Какви са били последните думи на Васил Левски към майка му?

Потомка на Апостола разказва в "Провокативно" тази неделя
18 дек 2016 09:00,
118
Какви са били последните думи на Васил Левски към майка му?
Снимка: wikipedia

Потомката на Апостола Стефана Ветренска е гост на "Провокативно" по Bulgaria ON AIR тази неделя.

Във втора част от разказа си Ветренска споделя историята за последната среща между Левски и неговата майка. Съкровеният момент е препредаван в семейството от спомена на прабабата на Стефана – София – племенница на Левски и дъщеря на неговата сестра Яна.

Срещата се случва именно в дома на Яна и съпруга й Андрей Начов на 6 декември 1872 г., малко преди Апостолът да замине за Ловеч и да бъде заловен в Къкрина.

"Идва мигът на раздялата", с вълнение споделя Ветренска. "Левски прегръща и целува майка си. В този момент невероятната сила на тази жена сякаш се прекършва и от очите й бликват сълзи – нещо, което тя досега никога в срещите не е показвала. Левски смутено я поглежда и казва: "Мале, това виждам за първи път. Ще казваш, че ме виждаш само в сън. Ти нали знаеш, че аз съм за тебе отдавна загубен."
 
Милата майчица успява да се овладее, усмихва му се, вдига поглед и казва кротко: "От радост, сине, от радост." А тя с майчиното сърце вероятно е предчувствала, че това ще бъде последната им среща. И действително това е последното виждане между майка и син. На 27 декември 1872 г. той е заловен."

Целия разговор с потомката на Васил Левски Стефана Ветренска гледайте в "Провокативно" – на 18 декември от 10:30 по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
7
 
7
 
! Отговори
демократ до 80 преди 7 години
Турция премахва робството 1550 г. В Русия 1908 г идва навласт правителството наСтолипин. Той раздава земя на селяните и създава собственици. Комунистите го убиват 1914 г. Първата руска конституция-1908 Първата турска-1839 Излиза,че" освободителите" ни са си останали крепостни доста дълго след като са ни освободили от робските вериги.Не случайно Дяконът на въпрос какво ще прави след Освобождението отговаря,че ще отиде в Русия ,защото и там има още много робове.
46
3
 
4
 
! Отговори
Иван към демократ преди 7 години
Анонимните неандерталци са вредни за себе си и България.
45
9
 
7
 
! Отговори
Яна преди 7 години
Бедни, клети балканджи Йово. Турците убиха тялото ти. Руснаците душата.
44
4
 
5
 
! Отговори
Иван към демократ преди 7 години
Демократе, не е демократично да охулваш загинали за свободата ни хора.Твоят мироглед по-скоро е неандерталскти.
43
6
 
4
 
! Отговори
До демократ преди 7 години
Въпросното писмо е фалшиво и Левски никога не е казвал такова нещо.
42
17
 
3
 
! Отговори
Ханс преди 7 години
Стига вече с тоя пладнешки разбойник и убиец бре, вече няма цензура , тоя е един неграмотен селянин убил българин при въоръжен грабеж като пак българин се еопитвал да ограби, малко му е било да го обесят...То затуй сме на това дередже - на такива като Левски да се кланяте..
41
8
 
9
 
! Отговори
демократ преди 7 години
Един цитат от писмо на Васил Иванов Кунчев-Левски до Каравелов:Баьо Либене, дочувам, че ти и оная лудетина Ботьова сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките. - В. ЛъвскийИ също цитат от Захари Стоянов:Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския.
40
4
 
7
 
! Отговори
демократ преди 7 години
руски консул (наричан в Цариград вицеимператор заради огромното си влияние над Султана!) , който изисква от османските власти заточение за българските владици. Първото заточение го изисква още през 1860 г. предишния руски консул княз Лобанов.Османските власти отстъпват пред граф Игнатиев и на 21 януари 1872 г. българските владици са заточени в Измир. Българската общоност в Цариград се вдигат на протестно шествие срещу Високата порта. Над 3000 българи се събират на този протест. Великият везир Махмуд Недим паша приема Славейков и Икономов като представители на шествието, изслушва ги и обе
39
6
 
6
 
! Отговори
демократ преди 7 години
Русия щедро се отплаща на убийците на Левски.За ролята му в процеса, довел до обесването на Васил Левски. По настояване на графа в състава на съда са включени българите:хаджи Иванчо Хадживеличков Пенчович член на държавния съвет към империята.Мито Панов Каймакчийски член на ръководството на българската църковно-училищна общинаХаджи Мануил(Мано) Стоянов член на софийският меджлисПетър(Пешо) Тодоров Желявеца, член на Софийският меджлис.руски консул (наричан в Цариград вицеимператор заради огромното си влияние над Султана!) , който изисква от османските власти заточение за българ
38
3
 
8
 
! Отговори
Лъвско Сърце__ преди 7 години
НАЙ-ВЕЛИКИЯТ БЪЛГАРИН!!! ВАСИЛ ЛЕВСКИ И ИСУС ХРИСТОС МОЖЕ ДА БЪДАТ ПОСТАВЕНИ РАМО ДО РАМО, ЗАЩОТО И ДВАМАТА ПОЕМАТ КРЪСТА НА СВОИТЕ НАРОДИ.И СЪРЦЕ ПОРАСЛО И ЗА КРЪСТ ГОТОВО!!! ВЕЛИК!!!ЕВРОПЕЙЦИТЕ ТРЯБВА ДА СИ ГО ВАВЕДАТ В УЧЕБНИКА, И ВСЯЧЕСКИ ДА ИМ СЕ НАБИВА В ГЛАВИТЕ ЗА ВЕЛИКИЯ БЪЛГАРИН, ОСОБЕНО В СЕГАШНОТО ПОЛОЖЕНИЕ.
37
0
 
10
 
! Отговори
Народе!? преди 7 години
Как може такава статия да я обърнете на русофили срешу русофоби???? Какво делите по цял ден ? Каква е тази злоба в душите ви? Омразата е по тежка от рака ,тя разяжда отвътре..........Не се ли усещате колко сте пропаднали душевно да мразите по цял ден някой заради предпочитанията му?
36
1
 
6
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 7 години
Zashto nikoi ne govori za Vulchan voivoda,koito e platil na ruskiyat car da ni osvobodyat??Zashto tozi chovek se spomenava nikude i niama negov pametnik???Svobodata si ya duljim na platenata smetka na Vulchan!!!!Ya pomislete kolko hora sa se vturnali 300 hilyadi murtvi,a i pobeditelite nad 500 hilyadi,dali dali za kauzata da osvobodyat chujdencite ili izlaza kum Cherno more...???!! Ne mislya uvajaemi,plateno e sus zlatoto na Vulchan voivoda!!!Tova e istinata
35
4
 
7
 
! Отговори
Американ преди 7 години
До НАИСТИНА ЖАЛКОВ Бг германски войници са скатавкаджиите-връзкари в приятелска страна.А руснаците идват от източния фронт в една вражеска страна.При евентуална немска победа срещу СССР щеше да има продължение на войната - с Америка, при това с атомни бомби...толкова добре щеше да ни е.
34
12
 
19
 
! Отговори
НАИСТИНА ЖАЛКО преди 7 години
Разкази на дядо ми:СССР-руските войски в българия, все пияни, българите са си крили девойките от руските посегателства.Вермахта-германските войски в България- Чисти, спретнати, всяка сутрин са се бръснели, раздавали са бонбонки и шоколадчета на децата.Жалко, че Германия не успя във втората световна, сега България щеше да е друга. Но заради мизерното СССР България е на това дередже.
33
0
 
4
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 7 години
Ako uvajavaha Levski po onova vreme,biha se vturnali da go spasyat ot gve kirlivi zaptieta,no ne,zashtoto Levski ne e bil bogatash.Vijte sega koi e na pochit???taka e bilo i togava
32
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 37Не ти е виновна демокрацията, че балона СССР се спука и повлече цяла Изтчона Европа със себе си! Престанете с тези глупости.
31
5
 
7
 
! Отговори
IC XC преди 7 години
Васил Левски пое кръста на своя поробен народ, според мен саможертвата му е равна на тази със Исус Христос, българската православна църква отдавна трябваше да го обяви за светец, не знам какво чакат още. Едва ли някога повече ще се родят хора като Исус Христос и Васил Левски!!!
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 39Лаеш, защото със сигурност си от "оня край" и баща ти е бил от комунистическите функционери, които аплодираха решението на ЦК. Всички вие, децата и внуците на най-гадните комунисти, най-много врещите срещу Русия и соц.миналото на България. За да се нагодите пак да лапате, като преди. А с типичната за такива неграмотност, не знаеш че решение е било взето от съюзниците на Русия - Британия и СШ.
29
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 34Кога беше на последния семинар? И не си чел последния наръчник! Изоставаш! Ще ти намалят от парсата. Вече никой не измисля врагове на Русия. Няма смисъл - те са толкова явни и алчни, само наркоманчетата, които примират за поредната доза, не виждат това. Дори центрове с европейски (наши) пари се правят срещу Русия. От приятелство. Нещастни празноумни лайачи, скрийте се бе.
28
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 24Защо говориш лоши неща за освободителите ни? Не си ли доволен, че ни дариха жадуваната демокрация, освободиха ни от социализма - жестокото робство, сега сме равнопоставени, с равни възможности ... да ядем отрови, да не дояждаме, да зъзнем зиме, да смърдим, защото пестим вода, ток, да нямаме собствена икономика - и от нея ни освободиха, за да сме пазар на техните ***, та ... излиза, че Левски е много актуален, а, шо шъ кайш, "тълкувателЙО", или без центове не пишеш?