Какви са били последните думи на Васил Левски към майка му?

Потомка на Апостола разказва в "Провокативно" тази неделя
18 дек 2016 09:00,
118
Какви са били последните думи на Васил Левски към майка му?
Снимка: wikipedia

Потомката на Апостола Стефана Ветренска е гост на "Провокативно" по Bulgaria ON AIR тази неделя.

Във втора част от разказа си Ветренска споделя историята за последната среща между Левски и неговата майка. Съкровеният момент е препредаван в семейството от спомена на прабабата на Стефана – София – племенница на Левски и дъщеря на неговата сестра Яна.

Срещата се случва именно в дома на Яна и съпруга й Андрей Начов на 6 декември 1872 г., малко преди Апостолът да замине за Ловеч и да бъде заловен в Къкрина.

"Идва мигът на раздялата", с вълнение споделя Ветренска. "Левски прегръща и целува майка си. В този момент невероятната сила на тази жена сякаш се прекършва и от очите й бликват сълзи – нещо, което тя досега никога в срещите не е показвала. Левски смутено я поглежда и казва: "Мале, това виждам за първи път. Ще казваш, че ме виждаш само в сън. Ти нали знаеш, че аз съм за тебе отдавна загубен."
 
Милата майчица успява да се овладее, усмихва му се, вдига поглед и казва кротко: "От радост, сине, от радост." А тя с майчиното сърце вероятно е предчувствала, че това ще бъде последната им среща. И действително това е последното виждане между майка и син. На 27 декември 1872 г. той е заловен."

Целия разговор с потомката на Васил Левски Стефана Ветренска гледайте в "Провокативно" – на 18 декември от 10:30 по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
8
 
4
 
! Отговори
до 30 преди 7 години
Ти от къде си видял, че са хранени прасета с българи ?. Родил си се след 2000 ната година ама си отворил уста като акула. Ами то дрогста непрощава.
26
6
 
9
 
! Отговори
ХХХ преди 7 години
Левски никога не е казвал "Тоз който ни освободи, той ще ни пороби ! " Доказаха тия глупости пък аз не виждам да сме под Руско робство .....по скоро хАмерикански пък не знам хАмериканците да са ни освобождавали от нещо ! Промити мозаци колкото щеш чувам съм чак твърдения че турците ни били освободили от руснаците ...съвсем неуки хора ....ама такива са нужни на управляващите да може да ги мачкат лесно ! Бавно-развиващи се хора ! Русия ако искаше 10000 пъти да бе ни превзела !
25
6
 
8
 
! Отговори
до 28 преди 7 години
Не се напъвай, да не се испуснеш в гащите. Обичта между Българският и Руския народи е вечна и никой неможе да я наруши , най малко пък наркоманите евроатлантици от софия.
24
5
 
3
 
! Отговори
до 26 преди 7 години
Това да не е от новата демократична история писана след 1990 година от безмозъчните антибългарски седераси ?.
23
7
 
7
 
! Отговори
до 23 преди 7 години
Русофил е истински Българин славянин а русофобите са малка наркозависима група в София драскаща антибългарски лозунги по вестниците срещу заплащане от чужди антибългарски НПО.
22
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 10Миличък, погледни през дупката, която ти служи за прозорец - не карай линейката да те чака, и за санитарите навън е студено. И не се плаши, ще ти сложат само една ризка с дълги ръкави и след месец ще те пуснат, ако обещаеш да си вземаш навреме хапчетата. Не като днес. Дори и буквите започна да бъркаш, какво остава за мисленето ти. Горкото. Предава се през поколение.
21
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Както Левски е казал: "Който ни освободи, ТОЙ ще ни пороби!" и колко прав е бил само...
20
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ХХХА русофил какво е ако не национален предател?
19
1
 
7
 
! Отговори
PD преди 7 години
Умници с клавиатури!Що си мислите, че Левски не е познавал добре народа си?Познавал го е, и то много добре.И го е възлюбил повече от себе си, и е отдал живота си, за Народното дело.Малки душички, мразещи народа и държавата си - себе си мразите.И вместо да го правите, запрятайте ръкави и работете за Чиста и Свята демократска република.А трудно било, ми малък ви е ДЪХЪ, за това са всчиките Ни/Ви трудности, за да го закалите.Щото иде новото, а някой няма да прескочите летвата. Умници с клавиатури!
18
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 12А, вие не сте българи, вие сте "евроатлантици", които продадохте България за жълти стотинки, които обаче за вас се превърнаха в златни долари и се награбихте и за девето коляно. Та, на думата - вие не сте българи, вие убезсрамно убивате българите дълго и мъчително, мръшлякари, които въртите опашка на всеки, от когото очаквате кокал.
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЛЕВСКИ не се е борел само срещу турците!!!!!!ЛЕВСКИ се е борел и срещу продажните българи които са предавали народа!!!ЛЕВСКИ Е БИЛ В ЧУЖБИНА И Е МОЖЕЛ ДА СИ ЖИВЕЕ ТАМ И ИЗОБЩО ДА НЕ СЕ ЗАНИМАВА С ПЛЕМЕТО БЪЛГАРСКО!!!МИСЛЯ, ЧЕ ТАКИВА БЪЛГАРИ СЕ НАРИЧАТ РАДЕТЕЛИ!!!!АКО ИМАХМЕ 10 ХИЛЯДИ ТАКИВА БЪЛГАРИ ТО ДЪРЖАВАТА НИ ЩЕШЕ ДА Е РАЙ ЩОТО НЯМАШЕ ДА ДОПУСНАТ ЕДИН КУП МАСОВИ УБИЙЦИ И ПРЕСТЪПНИЦИ КАТО БУДА ЧЕРЕПА И ОЧИТЕ ДА СА ЖИВИ ДОРИ!!!!
16
5
 
8
 
! Отговори
ХХХ преди 7 години
Русофоб = член на БХК !Русофоб е равносилно на "мигрант" от ИДИЛ !Русофобите, жалка обшност и двойкаджии по история. Русофобите, именно заради такива като тях България е предадена и наводнена с всякъкви потенциално опасни престъпници без истински имена и народност. Тези русофоби трябва да бъдат прогонени от България като национални предатели и слуги на злото!
15
1
 
2
 
! Отговори
до 16 преди 7 години
сложи ли си памперса ?
14
4
 
6
 
! Отговори
до 15 преди 7 години
Та ти и останалите антибългарски русофоби евроатлантици не сте българи.
13
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До русофилРусофилите винаги сте били антибългари и сте работили против българските интереси и в угода на Русия.
12
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 10Болни са зомбираните русофилски мозъци, които изпитват патологична радост ако окалят българския народ. А това за руснаците е факт!
11
4
 
12
 
! Отговори
русофил преди 7 години
Другари русофоби-антибългари, направете един подарък на България като си направите масово самоубийство. Поколенията ще ви споменават като герой и даже може и паметник да ви издигнат.
10
4
 
5
 
! Отговори
до 10 преди 7 години
Каква гениална евроатлантическа мисъл. Сигурно вашият болен мозък я роди след втората доза .
9
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БароРусофилите може да сте такива, но ние българите не сме!
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Професордрогата непрощава....