Велчев: Оттеглянето на ВСС е политически въпрос

На съвета му пречат процедурите, за да провери Янева
Обновена: 16 юни 2011 14:56 | 16 юни 2011 11:41,
33
Велчев: Оттеглянето на ВСС е политически въпрос
Борис Велчев. Снимка: Архив Булфото

„Въпросът за оттеглянето на ВСС е чисто политически“. Така главният прокурор Борис Велчев коментира вчерашното писмо на Съюза на съдиите, които призоваха членовете на съвета да подадат оставки заради „безпринципното кадруване“.

Велчев обясни, че има два начина това да се случи. Първият – членовете на ВСС да подадат оставки, но главният прокурор не виждал такава тенденция, а вторият – да се промени законът.

Според обвинител №1 не е необходима радикална реформа, но пък подчерта, че в момента репутацията на ВСС не е добра. Ако такава бъде извършена, тя трябва да бъде добре обмислена и неемоционална, обясни той.

„Докато не се вземе политическо решение за промяна на модела, няма кой друг да върши тази работа и да управлява съдебната власт“.

Според обвинител №1 може да се коментират въпросите за необходимостта от политическа квота в съвета дали трябва прокурори и следователи да участват в назначението на съдии и обратното.

Според Велчев обаче тези въпроси трябва да се обсъждат в една по-спокойна обстановка.

По отношение на назначението на съдия Владимира Янева за шеф на градския съд главният прокурор коментира, че ВСС трябва да обясни начина, по който е назначена, а самата Янева да обясни забавянето на делото по аферата „Софийски имоти“.

Що се отнася до въпроса в конфликт на интереси ли е била съдия Янева, след като не се е оттеглила по делото, въпреки че преди години е сключила сделка като пълномощник на баща си за покупката на два имота от общинското дружество, председателят на етичната комисия към ВСС Цони Цонев коментира, че не е в правомощията на комисията да извърши такава проверка.

Проверка за конфликт на интереси не можел да извърши и Инспекторатът към ВСС, тъй като той има правомощията само да следи организацията и движението по делото, обясни Цонев.

Такава проверка можела да направи само помощната комисия за конфликт на интереси към ВСС, но тя пък не можела да се самосезира.

Още по темата

Цони Цонев коментира и призива на Съюза на съдиите за оставка на Висшия съдебен съвет. Според него това становище не изразява действителната воля на всички членове на съюза.

Той обясни, че такава позиция би трябвало да има, след като се свика общо събрание на членовете на организацията.

Преди заседанието на ВСС доскорошният началник на Янева в градския съд Георги Колев заяви, че забавянето на делото „Софийски имоти“ не е по-различно от забавянето по всички останали дела.

Той не коментира дали е редно съдия Янева да си направи отвод по делото, но каза, че тя е действала като пълномощник и според него не може да се твърди, че има конфликт на интереси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
3
 
! Отговори
Юрист от кариерата преди 12 години
А не беше ли политически акт назначаването на доц.Боби Велчев за гл. прокурор на РБ? Тогава колегите ви преподаватели в ЮФ на СУ ви предупреждаваха, че тази работа не е за вас, че ще се наложи да си плюете на лицето, но Боби отсече: "Не и не! Това е партийно поръчение!" Сетне назначиха, т.е. избраха като единствен кандидат за шеф на ВКС проф. Л.Груев, и той президентски човек! Това не беше ли също партийно поръчение? Също професор без нито един ден като съдия от кариерата! Преди това този айляк беше член на КС; какво е правил там като си няма хабер от поняие от съдийска дейност, само е преподавал на студенти, не зная, но Гоце го пробута в съда като негов човек. Няколко отзиви при избирането на професора за шеф на ВКС: 1.Поредният верен на Партията комсомолец или посредствен преподавател по Наказателно право в СУ - изберете сами! 2.Чудесно, наистина - председател на Върховен съд - човек, който никога не е е бил съдия от кариерата...Браво, Гоце, всички послушни момченца, прибрани в президенството, са пуснати да изпълняват поръчки! А за тези, 4% български граждани, съгласно статистиката, които имат доверие в правосъдната система - честито! 3.Тепърва ще се преценяват както предполагаемите лични и морални качества на новия председател на ВКС, така и способността му да се справя точно с тази работа (между другото, върху първите винаги ще тегне съмнението как може толкова принципен и чист човек да е толкова приближен на агент Гоце от ДС, а върху вторите - фактът, че няма никакъв стаж като съдия). По-тревожният факт е, че той беше ЕДИНСТВЕНИЯТ кандидат за този пост. Къде тогава е сблъсъкът на идеи, концепции и виждания, от които електорите да могат да изберат това, което е по-добро за системата? Наблюдава се завръщане към изпитаните социалистически практики на избори с един кандидат и предизвестен резул тат. Това неизбежно занижава стимула на съответния кандидат да предложи нещо качествено и след това да го изпълни. Още по-страшна е апатията и незаинтересоваността, обхванали обществото пред тази пълзяща (или по-скоро галопираща) рекомунизация на държавата. Със старите лица и със стария манталитет още дълго ще бъдем на опашката ... Сега гл.прокурор и професор Лазар Г. са гласът и съвестта на съдиите и на цялата съдебна власт! Затова сега тази система представлява едно голямо блато с много крякащи жаби. Хвърлиш камък в блатото и дежурните жаби поемат хора! Та дори се знае кои са те!! И кои им пригласят: неправителствени организации на частни ясли като БХК ,институтът на Сорос и БСП-юристи като проф.Корнезов, адв.Мая Манолова и гл.асистент Мишо Миков!
32
1
 
2
 
! Отговори
news преди 12 години
Първанов оженил сина си Владимир на държавна сметкаrazkritia
31
0
 
2
 
! Отговори
Да Бе Да преди 12 години
"...Първият членовете на ВСС да подадат оставки, но главният прокурор не виждал такава тенденция" Е как те са кацата с меда ходи ги изкарай доброволно...
30
0
 
3
 
! Отговори
Прокурорчето преди 12 години
Тоя винаги говори МНОГО и казва НИЩО! Една папионка да си сложи и Георги Лозанов 2!
29
0
 
2
 
! Отговори
SILANCE преди 12 години
Подзаглавието е велико!Веднага се сещам за едни други неща,дето пречели на едно определено нещо да се представи,както е редно /в случая с ВСС-ментето - в съответствие с длъжностната характеристика на институцията/!
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На всякъде пише,че и този на снимката е обратен ***..като руското комсомолче.
27
0
 
6
 
! Отговори
КОЙ - КОЙ Е! преди 12 години
Kой е Лазар Груев? Бивш съветник на Първанов, председател на президентския юридически съвет. Кой е главният прокурор на България? Борис Велчев, внук на друг един Борис Велчев, член на Политбюро на ЦК на БКП също бивш съветник на президента. Кой е председател на Конституционния съд? Евгени Танчев, син на небезизвестния Петър Танчев, втория човек в йерархията на държавата по време на Живковия режим. Той, както и конституционните съдии Димитър Токушев, Пламен Киров и Ванюшка Ангушева са посочени от сегашния президент. Кой заседава във ВСС и определя кадровата политика и приоритетите на съдебната власт? Съставът, избран от парламентарното мнозинство и президентската квота при управлението на тройната коалиция, на която бабуваше отново Първанов. Изводът: въпреки че по Конституция няма никакви правомощия, благодарение на калпавия основен закон президентът е поставил свои хора на всички важни позиции в съдебната власт което му позволява много успешно да саботира всякакви опити за борба с корупцията и организираната престъпност.
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Велчев беше поставен на поста си от Г. Първанов само за да задържи настоящето статукво и когато някой официално им каже истината в очите да "недоумява за какво става въпрос".Комунистите искат да разочароват хората от демокрацията, затова генерират корупция и престъпност. Затова и доминират в цялата съдебна система.
25
0
 
5
 
! Отговори
aaa преди 12 години
Красимир Георгиев Красьо Черния е будно и интелигентно момче, с логична мисъл. Това обяви на първото заседание по делото за лъжесвидетелстване срещу него бившият член на Висшия съдебен съвет Стойко Стоев.
24
0
 
8
 
! Отговори
до 23 преди 12 години
За да могат такива като теб да плюят и да не си спомнят Краси Черния.
23
6
 
4
 
! Отговори
ДО 22 преди 12 години
Като е бастион на червените *** защо избраха приятелката на Цецко?
22
2
 
8
 
! Отговори
Венсеремос преди 12 години
ВСС е последния бастион на червените ***!
21
1
 
7
 
! Отговори
айде преди 12 години
В момента най-големия проблем на България е прогнилата съдебна система и червените апаратчици, които със зъби и нокти я бранят, с цел да запазят ограбеното!
20
1
 
3
 
! Отговори
Дедо Гаджа преди 12 години
Бедна ми Родино! В чии ли лапи си попаднала?Много е трудно на някои хорица, когато се докопат до кокала - да го оставят. Та и тази "независима" съдийка, който въпреки че сама е инволвирана в сделки със "Софийски имоти", преди да е прочела и един ред от делото не си прави отвод, нагло се запознава с текстовете и го връща обратно. Интересно е да прочетем нейната обосновка и евентуални препоръки.
19
1
 
7
 
! Отговори
ааа преди 12 години
Довечера всички пред съдебната палата, да запалим свещ за умрялото българско правосъдие!
18
0
 
9
 
! Отговори
БАНДИТ преди 12 години
когато плащаха по 200хил. на Краси ЧЕРНИЧКИЯ имаше ред и справедливост , а сега назначават някяква съдийка безплатно - ее това вече е неморално , такова нещо досега не е имало в БГ. колегите са прави - ПРОТЕСТ.
17
0
 
6
 
! Отговори
Справедлив преди 12 години
Реформа в прогнилата гилдия трябва да има.Всички да бъдат на нац.стадион в раирани фланелки.Поради липса на Пиночети в България,можем да поискаме външна намеса.Да бъде предавано пряко по ТВ.Да се обзаложим ли за рейтинга ?
16
1
 
9
 
! Отговори
... преди 12 години
Мисля, че съдиите всъщност са адвокати на мафията... На същата червена мафия, дето 20 години не дава на тази държава да си намери достойното място в Европа !На същата ЧЕРВЕНА мафия, дето въртеше далавери, скубеше народа, крадеше безнаказано, заплашваше, убиваше и правеше всичко това с неподозиран цинизъм и наглост !Тази мафия не знам дали си има държава, но определено си има съд и той трябва да си ходи !Ще се оправим, само когато затворим кранчетата на всичко що е било червено досега!!!
15
1
 
11
 
! Отговори
... преди 12 години
Велчев - и ти си за затвор, братчед...
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Единствената "полза" от ВСС е кагато не пречи, но този в момента е направо вреден за държавата.