ВКС върна делото Белнейски - доказателствата са косвени

Пловдивският апелативен съд трябва да го разгледа отново
Обновена: 12 окт 2012 18:01 | 12 окт 2012 17:56,
35
ВКС върна делото Белнейски - доказателствата са косвени
Лазар Колев и адвокатът му Марин Марковски. Снимка: архив Булфото

Върховният касационен съд върна делото за убийството на сестрите Белнейски срещу Лазар Колев за ново разглеждане на Пловдивския апелативен съд.

Апелативният съд в Пловдив потвърди през ноември миналата година присъдата на Пазарджишкия окръжен съд - доживотен затвор без право на замяна за Лазар Колев. Той беше признат за виновен в жестокото двойно убийство на сестрите Росица и Христина Белнейски на 28 януари 2006 година.

В решението си ВКС отчита сериозните доказателствени проблеми по делото, като резултат от забавеното разследване в досъдебната фаза на процеса и редица пропуски в първоначалния му етап.

Още по темата

Значителният обем на събраните в тази фаза доказателства, приложени по делото, е по-скоро привиден, защото съдържанието на информация относно главния факт на процеса - извършеното престъпление и участието на подсъдимия в него, е твърде оскъдно, пише в решението.

По-голямата част от доказателствата са косвени, а източниците за преките доказателствени факти са производни, смятат още магистратите.

На заседанието на ВКС през април родителите на убитите сестри поискаха делото за смъртта на децата им да се върне за ново разследване и се отказаха в последния момент от адвоката си.

Бащата - Стоимен Белнейски, обясни, че има много неща по делото, които не са станали ясни по време на процесите в Пазарджик и Пловдив. Той подчерта, че с взели това решение, защото искат цялата истина и всички замесени в убийството на децата им да излязат наяве.

Белнейски и съпругата му не смятат Колев за невинен, но искат да му дадат време да проговори и да разкрие кой е съучастникът му.

Адвокатът Иво Найденов остана изненадан от решението на родителите и изрази предположение, че някой се е опитал да ги манипулира и да им оказва натиск.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
10
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Странното е, че цял Пазарджик знае какво е станало и се знаят конкретни имена - Петърнейчеви.Наличието на такъв слух означава, че има още преки свидетели на инцидента с момичетата, които обаче от страх за живота си не смеят до проговорят. Лазар Колев, като здрав и як физически мъж, е бил нает за помагач в прикриване на престъпението. Замесен е на 100%, но той не е убиецът. Така че и Лазар, и Марковски също знаят цялата истина.Вероятността да излязат на светло виновните аз определям като 1%.
27
13
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само така ли ми се струва или убийството стана по времето на Станишев и Румен Запалката?
26
12
 
45
 
! Отговори
Гарибалди преди 11 години
Може да се окаже прав адвокат Марковси...,че обвинението е зашито с бели конци.И така ще е когато от МВР натискат следователи и съдии да изкарат някого за автор на сестри Белнейски.Да гадно престъпление....Но не може просто да се набеди някого. "Показания" на съкилийник. Как може да се вярва на човек който е готов са продаде и майка си само и само да го пуснат...от затвора.А на това се е надявал този "свидетел" Ако го натиснат ще си признае...за лъжите....
25
11
 
51
 
! Отговори
Лазар ще мълчи преди 11 години
Лазар Колев няма да проговори, защото знае, че ако издаде истинските убийци с джипа, няма да го оставят жив. Дилемата пред него е затвор или смърт. Ще предпочете затвора, като важните особи са му обещали амнистия, щом случая се позабрави.
24
15
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Делото е тотално опорочено и истината никога няма да излезе на белия свят !
23
33
 
38
 
! Отговори
Асан преди 11 години
Много шум за две долнопробни ***....
22
10
 
51
 
! Отговори
до 23 преди 11 години
да бе, туй днк не можаха да го изолират нито Англия, нито в САЩ, щото материала не бил годен, обаче като обвиниха Лазар, изведнъж Бг криминалистите от Лабораторията, които все реват, че нямало пари за елементарни реактиви, откриха нов, революционен метод, доказващ, наличието на лазаровото днк. а защо после пращаха пробите по убийството на Яна в Германия?! и как се бил държал Лазар...никой не знае, как ще се държи, ако го чака доживотен затвор без да виновен, за да правим изводи
21
9
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Имам някакъв спомен че бяха измили телата в съдебна медицина преди да вземат ДНК материал, имаше и други простотии около този случай, дано се разкрие истината един ден.
20
8
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А нямаше ли и някаква английска експертиза, че са починали от удар с кола? Мътна и кървава е у нас. Да пази Бог от подобно нещастие.
19
11
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а бе кои ще си сложи главата в чувала бе хора, и за какво да го прави, да отърве нечия чужда кожа, а и тук не става въпрос само за един човек, а за много хора забъркани в разследването, инсценировки били - глупости. този е най малко един от виновниците. защо на някои друг не намериха днк по жертвите а и вижте му поведението. така не действат невинните хора.
18
14
 
51
 
! Отговори
до 11 преди 11 години
изнасилването е инсценирано, за да се прикрие че са починали в резутат от удар с джип. не се прави на неразбиращ, тази версия защитаваше професор Раданов, който "ненадейно" се обеси.
17
10
 
61
 
! Отговори
ами преди 11 години
Когато има многоооооого пари-доказателства няма!!!
16
11
 
60
 
! Отговори
123 преди 11 години
От години се знаят виновните из Пазарджик, но ще си останат на свобода. Всичко е изсценировка - процес, доказателства и т.н.
15
12
 
48
 
! Отговори
подозираща преди 11 години
двете сестри са блъснати от кола и после доубити и всичко друго е инсцинировка!!!
14
8
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Родителите да проговорят по-добре!
13
11
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И да си беше оставил личната карта на метопрестъплението, българкият съд щеше да каже, че личната карта на местопрестъплението не доказва вината по безспорен начин............
12
10
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а ми да доказателствата са косвени, убиеца е забравил да си остави личната карта на местопрестъплението. това е бг съдът. френският посланик беше казал нещо по въпроса да него цитирам пак.
11
12
 
32
 
! Отговори
Алов до 11 преди 11 години
Така е ,но например на мен ми харесват грозотиите или пак нещо ако имат недъг е по0добре.Всеки си има вкус.
10
20
 
36
 
! Отговори
до 5 преди 11 години
Къв Петарнейчев бе хора......???!???!!!?? Петърнейчев точно с тия двете деца ще се занимава...(па те и не беха от най-красивите, бог да ги прости) Бил ги блъснал, после изнасилил, ама първо ги е блъснал с колата и после изнасилил или изнасилил и после блъснал с колата ....последно ?за 100 лева си викаш *** и мадамата (особенно като си имаш и твой си хотел)....
9
10
 
37
 
! Отговори
Алов преди 11 години
Всичко може да е било.Ако например не са дали процент на сутеньора и той се е разгневил и убил.