Ще напусне ли Царя двореца "Врана"

Държавата ще си поиска в съда няколко царски имота
11 яну 2011 22:08,
213
Ще напусне ли Царя двореца "Врана"
Дворецът "Врана". Снимка: Булфото

Държавата ще се опита да си върне няколко имота на Симеон Сакскобургготски – дворците „Врана“, „Царска Бистрица” и „Ситняково” и ловната хижа „Саръгьол“.

За намерението да се заведат искове срещу наследниците на цар Фердинанд І и цар Борис ІІІ, стана ясно от съобщение на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

През декември министерството е сключило договор с адвокатската кантора  „Савова и сие”, която трябва да изготви и заведе искове за дворците.

Предстои да бъде наета и друга адвокатска кантора, която да защитава държавните интереси за ловната хижа „Саръгьол”.

В края на юли МРРБ сключи договори с три адвокатски кантори, които трябваше да направят документен анализ и да предложат варианти за решаване на казуса с царските имоти.

Още по темата

Анализът се отнася за двореца „Врана”, имота „Саръгьол”, „Царска Бистрица”, „Ситняково” и къща в с. Слатина, която вече не съществува.

Становището на адвокатите за бившата къща в с. Слатина, собственост на лелята на Сакскобургготски княгиня Евдокия Фердинандова, е, че тя е възстановена правилно на наследниците й и няма основания за започване на дело.

За останалите имоти обаче ще бъдат заведени искове.

По-голямата част от царските имоти бяха върнати на Симеон Сакскобургготски и Мария-Луиза Хробок по времето, по което бившият цар беше премиер.

Реституцията стана възможна възоснова на решение на Конституционния съд от 1998 г., с което бе обявен за противоконституционен Закона, с който имотуществото на цар Фердинанд I и цар Борис III е одържавено.

В момента Сакскобургготски води дела за собствеността върху двореца „Кричим“ и срещу мораториума да ползва върнати му земи и гори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
2
 
! Отговори
ГЛЕДАЙТЕ !!!! преди 13 години
vbox7/play:ff12d73e
98
0
 
8
 
! Отговори
VAS8ILISQNISEVROPA преди 13 години
ЦАРИО ЧЕСТИТИ....ТИ СИ МНОГО ГАДНО КО . . ЛЕ.....
97
1
 
0
 
! Отговори
Mickey преди 13 години
Добре няма да те обиждам а просто ще ти обясня! Ако тоя *** не бе ПРОДА или по скоро ИЗГУБИЛ НА КОМАР Монархията. По международно право референдума за република Е НЕЗКОНЕН! Достатъчно е само едно нопмално ИСТИНСКИ ДЕМОКРАТИЧНО ПРАВИТЕЛСТВО да дойде на власт НЯМА НАЧИН този рефетендум да не бе ОФИЦИАЛНО обявен за НЕЗАКОНЕН! Не забравяй че и другите монархии в Европа знаят за това! И ИЛИ Симеон или ако това ДЕМОКРАТИЧНО ПРАВИТЕЛСТВО се проточи във времето негов син щеше да поеме Короната!
96
3
 
5
 
! Отговори
Той е преди 13 години
Ама наистина си голям ***,вервай ми!Каква възстановена монархия бълнуваш,кой ще я възстановява,тоя плешив червей ли?Че и да го коронясват,как ли не!Не корона,ами един неокастрен прът по дъртия му крадлив ***, и бой до утрепване,и плитко заравяне!
95
4
 
16
 
! Отговори
обикновен преди 13 години
"Царя"... Дойде и веднага направи съюз с тези дето убиха баща му и си кръсти сина с турско име в чест на 500-те години робство... И докара една сюрия дупита, дето окрадоха каквото можаха и сега си гледат кефа... И се оказа, че имаме цар-комунист. Смях.Дам... Дърт, плешив ***, лаком за пари, за да си покрива дълговете по казината... Кардамчо дето беше съветник на Гоце - в кома... Дали му се пада ? Аз мисля, че да...Ама всичките червени *** да изпаднат в кома и ще се оправим...
94
0
 
7
 
! Отговори
Mickey преди 13 години
Да , НЯМАШЕ да има "златен век" българия ако Симеон Велики беще си продал короната за имоти!
93
1
 
6
 
! Отговори
Mickey преди 13 години
Абе кой иска да махне царете ни бе???(освен *** и Матушката) Набий си в тиквата ЧЕ СИМОН САМ ПРОДАДЕ МОНАРХИЯТА(окончателно) на комунистите за няколко имота! С кетвата си в Републиката! Другите български ЦАРЕ които споменаваш по скоро щяха веднага да извадят мечовете си ако им се направи подобно предложение
92
9
 
0
 
! Отговори
Монархист преди 13 години
Оставете царя на мира.Направо си представям как народа се вдига на бунт едно време и иска да премахне Симеон Велики. И... няма "златен век".Или как народа иска хан Крум да си отреже ръцете защото цялата държава е негова.Монархията е несравнимо по-добра от комунизма и демокрацията.
91
0
 
0
 
! Отговори
Mickey преди 13 години
Нещастнико! Като ЗАКОНЕН престолонаследник , в една възстановена МОХАРХИЯ разбира се, че ще бъде коронясан ! За последното ти изречения СЪМ АБСОЛЮТНО СЪГЛАСЕН, дори бих го до"разкрасил" !
90
1
 
1
 
! Отговори
Mickey преди 13 години
Въобще не става дума за това! А за това че ако преметнат комунистите този *** , поне малко ще си получи от възмездието , което заслужава за постъпката си! Остатъка ще го поличи с лихвите в ПЪКЪЛА!
89
3
 
12
 
! Отговори
Той е преди 13 години
Абе ***, нали тва ти плюя в ушите - СИМЕОН НИКОГА НЕ Е БИЛ КОРОНЯСВАН! Какъв цар е тогава,бил е само престолонаследник,нищо повече!И е един лаком,плешив ***,засмука имоти за милиони,дано да му преседнат!
88
1
 
5
 
! Отговори
Mickey преди 13 години
до 86"де да бехте толко умни, кога гласувахте за Царо :( "Точно така! И тогава казвах на Тъпите Монархисти, че гласувайки за НДСВ със Симеон за Премиер, всъщност гласуват за УНИЩОЖАВАНЕТО на Монархията! Ако не са били заблудени , плужека Симеон е знаел много добре какво прави! Някои от още не могат да схванат какво всъяност стана с Монархията в БГ и дуднат "Искаме си Цара" ! Ха-ха-ха!
87
3
 
10
 
! Отговори
1234 преди 13 години
Е, и като му вземе държавата имотите на царя, на хората ли ще ги раздадат? Ще ги купи някоя мутра с покровителството на ББ за жълти стотинки и пак ***, дето се радват тука, ще духат супата. В крайна сметка и ще плащат, защото ще осъдят за пореден път държавата в Страсбург, а обезщетенията се плащат от данъкоплатците, а не от тъпите политици. Поредният скандал, предизвикан от Герб за отклоняване на вниманието от некадърната им политика - всичко поскъпва, държавата ще фалира!
86
4
 
6
 
! Отговори
Mickey преди 13 години
Напротив - той е ЗАКОННИЯ цар на Царство България! Просто е *** и наивен ***, продал душата си и монархията(окончателно) за няколко имота!
85
1
 
1
 
! Отговори
Mickey преди 13 години
Нещастико , Норвегия след като е била владяна само до независимоста си да не е населена с роби сега бе? Щом "Царя" играе с комунистите : замяна на имоти за сътрудничество и УНИЩОЖАВАНЕ на Монархията , нека сега да го яде дебелия! С тях който прави сделки ВИНАГИ го яде..!
84
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
де да бехте толко умни, кога гласувахте за Царо :(
83
4
 
5
 
! Отговори
Той е преди 13 години
Ще внеса някои уточнения!Първо,Симеон не е цар,никога не е бил коронясан официално,ерго,никога не е бил и цар!Второ,Симеон е бил вербуван и е работил за българските и съветските тайни служби,и затова го направиха и премиер,и му дадоха да вземе много имоти,които никога не са били на фамилията му!Трето,Боко Тиквата е негов човек,и всичко,което се прави сега е кьорфишек,и нищо няма да му вземат,готов съм да се обзаложа!
82
4
 
6
 
! Отговори
ми преди 13 години
Тези имоти никога не са били частна собственост на царското семейство, никога. Съответно, браво от страна на властите да ревизират казуса. Дано този път справедливостта възтържествува. Браво!!!
81
0
 
1
 
! Отговори
76 нерамотнияТ преди 13 години
Като не можеш да пишеш ходи работи в Танзания, но не лъжи хората!
80
0
 
0
 
! Отговори
Инкогнито преди 13 години
синтактичнияТ. Грешка от бързане.