Белият дом със санкции срещу хакерските атаки на Русия

Администрацията на Обама търси начин как да спре Тръмп да ги отмени
28 дек 2016 10:37,
70
Белият дом със санкции срещу хакерските атаки на Русия
Източник: Reuters

Белият дом се готви да накаже Русия за предполагаемата намеса в изборите, които минаха в САЩ, съобщава The Washington Post.

Цитирайки неназовани американски официални лица, изданието посочва, че няколко наказателни мерки са обсъждани, сред които са "икономически санкции и дипломатическо порицание", както и тайни кибер операции.

Администрацията на все още действащия президент Обама очевидно се опитва да намери начин, по който тези мерки да бъдат наложени, тъй като властта, която той има – да отговаря на кибератаки от чужди страни "не покрива действия, които оказват влияние върху електоралната система".

Русия и нейният президент Владимир Путин не спират да бъдат обсъждана тема в следизборните обвинения от страна на Демократическата партия, която твърди, че руските кибератаки са помогнали на новоизбрания президент Доналд Тръмп да спечели битката за Белия дом.

Неправителствени организации, които подкрепят демократите и техния кандидат за президент - Хилари Клинтън, както и някои от екипа, ръководещ нейната кампания, твърдят, че многократно са били атакувани от хакери до края на самите избори. Последните месеци в публичното пространство се появиха документи и мейли, които се оказаха доста неудобни за Клинтън и всички от екипа й твърдят, че хакерската атака е дошла от Русия, която не крие симпатиите си към Тръмп.

Официалните власти, отговарящи за вътрешната сигурност и националното разузнаване през октомври обвиниха Русия за изтичането на въпросната информация. По-рано този месец ФБР се съгласи и с анализа на ЦРУ, че руски хакери наистина са били намесени.

Към момента пълното разследване се провежда от Националното разузнаване, като Обама го е насочил да търси информация назад до 2008 г., когато бяха неговите президентски избори.

Източниците на Washington Post твърдят, че санкциите ще бъдат наложени по такъв начин, по който да се затрудни администрацията на Тръмп да ги отмени или смекчи.

Русия отрече всички твърдения и на свой ред обвини Демократите в САЩ, че просто не умеят да губят. Тръмп пък ги нарече партизани.

Сенатор Линдзи Греъм от Южна Калифорния, един от републиканските кандидати, също потвърди хакерските атаки и смята, че Русия трябва да понесе "жестоки санкции" заради това, което показва разделение и в самия лагер на Тръмп.

Как ще реагира той, когато стъпи в длъжност, имайки предвид, че по-скоро симпатизира на Русия, тепърва предстои да видим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
Чичо Скрудж преди 7 години
като слушахме Меркел - биваше /така по приятелски/, сега скандал !
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
значи: руснаците (или които и да било) изкарват истината на яве и за тази си постъпка трябва да бъдат санкционирани wtf !?!??
35
5
 
2
 
! Отговори
Дедо Кольо преди 7 години
До българинБългарино, предпочитам да съм безработен там, отколкото пенсионер учител с 36 годишен стаж тук. Пък ти си плащай редовно членския внос, че идват избори. Партията-баба не е пенсионирана - пара и трябва.
34
0
 
6
 
! Отговори
българин преди 7 години
До М Живеят добре само богатите. *80 милиона безработни, от които около 15 милиона деца са на улицата - по гладни и по бедни и от нашите ***. Това известно ли ти е?
33
4
 
10
 
! Отговори
0 преди 7 години
До Ммуахаха стия денги нет вече омирисаха сайтовете.Тя русия фалира всеки ден по сайтовете ,а иначе вреалността си прави квото сипоиска и със санкции и без санкции.И какви са тия санкции -и аз санкционирам Луната и кво от това.Кервана си върви кучетата лаят ,а в САЩ дето са велики молби за купони за ядене 60 млн. обаче пари имало само за 50 млн.Кво да се прави :велика е бананановата демокрация ама един кениец изяде всичките банани и го свалиха от дървото и на негово място Путин си назначи друг
32
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонименама как толкова умни и толкова велики пък изостанала Русия им провалила изборите крайно време е да се уточни или Русия е изостанала или те са много назад от Русия щом тя може по всякио време да ги манипулира както си иска тя и зимата ще е сурова в САЩ ст сега да са наясно Русия ще е виновна за дебелия сняг
31
15
 
6
 
! Отговори
М преди 7 години
Американците не ги мислете. С хакерски атаки или без - живеят си прекрасно. Впиянчената Матушка няма да ги стигне и след 50 години. Руското сгромолясване е неизбежно и скорошно. ДЕНЬГИ НЕТ!!!
30
6
 
2
 
! Отговори
До 47 Блокирания преди 7 години
Добре са те блокирали. Осмърдяваш пространството. Много си ***. А на Плевнелиев ще му пръднеш ...
29
5
 
12
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 7 години
Проблема с хакерската атака е, че всички дисктутират кой е направил хакерската атака, а не какви ужасни престъпления са разкрити.Свитата на Обонго вече вбеси Тръмп и с наказателната резолюция на О-О-Не срещу Израел, и със забраната за добив на петрол зад полярния кръг. Така че след 20 януари може да започнат гонки срещу най-дивите маймуни от демократическата партия. То бива, то може ама те просто се оляха да слагат пръчки в колелата.Нашето президент Пръдналиев няма смисъл да го коментирам.
28
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А КОЙ СИ ВЪОБРАЗЯВА ЧЕ ТРЪМП ЩЕ ГИ ОТМЕНИ?.......Някои не четат, само пишат.
27
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изостанала била Русия, ама им го натика чак до сливиците.
26
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ОТ КЪДЕТО И ДА СА ХАКЕРИТЕ, СВЪРШИХА ЕДНО ДОБРО ДЕЛО - ПОКАЗАХА КИРЛИВИТЕ РИЗИ НА ХИЛЪРИ.
25
6
 
23
 
! Отговори
Idealist преди 7 години
Долу наследниците на робството - демократите на САЩ! За Обама - най-значителния лъжец сред американските президенти. За такива е казано:"Пази Боже сляпо да прогледа."
24
4
 
36
 
! Отговори
КОЙ е заплахата? преди 7 години
Администрацията на Обама търси начин как да предизвика трета световна!
23
5
 
25
 
! Отговори
БГТРАКИЕЦ преди 7 години
ЧУДЯТ СЕ КЪДЕ ГИ СЪРБИ,НО НЯМА КОЙ ДА ГИ НАЧЕШИ,ЗА ВСИЧКО Е ВИНОВНА РУСИЯ,НАЛИ Е ПРОСТА И ИЗОСТАНАЛА.
22
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изведнъж изостанала Русия стана и хакерска държава.Уточнявайте се поне да лъжете едно и също.Или Русия е изостанала и никой не се интересува от нея или признайте, че Русия е силна, а вие сте слаби.Как така изостанала Русия ви вреди с хакери? Нещо не ми се връзва, или едното или другото...
21
3
 
29
 
! Отговори
Росен преди 7 години
Според мен да се обвинява Русия за кибер атаки, променили хода на историята на най-модерната, развита и мощна държава ( само според Американците и техните ***) е най-меко казано просташко. Но от друга страна Американския политик не е чак толкова ***. Остава само истината- Русия може да си сложи Америка на върталежката.....Наздраве !
20
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как така атаки? Не бяха ли американците и техните корпорации, които създадоха интернет и с тайните си задни входове в софтуера правеха каквото си искат?Това с руското хакерство ми звучи леко цинично...А ако е имало нека го докажат, нали ФБР, НСА, *** и други трибуквия работят с факти и знаят всичко, къде са им докладите? На такива подхвърлени партенки, подмятани от този и онзи ли се уповава кениецът от Хаваи?Да ме прощавате, не на нас тия.
19
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин към ТръмпДоналд, Кримнаш !Тръмп: ОК Влад, а получи ли Талимат от Порошенко ?Путин: Е, тук е проблема, както е казал Т-ш Сталин.
18
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Белият дом - OPETNEN S MNOGO MNOGO KRAV