Какви са били последните думи на Васил Левски към майка му?

Потомка на Апостола разказва в "Провокативно" тази неделя
18 дек 2016 09:00,
118
Какви са били последните думи на Васил Левски към майка му?
Снимка: wikipedia

Потомката на Апостола Стефана Ветренска е гост на "Провокативно" по Bulgaria ON AIR тази неделя.

Във втора част от разказа си Ветренска споделя историята за последната среща между Левски и неговата майка. Съкровеният момент е препредаван в семейството от спомена на прабабата на Стефана – София – племенница на Левски и дъщеря на неговата сестра Яна.

Срещата се случва именно в дома на Яна и съпруга й Андрей Начов на 6 декември 1872 г., малко преди Апостолът да замине за Ловеч и да бъде заловен в Къкрина.

"Идва мигът на раздялата", с вълнение споделя Ветренска. "Левски прегръща и целува майка си. В този момент невероятната сила на тази жена сякаш се прекършва и от очите й бликват сълзи – нещо, което тя досега никога в срещите не е показвала. Левски смутено я поглежда и казва: "Мале, това виждам за първи път. Ще казваш, че ме виждаш само в сън. Ти нали знаеш, че аз съм за тебе отдавна загубен."
 
Милата майчица успява да се овладее, усмихва му се, вдига поглед и казва кротко: "От радост, сине, от радост." А тя с майчиното сърце вероятно е предчувствала, че това ще бъде последната им среща. И действително това е последното виждане между майка и син. На 27 декември 1872 г. той е заловен."

Целия разговор с потомката на Васил Левски Стефана Ветренска гледайте в "Провокативно" – на 18 декември от 10:30 по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До СССРРуснаците са най-големите роби, понеже обичат поробителя си и му се кълнат във вярност! А русофилите падате още по-нуско защото сте доброволни роби на руснаците.
6
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хм, може и да има и днес такава личност, но българите не му дават да се прояви! Появи ли се,, ще го смачкат. Такива личности у нас не виреят или не живеят дълго. Левски е умрял Само на 36 год. Ние сме държава в която има идеална почва за виреене на подлеците и мошениците. .
5
10
 
18
 
! Отговори
Баро преди 7 години
Турците не са ни виновни, че сме *** и *** за зеле не става от нас.
4
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БЕЗМЪРТЕНА потомците на граф Игнатиев? Защото благодарение на него Апостола е съден като криминален престъпник а не като бунтовник срещу султана. Първото се наказва със смърт а второто си доживотна каторга.
3
2
 
20
 
! Отговори
WTF преди 7 години
Няма толкова уникална българска личност като Апостола... Дано се появат наполовина поне такива около нас, за да ни дават пример.
2
2
 
25
 
! Отговори
Предатели! преди 7 години
ПОКЛОН!!! АПОСТОЛЕ, предадохме държавата си! Нашите българи желаят свободата, но приемат я, ако им се поднесе в къщите на тепсия Протоколи от разпита на Васил Левски пред турската следствена комисия в София 5-9 януари 1873 г.
1
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А Българите продължават да плащат и до ден днешен