Доживотен затвор без право на замяна за Сумиста

Васил Костов-Кеца и Георги Вълев също получиха най-тежкото наказание
Обновена: 20 дек 2012 14:56 | 20 дек 2012 12:30,
265
Доживотен затвор без право на замяна за Сумиста
Петър Стоянов-Сумиста получи най-тежкото наказание. Снимка: архив, Булфото

Доживотен затвор без право на замяна за Петър Стоянов – Сумиста и Васил Костов-Кеца и Георги Вълев постанови Шуменският окръжен съд по делото „Килърите“.

Считаният за лидер на организираната престъпна група за мокри поръчки Стоянов бе признат за виновен в организирането на убийствата на Борислав Георгиев, Петър Лупов и Румен Рачев. За всяко от трите престъпления съдът постанови доживотна присъда.

За това, че е ръководил организирана престъпна група, Петър Стоянов получи присъда от 15 години лишаване от свобода.

За подбудителство и помагачество на два побоя и палеж Сумиста получи присъди от 3 до 10 години. Подсъдимият ще изтърпи най-тежката присъда.

По пет обвинения е признат за виновен и Васил Костов, който също е осъден да лежи доживот.

Съдът призна Георги Вълев за виновен, че е подбудител за убийствата на Петър Лупов и Румен Рачев, за което получи присъди доживотен затвор без право на замяна.

Още по темата
Съдът оправда Георги Вълев по обвинението за палеж на колата на адвокат Лупов, но го намери виновен в извършване на лихварство, от което е придобил неправомерни доходи от 159 980 лева. Магистратите постановиха конфискация на част от имуществото на Вълев и глоба от 8 000 лева.

На 17 години затвор за убийството на Румен Рачев е осъден Янко Попов – Туцо.

Петър Атмаджов бе признат за невиновен за това, че е улеснил Владимир Филев да умъртви Петър Лупов, че е бил помагач при убийството на Румен Рачев, че е бил помагач при причиняването на телесна повреда на Петър Лупов и за това, че е улеснил палежа на автомобила на Петър Лупов, предаде „Фокус“.

Съдът го призна за виновен за побоя на Али Салем Али, за което получи 3 години лишаване от свобода, както и за държане на боеприпаси и оръжие - 4 години лишаване от свобода. Общото наказание на Петър Атмаджов е 4 години лишаване от свобода при първоначален общ режим в затворническо заведение от открит тип.

Съдът призна Райчо Стойнев за виновен за помагачество при убийството на Румен Рачев, за което получи 15 години лишаване от свобода, както и за придобиване на боеприпаси, за което присъдата е 3 години лишаване от свобода. Общото му наказание е 15 години лишаване от свобода при първоначален строг режим на изтърпяване в затворническо заведение от закрит тип.

Съдът постанови още Петър Стоянов, Васил Костов, Георги Вълев, Янко Попов и Райчо Стойнев да изплатят различни суми – от 5000 до 400 000 лв., на гражданските ищци.

Прокуратурата поиска доживотен затвор без право на замяна за Сумиста, Туцо, Васил Костов и за Георги Вълев. На другите двама обвинението поиска съответно доживотен затвор за Петър Атмаджов и 20 години за Райчо Стойнев.

Процесът започна на 27 юни 2011 г. и протече в 150 дни до 29 ноември 2012 г. Разпитани бяха близо 150 свидетели.

Шестима са обвиняемите по делото "Килърите" - Петър Стоянов - Сумиста, Васил Костов - Кеца, Янко Попов - Туцо, бизнесменът Георги Вълев, Петър Атмаджов и Райчо Стойнев. Те са изправени пред съда за убийствата на Борислав Георгиев, Петър Лупов и Румен Рачев, за нанасяне на телесни повреди на две лица, за два палежа и един взрив.

Присъдите на групата за мокри поръчки  подлежат на обжалване в 15-дневен срок през Апелативен съд-Варна.

Предвид обявените присъди съдът потвърди мерките за неотклонение на Петър Стоянов, Васил Костов, Янко Попов, Георги Вълев, Петър Атмаджов и Райчо Стойнев. Това определение подлежи на обжалване в 7-дневен срок също пред Апелативен съд-Варна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
18
 
21
 
! Отговори
член на БСП преди 11 години
МРЪСНИ ГЕРБАЖИИ!!!НЪРОЧНО УСЪДИХТЕ НАШИТЕ КАДРИ - СУМИСТА СЪВЕТНИКА НА ДРОГАРЯ ПЪРВАНОВ ЗАШТОТО ВОДИТЕ ВОИНА В НАС.ПОЛИЦЕИШТИНА !!!МИЛИЦИОНЕРШТИНА !!!!
38
2
 
8
 
! Отговори
5 преди 11 години
малко е!
37
0
 
25
 
! Отговори
атвокадо преди 11 години
Не бързайте толкова,тази присъда е постановена от Шуменския окр. съд,ама след него има Апелативен,после КасационенПрактиката в БГ показва че до последна инстанция присъдите се обръщат на 180 * ....лека справка....делото срещу спонсорите на Първанов ( аферата Сапард,Марио Николов)....на последна инстанция - напълно оправдани....за съжаление разбира се.То и за това народа е казал мъдро "Закона е врата у поле",зависи дали може да си платиш достатъчно !
36
4
 
20
 
! Отговори
777 преди 11 години
БРАВООООООО!!!!
35
12
 
3
 
! Отговори
Кофата преди 11 години
Ей ше спрете да мрънкате че да нема лицеви опори! Моа само да ви кажа че Пецата е голем пич. Ясен?
34
0
 
1
 
! Отговори
gogo преди 11 години
До Мехмед БозалМНОГО добър коментар това е саматаистина
33
1
 
8
 
! Отговори
arhar преди 11 години
Трябва да намалеят тежките криминални престъпления , за да се съхраним като нация !Утрото е хубаво !А колко ли по - хубав ще бъде денят ?
32
0
 
17
 
! Отговори
От Австралия(Сидни) преди 11 години
."подлежат на обжалване в 15-дневен срок през Апелативен съд-Варна"Айде молим ви не губете времето на хората ами ги пуснете, след 15 дена съда ще поправи грешката....
31
2
 
9
 
! Отговори
до 35 преди 11 години
Мдааааааааа, прав си. Само при БСП има справедливи присъди.Затова, ако не се беше намесил френския посланик сина на магистрата щеше отдавна да си е на свобода:))
30
2
 
4
 
! Отговори
martin преди 11 години
4udesno..., gelaja na osadenite i texnite semeistwa wsi4ko nai-lo60..., da se gotwat ostanalite prestapnizi..
29
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
кви присъди кви пет лева сега ще обжалват на 20 инстанции и на върховния съд някой ще лапне милионки и ще им лепнат по 1 2 годинки може и условна естествено това ще стане след 2 3 години хората да позабравят малко... това е българския съд... няма такава пародия.. *** съдий подкупни
28
2
 
11
 
! Отговори
arhar преди 11 години
На 28.11 т.г. М. Попова говореше за отпадане на ' без право на замяна ' .На 28.11.2007 г. гръмна случая ' Куйович ' , като на 13.04.2008 г. Запалката си подаде доброзорно оставката като вътрешен министър .Дали има съвпадение в датите / 28.11 / - може само да гадаем ?!Със сигурност ' Куйович ' , ' Октопода ' , ' Наглите ' и ' Килърите ' са свързани по някакъв начин като удар по организираната престъпност у нас !Сумиста не беше ли бивш съветник на Гоце ?
27
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво !
26
8
 
27
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Не полицейщина, а ПРАВОВА ДЪРЖАВА! Престъпниците -в затвора!
25
36
 
2
 
! Отговори
Хуманист преди 11 години
Затвора е варварска институция и трябва да остане в миналото. Никой човек не заслужава отнемане на свободата, тя е гарантирана по конституция и е най-висша ценност. Да се надяваме че скоро тая истина ще се осъзнае и лишените от свобода ще мгат да се завърнат при близките си.
24
6
 
10
 
! Отговори
до 1 преди 11 години
За Галеви нещо няма ли да напишеш или само успехите се приписват на герб, провалите са на "гоцевия съд", смешни сте.
23
11
 
24
 
! Отговори
От Австралия(Сидни) преди 11 години
.Убили 3-*** "бизнесмени" които по съвсем честен труд са си купили S класите. Не ми пука нито за едните нито за другитеА това че 20 години всеки месец семейства (от провинцията особено) се самоубиват от хубав живот? Заради ***, седесари, царе, Запалки, Трипери, Соколи, герберасти, Ку-Куневи, ЕвроРоми и т.н. Някой пука ли му?Поздрави от Сидни.
22
1
 
3
 
! Отговори
Кирил преди 11 години
До Анонимен - То си е посочено - "Съдът призна Георги Вълев за виновен, че е подбудител за убийствата на Петър Лупов и Румен Рачев, за което получи присъди доживотен затвор без право на замяна."
21
3
 
1
 
! Отговори
онбашията преди 11 години
да не се коси, вицето ще го помилва
20
2
 
3
 
! Отговори
== преди 11 години
WOOWW!! Da bee verno!! ne moga da poviarvam :P neshto se e slu4ilo... nikoi ima prisuda... bojee samo za godina sa gi osudili.. E ako i ostane prisudata kolko shte e hubavo.... a sht ei oshte po hubavo ako osudite vsi4ki otrepki, i da si razdvijite delata ot po 10 godini v zastoi... no kakvo govoria.. to stana prikazka-epopeia!!!