"Соло": Жертви има, виновни – не

В разследването са допуснати редица пропуски, смята съдът
Обновена: 9 дек 2011 15:53 | 9 дек 2011 14:13,
205
"Соло": Жертви има, виновни – не
Подсъдимият Илиян Тодоров Снимка: архив, Булфото

Оправдателната присъда на Илиян Тодоров за двойното убийство пред клуб „Соло“ не е случайна и спонтанна. Това каза председателят на съдебния състав Румяна Ченалова. Разследващите случая са допуснали редица пропуски, каза тя.

Ченалова заяви, че за една година разследване е пропуснато да бъдат назначени трасологична експертиза, за да се установи с какъв точно нож са нанесени ударите и се е работило само по една версия за двойното убийство. Не е потърсено и откъде Илиян е купил нож и какъв модел е той.

Не е била назначена също така експертиза и дали с намерения в колата на Илиян нож са нанесени част от ударите в нощта на инцидента. Видеозаписът от нощта на инцидента не е бил приложен по делото, когато то е постъпило в съда, коментира Ченалова.

Тя допълни, че съдебният състав го е получил след положени усилия. По панталона на подсъдимия също е намерена кръв, но тя не съвпада с тази на жертвите, а е могло да се проучи чия е тази кръв.

Още по темата

"Макар да проявяваме емоция и да скърбим с близките, не можем да осъдим някого, просто за да има осъден", аргументира тя решението на съда.

"Престъпление и загинали има, преки доказателства обаче за вината на Илиян Тодоров няма", допълни Румяна Ченалова.

Днешното решение на съда е било взето след много размисъл, в продължение на часове, включително и през нощта, и разглеждане на доказателства. В състава има едно особено мнение – на съдия Мария Дончева, според която косвените доказателства са във взаимна връзка и последователността им води до доказване на вината на Тодоров.

Председателят на съдебния състав и тримата съдебни заседатели обаче смятат, че не е възможно Илиян Тодоров сам да убие двама и да рани трети.

Аргументът на съда е, че за трите секунди, в които подсъдимият не се се вижда на видеозаписа от нощта на убийството, практически е невъзможно с два различни ножа да убие и рани. През всичкото останало време се виждат действията на 25-годишния младеж. 

От видеото съдът откроява фигура с тъмни дрехи, която замахва. Но така и не е установено кой е човекът.

Стана ясно, че целият инцидент с участието на Илиян Тодоров е продължил минута и половина-две. Илиян Тодоров е участвал в боя с юмруци и ритници, но на записа не се вижда да държи нож.

"Не трябва да се позоваваме на интуиция, а единствено на закона", каза съдия Ченалова.

"Илиян Тодоров е невинен, защото не се доказа вината му",  заключи тя.

Тодоров беше обвинен, че през април 2009 г. на бул. "Витоша" и ул. "Позитано" по хулигански подбуди, умишлено е умъртвил Васил Александров и Кирил Въжаров, както и че е опитал да убие Кирил Димитров. Доводите на съда са, че ножът, с който е извършено убийството, е различен от ножа, приложен по делото.

Според магистратите обаче не са събрани категорични доказателства, дори и косвени, за вината на Илиян Тодоров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още по темата: убийствоСоло
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
202
0
 
2
 
! Отговори
ВЕСО преди 12 години
АБСОЛЮТНО СЪГЛАСЕН С 202
201
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На тази ,,Чакалова" - Ченалова и пожелавам да и се случи същото и убиеца да бъде оправдан
200
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не чух един път президента Първанов да каже нещо за безобразията в правосъдната ни система.
199
0
 
4
 
! Отговори
Емо преди 12 години
Някои твърдят, че няма достатъчно доказателства. Ама да помислим логично, кой след такова сбиване с такива последсвтия си хваща такси и се прибира на 30 км? Решава да се предаде след 2 дена, изрусява се... Фактът че е там и е участвал в това сбиване, го прави виновен в участие в хулиганска проява, нарушаване на реда, прикриване на убиец(евентуално), възпрепятсване на следсвтието... Работата е много гнила - явно следсвтие, прокуратура и съд са си написали домашното и "нашия" човек му се разминава
198
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
СЪДИЯ ПЕНГЕЗОВ И НЕГОВАТА ДЪЩЕРЯ СА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПОДКУПНИ, ПРИ ТОВА ДОКАЗАНО, НО ТОВА НЕ ПРЕЧИ ДА НЕ СЕ ВЗЕМАТ НИКАКВИ МЕРКИ СПРЯМО ТЯХ, ЧЕ ДОРИ НА ПРОТИВ! СРАМ И РЕЗИЛ!
197
0
 
8
 
! Отговори
Президенте???? преди 12 години
Къде живеем? В държава или в някаква черна дупка? Очаквам от президента Росен Плевнелиев, когато заеме новата си длъжност, да покаже ясно отношение по това дело и работата на много от съдиите. Аз гласувах за него с надеждата, че, колкото и ограничени да са пълномощията му, ще се постарае да сложи ред в нещастната България. Сега ще чакам да видя има ли светлина в тунела. Ако не - Терминал 2! И няма да съм само аз!
196
0
 
7
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
ДО НАИВНИЦИТЕ- Има ли още наивници, които да не разбраха каква е ролята на Красьо Черничкия" и днешния му заместник, в работата на съдебната ни система...- С едно телефонно обаждане и "невинин" ще се окаже, дори и Лондонския изкормвач..., та камо ли някой високопоставен мафиот у нас.!!!ЗАЩОТО...: - Няма видео и аудиозапис на убийствата..., пък и да има, те трябва да са направени но законен начин..., което значи, разрешение да е дал братовчеда на съдията, също съдия- Няма нотариално заверена декларация на Лондонския изкормвач, че той е убиеца...- Няма свидетелски показания на поне двама надеждни свидетели..., а за това те трябва да са работили под личното ръководство на съдията по делото..., или на съдията да е звъннал Красьо- Мъка- Лондонския изкормвач, дори да е заловен с кървав нож над гърчещия се труп на жертвата си е ...НЕВИНЕН, СПОРЕД БЪЛГАРСКИЯ СЪДИЯ, на когото Красьо - черничкия "звънне"...А иначе си имаме., съдии и политици и мафиоти невинни като слънчица.
195
0
 
8
 
! Отговори
Утре може да си и ти преди 12 години
Толкова ли е безсилна цяла една държава да се справи с т. нар. "правосъдни" органи? Очевидно е целенасоченото търсене на всяка една възможност, и най-дребната, и най-абсурдната, за да се докаже "невинността" на един престъпник, сам признал и описал деянието си. Вместо да се признаят очевидните факти! Ако продължаваме така да гледаме само отстрани на нещата в правосъдната ни система, скоро ще бъдат осъждани и жертвите или близките им, че са посегнали на честта на един убиец.
194
1
 
4
 
! Отговори
ДЖОН ПОЛ ФРИЙМАН преди 12 години
И ОПРАВДАТЕЛНА ЗА БЪЛГАРИН ИЗВЪРШИЛ ТРОЙНО ПО-ТЕЖКО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ. ТОВА ОСВОБОЖДАВАНЕ НА ЕДИН УБИЕЦ Е ОПАСНО ЗА ОБЩЕСТВОТО. КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА СЕ РАЗСЛЕДВА КОИ "СЪДИИ" ПРИКРИВАТ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ И ЗАЩО ГО ПРАВЯТ?ВЕЧЕ Е КРАЙНО ВРЕМЕ САМИТЕ СЪДИИ ДА БЪДАТ РАЗСЛЕДВАНИ И СЪДЕНИ ЗА КОРУПЦИЯ ВЗЕМАНЕ НА ПОДКУПИ. НЕКА СЕ ИЗЯСНИ ЗАЩО ТЕХНИТЕ ДЕЦА СА "КРАЙНО НУЖДАЕЩИ СЕ" ТРЯБВА ЕДНА ГОЛЯМА ЧИСТКА В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА И ЗАТВОРНИЧЕСКИ ПРИСЪДИ СЛЕД ТОВА. НЕ МОЖЕ ЕДНИ ПРЕСТЪПНИЦИ ДА СЪДЯТ МЕН ПОЧТЕНИЯ ГРАЖДАНИН!!! ИЛИ ДА РЕШАВАТ МОИ ИМУЩЕСТВЕНИ ДЕЛА,СПОРОВЕ,ДЕЛА ВОДЕНИ СРЕЩУ ДРУГИ ЛИЦА И Т.Н.КАК В ТАЯ СТРАНА ДА ИМА ДОБРА ИКОНОМИКА И УСПЕШЕН БИЗНЕС КАТО НЯМА НОРМАЛНА СЪДЕБНА СИСТЕМА? НЕЩАТА СА СВЪРЗАНИ ПОМЕЖДУ СИ. ВСЕ ЕДНО ДА ПУСНЕШ ПЕРСОНАЛНИЯ СИ КОМПЮТЪР БЕЗ АНТИВИРУСНА ПРОГРАМА.. ВЕЧЕ ПОНЕ 10 ЗАПАДНИ ПОСЛАНИКА ЗАЯВИХА,ЧЕ ИМАМЕ НЕФУНКЦИОНИРАЩА СЪДЕБНА СИСТЕМА. КОЙ ОЩЕ ТРЯБВА ДА ГО КАЖЕ? ДА СЛЕЗЕ ГОСПОД ОТ НЕБЕТО ЛИ?
193
2
 
1
 
! Отговори
МАРТИН БОРИЛСКИ преди 12 години
ПОВТАРЯ СЕ ОТНОВО ИСТОРИЯТА С ДЕЛОТО "МАРТИН БОРИЛСКИ". СЛУЧАЯТ "ИЛИЯН ТОДОРОВ" Е АНАЛОГИЧЕН СЪС СЛУЧАЯ "ДЖОН ПОЛ ФРИЙМАН". ЗАЩО АВСТРАЛИЕЦЪТ ЛЕЖИ В ЗАТВОРА С ДЪЛГА ПРИСЪДА ЗА ЕДНО УБИЙСТВО (ПРИ ТОВА Е ИМАЛО КОНФЛИКТ МЕЖДУ РАСИСТИ И МОМЧЕТА ОТ МАЛЦИНСТВЕНА ГРУПА),А ПЕРНИШКИЯТ УБИЕЦ НАРЪГАЛ ТРИМА И УБИЛ ДВАМА ОТ ТЯХ Е ОСВОБОДЕН? ЗНАЕ ЛИ СЕ ЗА ТОЯ СЛУЧАЙ В ЛОНДОН И ВАШИНГТОН И КАКВА ЩЕ Е ТЯХНАТА РЕАКЦИЯ НА ДВОЙНИТЕ СТАНДАРТИ В БЪЛГАРСКОТО КРИВОСЪДИЕ? ТЕЖКА ПРИСЪДА ЗА ЧУЖДЕНЕЦ,ЗАПАДНЯК И ОПРАВДАТЕЛ
192
0
 
11
 
! Отговори
Обезверен преди 12 години
Горко на майките на убитите момчета, само това мога да кажа! Убийците на студента в Париж бяха осъдени в България само поради непреклонността и ефективността на френското правосъдие, макар и след много години! Всъщност, знае ли някой дали двамата варненски *** действително са в затвора или влиятелният татко вече е осигурил някакъв по-лек режим? Няма да се изненадам! Кой е по-защитен у нас- жертвата или убиецът?
191
1
 
6
 
! Отговори
ha ha преди 12 години
значи...... казал на таксиджията, на тези двамата им *** майката. свидетели един куп, а сега искат и да има видео запис , и ако може да е на 3D, за да се вижда по добре, предмета на убийството трябва да е на лице със супер отпечатъци и така, ако убиеш някого и тези неща липсват значи не могат да те осъдят. Да но тогава ще ти искат алиби, а роднини такова не могат да дават, и излиза някой подкупен който казва някакви недоказани глупости и те осъждат на доживотен, случаят (Колев от Пазарджик)
190
0
 
3
 
! Отговори
Cvetomir Ivanov преди 12 години
Може би като започнат тия дето не си вършат работата и пречат на разследването да поемат отговорността и да лежат вместо тия дето не са хванали, може би ще се научат да хващат и престъпниците за да си лежат там дето трябва!
189
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
172. Нане Вуте,какво я оправдаваш тая ***? Твоята колежка,измъкваща престъпниците от пандиза с оправдателни присъди?
188
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Също като делото Борилски. И там, ако не бяха франсетата, мутренските синчета щяха и до днес да безчинстват по улиците.
187
1
 
4
 
! Отговори
ПИРОМАНИЯ преди 12 години
ХА ДА ВИ ВИДЯ СЕГА! ЩЕ ЗАПАЛИТЕ ЛИ НЕГОВИЯ ДОМ КАКТО НА ЦАР КИРО? НАЛИ НА КИРО СИНЪТ МУ УБИ ЕДНО МОМЧЕ? ПРЕГАЗИ ГО С КОЛАТА,А ТОЯ НАРЪГА ТРИМА И ДВАМА ОТ ТЯХ УМРЯХА НА МЕСТО? ХА ПАЛЕТЕ ДЕ,ЩО НЕ ПАЛИТЕ?
186
0
 
2
 
! Отговори
а преди 12 години
до 129най -много се издразних на това правило,което господства в цялата системаискам да попитам дали ще го спазвате ако беше вашето дететези 5 , 10 виновни ще продължат да безчинстват и ето ви демокрация
185
1
 
5
 
! Отговори
ПОЗОР!! преди 12 години
Пореден пример, че за кумОнанистите и чедата им няма закон , даже и в случай на убииство..........пфу!!Убити има убиец няма..................*** , за кво плащаме на съдиите ,да ни шправят на луди
184
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Съдия Ченалова - обаждала се неколкократно с Красьо Черния , после обясняваше че ставало въпрос ,да уреди някъде на работа сина си ! Айде де , за кучета и котки може , а за прасета не !
183
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Егати съда, егати правосъдието! Признал си пред таксиджията "Май наръгах някого", намерили му ножа, по ножа имало кръв с ДНК на убития, камерите го заснели, свидетелите го посочили и резултатът е оправдателна присъда. Клетата България