Ще напусне ли Царя двореца "Врана"

Държавата ще си поиска в съда няколко царски имота
11 яну 2011 22:08,
213
Ще напусне ли Царя двореца "Врана"
Дворецът "Врана". Снимка: Булфото

Държавата ще се опита да си върне няколко имота на Симеон Сакскобургготски – дворците „Врана“, „Царска Бистрица” и „Ситняково” и ловната хижа „Саръгьол“.

За намерението да се заведат искове срещу наследниците на цар Фердинанд І и цар Борис ІІІ, стана ясно от съобщение на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

През декември министерството е сключило договор с адвокатската кантора  „Савова и сие”, която трябва да изготви и заведе искове за дворците.

Предстои да бъде наета и друга адвокатска кантора, която да защитава държавните интереси за ловната хижа „Саръгьол”.

В края на юли МРРБ сключи договори с три адвокатски кантори, които трябваше да направят документен анализ и да предложат варианти за решаване на казуса с царските имоти.

Още по темата

Анализът се отнася за двореца „Врана”, имота „Саръгьол”, „Царска Бистрица”, „Ситняково” и къща в с. Слатина, която вече не съществува.

Становището на адвокатите за бившата къща в с. Слатина, собственост на лелята на Сакскобургготски княгиня Евдокия Фердинандова, е, че тя е възстановена правилно на наследниците й и няма основания за започване на дело.

За останалите имоти обаче ще бъдат заведени искове.

По-голямата част от царските имоти бяха върнати на Симеон Сакскобургготски и Мария-Луиза Хробок по времето, по което бившият цар беше премиер.

Реституцията стана възможна възоснова на решение на Конституционния съд от 1998 г., с което бе обявен за противоконституционен Закона, с който имотуществото на цар Фердинанд I и цар Борис III е одържавено.

В момента Сакскобургготски води дела за собствеността върху двореца „Кричим“ и срещу мораториума да ползва върнати му земи и гори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
2
 
4
 
! Отговори
глупаво преди 13 години
Смешното е, че се коментира бащинията на Симеон Комарджията, а за сараите на Доган и другите - ни дума!
78
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
какво спорите? - тия дето са я писали статията са по-*** и от царя!
77
1
 
2
 
! Отговори
До 76 преди 13 години
Според голям брой форумци и използването на Ъ, Щ, Ь също не е задължително.
76
0
 
4
 
! Отговори
Инкогнито преди 13 години
*** (имам пълното право да използвам това обръщение към теб!), употребата на пълен член, когато синтактичния строеж на изречението го подсказва, е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА. Точка.А твърдение като по-долното, според което в българския език изобщо отсъства определителен член, е още по-безумно/малоумно/идиотско! Това да не ви е руски???
75
1
 
1
 
! Отговори
Mickey преди 13 години
Не ги оправдавяй и не се прави експерт по краснопис! Защо не са написали тогава "Царя" в кавички??? А???? Щото не им е наредено още! "Царя" още може да мъти глави на МАЛОУННИЦИ с невъзможната вече Монархия , то още ще го коткат! Повтарям! Съжалявам за Монархията , каквато България си беше ПО ЗАКОН (отнета ни с ФАЛШИВ референдум), до сделката на Симеон Борисов с комунистите!
74
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
отдавна вече не е задължителен пълния(т) членнаучете българския език и после бистрете политиката
73
3
 
3
 
! Отговори
Спонги преди 13 години
Ха ха ха . Малката балканска монархия - Царство България от 09. юни 1923 година е периодично управлявана от военна хунта и за 24 години до Деветосептемврийският Преврат са минали няколко военни режима . От 1934 година се въвежда едноличен режим на Борис. Холандия, Швеция и Дания са владеели други територии (Дания и сега). Народи които владеят други не са роби като нас. Аз роб на това НИЩОЖЕСТВО няма да бъда.
72
0
 
1
 
! Отговори
Инкогнито преди 13 години
Откога това? От преди 1 минута ли?
71
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
членове вече няма в българския език
70
3
 
5
 
! Отговори
Инкогнито преди 13 години
Забележи, че "Царя" е написано с главна буква и не е с пълен член, т.е. е прякор като Гея, Шперплата, Фашиста, Маслинката, Поручика, Пурата, Големия Маргин и прочие други подобни нему престъпници. При такива обстоятелства е допустима употребата на незаслужената от Симеон Борисов титла. :)
69
1
 
2
 
! Отговори
аман от тъпи журнали преди 13 години
едно заглавие не могат да напишат като хората (а другото го преписват)
68
2
 
2
 
! Отговори
minava6t преди 13 години
че нали за това дойде на власт той... да вземе каквото може...и успя....и къде са тия (държавни служители като адвокати и юристконсули ) та ще се наема частна фирма за държавни дела?
67
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Щом Дания, Швеция, Англия, Холандия, Белгия и т.н и т.н са тоталитарни - о.к - няма да спорим - Приятна вечер !
66
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
...и сега продължаваме да плащаме - газ на високи цени
65
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Za Balgarija dvorzite , a za Moni Saksa partiinite metresi !! I sme kvit !!!
64
4
 
4
 
! Отговори
Mickey преди 13 години
"Ще напусне ли Царя двореца "Врана"" Къв "Цар" бе ДНЕС.БГ? Тоя се кле в Ребубиката , което дефакто означава че с Монархията в БГ е свършено ЗАВИНАГИ!(за съжаление) Щом Симеон Борисов е правил далавера с комунисти : имоти срещу подкрепа и затриване на Монархията, разбира се ЧЕ ЯДЕ ХУРКАТА РАНО ИЛИ КЪСНО! В момента в който политическото влияние вече клони към нулата, ЩЕ БЪДЕ ПОДЛО ИЗРИТАН от всички имоти! Така им се пада на тези дето търгуват и играят с КОМИНИСТИ! Хич не го и жаля тоя ***
63
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не забравяй, че пътят на Бойко Борисов в политиката стартира именно на въпросния, така наречен Цар. Жалко е, че българите (90%) са толкова късопаметни.
62
5
 
9
 
! Отговори
Спонги преди 13 години
Нека добавим и това, че тази династия ни вкарва в две национални катастрофи за които са плащани репарации. На СССР сме платили с резерва в БНБ от розово масло на много губещи цени. Така е като си загубил войната.
61
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Оо, бързо забравяте! И Бойко има принос за връщането на царя, а и си признава, че иска да върне бай-тошовото време, че много му харесва- и на двамата е бил охранител и шофьор
60
10
 
9
 
! Отговори
сминята обича тинята преди 13 години
След простотиите сътворени от *** Бойково правителство и тъпите депутати от ГЕРБ с подкрепата на Атака и костов, тази тема с дворците е много актуална. Нищо, че се преследват, подслушват, разсипват държавата ни и ни оставят гладни, важното е на царя да правим мръсотии и да се храчим, защото към управляващите не смеем, страх ни е. А колко сме смели да обиждаме Симеон, той вече не е политик, пък не ни е и на умствения багаж. *** народ- слаба държава. Засрамете се!