Бил Гейтс готви революция за тоалетните

В бъдещето те ще се захранват със слънчева енергия
Обновена: 15 авг 2012 14:52 | 15 авг 2012 14:52,
73
Бил Гейтс готви революция за тоалетните
Бил Гейтс Снимка: Reuters

След като направи революция в компютрите, Бил Гейтс готви същото за тоалетните. Неговата фондация ще отпусне нови средства за високотехнологични разработки в тази област, съобщават Асошиейтед прес и Ройтерс. Най-вероятно тоалетните на бъдещето ще бъдат захранвани със слънчева енергия.

Гейтс връчи приз от 100 хиляди долара на Калифорнийския технологичен институт за неговата разработка, при която се използват соларни панели, водата се рециклира, а твърдите отпадъци служат за енергиен източник. Основателят на "Майкрософт" и неговата фондация са обсебени от идеята за направата на нов вид тоалетни, които значително да подобрят хигиенните показатели в развиващия се свят.

Лошите санитарни условия при клозетите на открито причиняват смъртта на 1,5 милиона деца по света на възраст под 5 години. А западният тип тоалетни не са пригодени за бедните страни, тъй като те изискват комплексна канализационна инфраструктура и харчат много вода.

Поради тази причина Гейтс мобилизира учените по цял свят, за да измислят нови технологии в бранша, които не са се  променяли от пускането на първата тоалетна с течаща вода през 1775 година.

Фондацията "Бил и Мелинда Гейтс" ще инвестира допълнително 3,4 милиона долара за нови разработки. Според данни на ООН около 2,6 милиарда души не разполагат с тоалетни с  елементарни хигиенни изисквания, което прави около 40 на сто от населението на планетата.

В рамките на отпуснатите от филантропа средства бяха разработени доста иновативни тоалетни. Някои от тях използват микровълнови технологии, за да превърнат човешките отпадъци в електроенергия.

Други преработват урината и я рециклират отново в казанчетата. Трети превръщат твърдите отпадъци в дървени въглища. Целта на Бил Гейтс е тоалетната на бъдещето да функционира без течаща вода, електричество и септични ями, да не замърсява  околната среда и по възможност да използва енергията от отпадъците.

Тя не трябва да надхвърля разходи от пет цента на ден. Едни амбициозни условия, които не са много лесни за изпълнение, взети заедно.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още по темата: Бил Гейтстоалетни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
400 0 ОтговориГеорги Димитров- Ampпреди 0 секундиБогатите не пият вода и я остават за бедняците. Ако разгледатe : ampera3.hit.bg ще се убедите, че тя не само е живот, а тя няма как да не си остане основното транспортно и почистващо средство за човешките фекалии. Има си Химически тоалетни, Кибер тоалетни, но не са и няма да намерят масово приложение. Така, че в H2O е спасението за бедняците като нас. Г-н Гейтц, за простосмъртните решението е: две молекули водород и една кислород за тоалетните и като ги разложим за автомобилите ни.
59
0
 
2
 
! Отговори
алхимика преди 11 години
И какво ще бъде новото, "революционното"? Ще можем да ядем от тоалетната чиния ли? Нали е чиния?
58
1
 
4
 
! Отговори
niki преди 11 години
Тоалетна с операционна система ! Ще има и безплатни приложения :)
57
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Очаквайте новия Windows WC
56
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Малееей, че капацитети се изказали... То не беше IT, квантова физика, политика, теория на конспирацията... Ами от всичко разбираме. Жалко, че никой не ни знае :) Иначе какви чудеса щяхме да сътворим... Например да изтласкаме развитието на хардуера с 15 години НАПРЕД ! :) Или по-добре да си хващаме мотиката и да се връщаме на работа ? :)Жалка картинка
55
6
 
2
 
! Отговори
До 40-2 преди 11 години
95% от парите които е направил бай ти Бил са мръсни. Примерно от съмнителен договор с българското правителство за 50тина милиона за 4-5 години. Да ти припомням ли и как изплува този фекалий в ИТ бизнеса? Като прецака IBM. Да продължавам ли? Откраднал е много милиарди, забавил е развитието на хардуера с поне 15 години, а ти тука ше ми го хвалиш! Я си отивай на село бе! Дал бил 10-20 милиона на бавноразвиващи се "специалисти" като теб... Боже ела си събери вересиите! Ти да не пишеш на дот.неб бе?
54
4
 
1
 
! Отговори
До 40 преди 11 години
Селски,Когато програмирах на асемблер и Си бай ти Бил още не беше изходил прочутия си уиндоус 3. Надали той ми е отварял очите за каквото и да е. Чу ли бе, маймун? И на село никога не съм живял, че да ме пращаш там. Изобщо, хващай си гегата и си отивай при овцете. И се научи да не пишеш и-кратко където не трябва, че си жалък. Милионите дето ги давал на мислещи хора стигат до тъпчовци като теб, дето сами не могат да си ги изкарат. Аз пари си имам, чу ли бе, ***?
53
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С радост бих срaал в тоалетна чиния с "WINDOWS"
52
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Опааа вече и тоалетните са с Windows.Явни ИТ технологиите ще превземат света.И на който му е нелегален Уиндоса ще му затворят клозета!
51
2
 
5
 
! Отговори
До Lavender преди 11 години
Защо само намеси Епъл в статията не ми стана ясно. За твое сведение, ако не беше "гуруто на Епъл троловете" компютърът в сегашния му вид нямаше да съществува, а това, че не се е занимавал с благотворителност си е негово лично виждане за нещата. Не е длъжен да прави неща, които не е смятал за нужни и дори за редни, само че ако беше наясно с начина на мислене на Джобс това, нямаше да има нужда да ти го обяснявам.
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е сега разбирам, че простата наистина ще алармира :)
49
1
 
1
 
! Отговори
до 51 преди 11 години
...е вече съвсем разсея съмненията ми :))))
48
1
 
3
 
! Отговори
Lavender преди 11 години
До до Lavender (50)Не точно умнико, но ако си кадърен и имаш малко по-висок потенциал в главата си можеш и с мека и къса *** много неща да постигнеш. Не е важно какви са ти инструментите а колко си майстор!
47
1
 
2
 
! Отговори
до Lavender преди 11 години
хахааа.. ти си от ония тип хора, които навсякъде обясняват че късата и мека пиш*а също върши работа, само да знае човек как да я ползва.
46
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бил.. чуй меКофичка за кисело мляко слагаш я в торбичка или първо торбичката я слагаш на железен стенд като стол с дупка и кофичката я нанизаваш на дупката върху торбичката и сядаш на торбичката. След това завързваш торбичката и я хвърляш за смилане за тор.
45
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Имах високо мнение за Бил...а той излезе най-големия лай..р на този свят...
44
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сегашните перални не могат да убият всички бактерии. Въпреки всички препарати. Не че не може да се измисли такава и то без препарати - с йонна вода и микроструйки - като дрехите се слагат в чекмеджета - и отдолу и отгоре се подава се подава вода със звукови помпи. Процеса е като родопските въртопни природни перални. Но компактен. И когато се се изперат тогава водата се сменя с въздух и те за три минути се изтръгват. Но къде ти. Хаби само 100-вата и нищо повече. А бизнеса не иска това. При това е вечна.
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоалетна без вода и хартия? Къде го дават.. Нали бизнеса трябва да печели от консумативи.. Отдавна могат да измислят тоалетна която да ти мие *** и да се самопочиства - с пароструйка, но бизнеса нали трябва да печели от хартият за дупе и от препарати за почистване на тоалетна. Сигурно и сапуните могат да елиминират с йонна вода от някаква машинка и консуматив само вода и ток. Но не..
42
0
 
3
 
! Отговори
Аз бе преди 11 години
Що ни занимавате с глупосте, а не побликувате товаww.keshefoundation.org На 21 септември в Белгия трябва да се случи събитие, което ще има огромен ефект върху бъдещето на човечеството. Иранската Keshe Foundation ще се откаже от своя лиценз върху редица нови уникални технологии, като например разработените от нея системите за гравитация (Magravs) и ще ги предостави за свободно ползване от цялото човечество. Учените от целия свят ще имат възможността по едно и също време да се запознаят
41
1
 
4
 
! Отговори
бай Петко преди 11 години
Тоалетната да преработва хартията в долари, урината рециклира в лимонада, а от твърдите отпадъци, прави топла баничка и ти я връчва с музика при излизане.