и всеки поизкукал пенсионер на килограм.Много е тъпо да ползваш нещо и в същото време да го хулиш.Не ти ли идва на ума,че с това твоето "произведение"нетът се опомияри повече?
130
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А бе ей Марчо, как ще съм съгласен след като ми увеличават тока, парното водата а? Нали мутрите взимат нашите пари, нали мутрите по дискотеките харчат по повеците, нали разни мутри спонсорират разни филми продуценти .. аре у лево бе протест 11.2.2012 НДК 11:00 ч
129
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво на поляците - така се защитава позиция!!Време е Боко пак да тричи Трайчо - че то всяка година все по това време твори глупостите си.
128
2
 
6
 
! Отговори
до 137 преди 12 години
Разликата между мен и теб, е че аз не се оплаквам :) А на теб ти е крив светът и интернета :) Или може би родителите ти.. не знам и не ме интересува :) А и никога и по никакъв начин не бих казал , че тук пиша *** без работа. Не мога да знам, кой човек с какво се занимава :) Стига с тези крайни изрази. ТУка били ***, в чужбина не били. Интернет било помия .... Айде малко се освести а ? Някой да те е вързал и да ти го налага ? Върви рини сняг, направи нещо което няма да ти се струва пумийно.
127
0
 
2
 
! Отговори
певец преди 12 години
Здравейте, как е купона!?
126
2
 
3
 
! Отговори
до 136 преди 12 години
А ти защо пишеш тук при *** без работа? От какъв зор?
125
3
 
3
 
! Отговори
До 135 преди 12 години
Ами пиши там :) След като тука не ти харесва :) Как все някой ви е крив ? СЛед като си намерила по-добрата алтернатива, защо още пишеш тука :) Липса на внимание ли ? На социални контакти ли ? :)