Прокуратурата е "за" СРС-та за доказване на търговия с гласове

Не виждам как ще хванем тези над купувачите на гласове, каза Велчев
Обновена: 27 яну 2014 12:24 | 13 окт 2011 11:10, Екип на Dnes.bg
Прокуратурата е "за" СРС-та за доказване на търговия с гласове
Борис Велчев. Снимка: Булфото

По разследванията за търговия с гласове по-скоро трябва да има възможност за използване на специални разузнавателни средства. Това мнение изрази главният прокурор Борис Велчев преди днешното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Обвинител №1 коментира, че прокуратурата е наясно, че тези способи може да се превърнат в повод за обвинения, че управляващи ги използват за подслушване на политическите си опоненти.

„Не виждам обаче как ще хванем хората, които са по-високо от тези, които дават парите директно на избирателите“, заяви Велчев.

Той каза още, че се наблюдава увеличение на преписките и делата за търгуване с гласове, без да уточни конкретния им брой. Главният прокурор очаква към датата на изборите броят им да нарасне още.

На миналите избори за купуване и продаване на гласове са осъдени над 130 човека, посочи Велчев. Той обаче не очаква числото да е по-различно след вота тази есен.

Главният прокурор не изключи и възможността срещу Кирил Рашков, който сега е разследван за данъчни престъпления, да бъдат повдигнати и нови обвинения, но допълни, че това ще стане при наличие на доказателства, а не само по подозрения.

Борис Велчев отчете и ръст на делата по обвинения за етническа омраза. Същевременно обаче не е проблем на прокуратурата дали някой говори на български език или на чужд на обществени прояви, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още от
Спонсорирано съдържание