Смартфоните са пристрастяващи

Поглеждаме мобилните си телефони на всеки 12 минути
Обновена: 26 яну 2014 22:33 | 26 яну 2014 10:31, Елена Кирилова
19
Смартфоните са пристрастяващи
Снимка: архив Ройтерс

Учени от университета в германския град Бон създадоха специално приложение, което измерва зависимостта и пристрастяването на хората към техните смартфони.

Новата програма проследява колко време и по какъв начин потребителят използва мобилния си телефон. За целта се отчитат показатели като това колко пъти човек поглежда в телефона си, колко често качва снимки в социалната мрежа и сърфира в интернет.

Общо 50 анонимни студенти са се включили в необичайното проучване. Резултатите сочат, че са поглеждали в смартфона на всеки 12 минути.

За получаването на по-точни данни е необходимо проследяването на навиците на много повече от изследваните потребители. Въпреки това ръководителят на проучването Кристиян Монтаг посочва, че се разкрива ясна тенденция хората да се пристрасяват към своите мобилни устройства.

По думите му екипът, провел изследването, вярва, че има специален механизъм, създаващ зависимост, подобен на този на машините в казината.

„Дори да не печелите пари, тук винаги има позитивно чувство, когато отключите екрана. Винаги има някое ново съобщение, дали във Facevook или в WhatsApp”, посочва той. Монтаг твърди, че именно тези позитивни емоции на изненада и очакване мотивират хората да използват отново и отново смартфоните.

Подробности за резултатите от проучването вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тия тутурутки ни превърнаха в киборги, получаваш опорните точки и действаш, а Шефа те гледа от сателита и ти праща смс, че те мисли и те обича, демек ще ти сцепи г...Гледам, че доста народ носи и по две, три тутурутки- УЖАС НА УЖАСИТЕ! Ако искаш да им сложиш подкожен чип ще вият на вълци, а така си носят по няколко доброволно. А знаете ли, че АНС ежедневно записват 5 милиарда разговора, имейли и местоположения?
14
0
 
11
 
! Отговори
8317 преди 10 години
Поканиш хора на кръчма да се видите, а 50% от времето те си цъкат на телефоните глупости във Фейсбук! Това е липса на уважение към събеседника, освен, че е гаранция за факта, че ще си умрат самотни като кучета!
13
0
 
5
 
! Отговори
Шегичко преди 10 години
Това хич не е вярно, пък!Sent from my Iphone Galaxy S4.
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ТОВА Е САМОТАТА НА НОВОТО ПОКОЛЕНИЕ.НЯМА ПО ХУБАВО НЕЩО ЧОВЕКА С КОГОТО ГОВОРИШ ДА БЪДЕ ДО ТЕБ .
11
0
 
7
 
! Отговори
az преди 10 години
Изметта винаги ще си остане ***. Нищо чудно. Интелигентните хора нямат такъв проблем.
10
4
 
3
 
! Отговори
varg преди 10 години
Моят го поглеждам на всеки 5 часа.
9
0
 
12
 
! Отговори
ha ha преди 10 години
"Сурат тефтера" е зомбирал предимно младото поколение, по-голямите го ползват предимно по работа и когато им се наложи.
8
1
 
29
 
! Отговори
solaris преди 10 години
Най-хубавото нещо по това време е да си на масата с приятели и да си хвърлиш телефона някъде,където да не го чуваш и да си прекарваш добре,ще ти *** и смартфоните,като почнат да ми се тагват във дискотеките,всичките кифли стоят и си проверяват фб-ците бати тъпите същества,смартфоните пристрастяват ОГРАНИЧЕНИТЕ ХОРА,аз мъж пристрастен от смартфон не съм виждал,ние имаме много повече интереси,от това да СМЕ ЦЕНТЪР НА ВНИМАНИЕ :)
7
0
 
9
 
! Отговори
Жоро преди 10 години
До до Жоро-4Да доста наболял проблем е с младежта,но винаги има решения.Аз за сега нямам деца,но се надявам един ден като имам, да им покажа че не всичко е "фейсбук" "туйтър" "чалга" и т.н.(Да отбележа че съвсем не искам да обидя теб или някой друг,просто така е модерно в момента) Аз примерно, може би съм от малкото хора които не ползват тези "екстри",според мен тези неща са доста излишни.
6
1
 
8
 
! Отговори
Жоро преди 10 години
До КрисТака е,но честно да ти кажа преглеждам пресата,преглеждам си рибарските форуми,пия си кафенцето,свършвам една работа. (дето и царя ходи сам :) ) После деня ми се развива по доста благоприятен за мен начин и компа заема доста по малка част от деня ми.
5
1
 
11
 
! Отговори
една преди 10 години
Пълни глупости. Почнах да имам смартфони откакто за първи път се появиха на пазара. Въпреки интернет и различни програми за чат и какви ли не глупости, не го поглеждам с часове, освен ако нямам нужда да се свържа с някого, да ми се обадят, да проверя нещо. ако го гледам на всеки 12 минути или дори на всеки половин час, ще се побъркам. Всичко зависи от това колко и каъв багаж имаш в главата. колко си зает с работа през деня. Мисля, че има доста хора като мен, така че статии като тази са неуместни
4
0
 
16
 
! Отговори
до Жоро преди 10 години
Ти може и да не гледаш често телефона, ама си е проблем това за повечето деца. Имам 2 дъщери на 10 и на 13 години и тези смартфони вече им вземат по 30 процента от времето. Така са и повечето им съученици.
3
0
 
31
 
! Отговори
Крис преди 10 години
до номер 1: Не си го поглеждал защото, си на компа.
2
1
 
43
 
! Отговори
1 преди 10 години
Отвратителната тенденция - седнеш някъде на вечеря и всички около теб цъкат на смотаните смартфони. Все по-копмютъризирани ще стават хората. Повръща ми се от това !
1
0
 
16
 
! Отговори
Жоро преди 10 години
Това са пълни глупости,станал съм в 10:50 сега е 11:33 и все още не съм си поглеждал телефона.В следващите час два не смятам да го правя,(освен ако не звънне разбира се) така че това си е пълна глупост.