Трима посланици с картончета спечелиха дела срещу Външно

ВАС отмени заповедите, с които министърът ги върна в България
Обновена: 4 яну 2012 09:48 | 3 яну 2012 15:30,
156
Трима посланици с картончета спечелиха дела срещу Външно
Снимка: архив, Булфото

Трима посланици с досиета от бившата Държавна сигурност спечелиха дела срещу външния министър Николай Младенов във Върховния административен съд заради предсрочното им връщане в България.

Върховният административен съд отмени заповедите, с които министърът прекрати задграничните командировки на посланиците в Холандия, Сърбия и Гърция - Златин Тръпков, Георги Димитров и Андрей Караславов, съобщи БНР.

Тримата бяха завели жалби, след като заедно с още над 30 действащи ръководители на дипломатически мисии бяха обявени от Комисията по досиетата като сътрудници или агенти на ДС.

През септември външният министър Николай Младенов прекрати командировките им, за да ги върне в България на основание на променения Закон за дипломатическата служба, който му даваше право на това, ако мандатите им изтичат.

Още по темата

Конституционният съд обаче отмени тези текстове от закона. Така тримата посланици от Хага, Белград и Атина заведоха дела с мотива, че по Конституция само президентът може да назначава и освобождава от длъжност ръководители на дипломатически мисии, а Георги Първанов отказа да подпише укази за това.

Трите съдебни решения могат да се обжалват пред петчленен състав на ВАС.

Правителството обеща въпреки всичко да отзове посланиците по стария закон, защото новоизбраният президент Росен Плевнелиев е готов да подпише указите, щом встъпи в длъжност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
1
 
1
 
! Отговори
Коко преди 12 години
Е няма нищо де, съвсем скоро наглите комунистически *** ще бъдат привикани обратно в Бг от Плевнелиев, що се пънат толкова? Хем никаква работа не вършат в полза на Родината, хем са нагли и се натискат, абе с две сдуми: истински комунисти!
147
2
 
4
 
! Отговори
съдия преди 12 години
Поредния гаф на Тиквата и смешния му екип
146
0
 
4
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Корумпираните в Европа и по света са не по-малко, отколкото в България. Достатъчно е да споменем малко известния факт, че европейските чиновници, идващи по-рано тук да ни поучават, инспектират и пр. и като се върнат да напишат докладите си за нашия напредък, си тръгваха с по няколко десятки хиляди долара в джоба дадени им, за да отразят в докладите си огромните ни успехи по пътя към Европа. Вероятно това беше елемент от международната Пи Ар кампания на нашите правителства***. Сега, с напредване на времето и сроковете за присъединяване нещата загрубяха и същите чиновници, или техните колеги, не могат да премълчават скриваните истини. Никой няма да допусне до себе си беден и крадлив съсед. Българската олигархия е мафия от съвършено нов тип.****
145
1
 
5
 
! Отговори
Тончо преди 12 години
Грешката ти е, че наричаш "доносчици" хората, които са били в службите. Доносчици са други! Познавам и от едните, и от другите. Няма нито едно съвпадение! Но иначе е удобно за мръсните душици, клепали колеги, приятели с някакви користни техни цели. А сега си отговори на *** въпрос: защо Н.Пр. г-н Посланикът на Хиксландия в Р България може да бъде кадрови разузнавач на Вери Сикрет Сървиз и Ли-7, а нашият посланик непременно да е чист като къпан ***, да е от адвокатска кантора или модист?
144
3
 
5
 
! Отговори
РКИ преди 12 години
Е как ще подпише Първанов! Гарван гарвану око не вади.
143
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
145,човек с висок коефициент на интелигентност не би се забъркал с ДСтези дипломати-доносници са много ограничени и некадърни след като цяла година са се заинатили като магарета на мостцелия народ не иска забъркани в делаверите на ДС да представят България пред света
142
5
 
9
 
! Отговори
Помнещ преди 12 години
Тези хора не са случайни. След като са работили за "службите", значи са с висок IQ. Просто на такива постове глупци не са били допускани. А това, че работодателят е друг, обърнал дъто си по друг вятър (независимо от произхода си!), в никой случай не трябва да притеснява никого. Жалко, много жалко, че България пак се излага! Както навремето с образи като Едвин Сугарев, Леа Коен, Елена Кирчева ...да не изброявам. И Най-вече с чифутландците! Външни министри на България - Надето и Мони Паси!
141
4
 
4
 
! Отговори
СЕДНАЛ НА СЪД преди 12 години
Смешки ,това е като ветото на гоце . Гоце наложил вето на незнам си какво . Бабенца и старчета изпаднали във възторг че другаря гоце фон серищник бил наложил вето ,от бан се активират неучни работници и партиините и секретарки във мощтна защита на любимият вож ,застават като матросов на амбразурата и така една седмица докато парламента не го отхвърли и си приеме закона та така и със тия другари и със съд и без съд ще ги изхвърлят като мръсни котаци на улицата.
140
3
 
4
 
! Отговори
Asen преди 12 години
JIVEQ V AMERIKA NO SLEDIA POLITIKATA V BG,ZA BULGARSKIA SAD NIAMAM DYMI TOVA E OLICETVORENIE NA NAI DOLNATA I KORYMPIRANA PROSLOIKA V BG,SRAM ME E KOGATO CHETA ZA TEZI *** KOITO SMYCHAT PARI I SA VINAGI NEDOSEGAEMI.DELOTO BORILSKI POKAZA KAKVA NI E SADEBNATA SISTEMA TYKA OSADIXA GYBERNATORA NA ILINOIS A V BG POSHLI AGENTI SADIAT DARJAVATA E CHAKAITE DA INVESTIRAME V BG SMESHNICI TAPI
139
5
 
7
 
! Отговори
qwer преди 12 години
Мамка им *** болшевишка,кой ли е очаквал пък,че българският червен корумпиран съд няма да ги подкрепи. Никога не може да се оправи Б-я докато не изпукат и последните червени *** пречещи на държавата.Тази гнусна червена партия трябва да се забрани,а членовете и до един в затворът и на бесилката,да си платят за теглото което причиниха и причиняват на българският народ. *** без аналог са това червените животни.
138
6
 
3
 
! Отговори
попа преди 12 години
Кофти е само, че неописаните в статията парични претенции на тия тримцата заслужили агенти на ДС, ще бъдат заплатени от мене и от тебе, заради своеволията на един очилат външен министър.
137
7
 
7
 
! Отговори
до 139 преди 12 години
В САЩ не е имало смяна на режима последните 200 години. Нашенските агенти на ДС до 1989 са се клели да си дадът дупето и живота за СССР и социализЪма и да се борят срещу гнилия капитализъм в лицето на западна Европа и САЩ... Нов бардак със стар "персонал" не се прави. За тогава агентите на ДС - вън!
136
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
смешници... американския посланик да не би да е невинна невеста ? към чии служби принадлежи ? и що не им идва на "големите братя" да го сменят всеки път като се смени президента и управляващата партия ? цялата работа се свежда до това да намерим работа на останалите калинки и каличовци, че и на родата им
135
4
 
6
 
! Отговори
123 преди 12 години
хайде вън, от кариерата сте били голяма рбота.Трябват свободни места за Калинките,ами така де те стоят без работа- за какво са се мъчили да вземат фалшивите си дипломи. И най важното те са наши момичета и момчета гербаджийчета и ще ни слушкат и си кротуват както им наредим.Ама били малко *** е какво от това?
134
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Златин Тръпков, Георги Димитров и Андрей Караславов показаха че не им пука какво мисли народа на когото трябва да служат. И не само това те продължават да работят срещу България и нанасят непоправими щети на всички нас.
133
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нагли селядури се уредили в посолствата и сега си мислят че без тях иде края на света.
132
4
 
10
 
! Отговори
до 133 преди 12 години
Същата, колега, същата... И Боко-цървула се е клел че Комунизма е върховен бог, негов представител на земята е СССР, БКП е основен *** на СССР, а Боко се е заклел да служи вярно на БКП!
131
2
 
5
 
! Отговори
шофъор преди 12 години
Караславов пак да се върне в Атина и да уволни шофъора, защото жена му бременна
130
1
 
7
 
! Отговори
До 127 преди 12 години
А Винету в коя Конституция се е клел?
129
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нашите ***-доносници не са прочеличе тези привилегии и имунитети се предоставят не за изгоди на отделни лица, а за осигуряване на ефективното осъществяване на функциите на дипломатическите представителства като органи, представляващи държавите