Прокуратурата погна воаяжите на "Авиоотряд" 28 и военни самолети

Претърсена е сградата на авиоотряда, ще разпитват много свидетели
Обновена: 25 юни 2013 14:34 | 25 юни 2013 14:34,
189
Прокуратурата погна воаяжите на "Авиоотряд" 28 и военни самолети
Снимка: архив, Булфото

Прокуратурата е започнала разследване на прословутите воаяжи в страната и чужбина на "Авиоотряд 28" и използването на военни самолети на Българската армия не за целите на въоръжените сили, съобщиха от държавното обвинение.

Образувани са две досъдебни производства след постъпили сигнали от министър-председателя Пламен Орешарски и от министъра на отбраната Ангел Найденов.

На 19.06.2013 г. Софийска градска прокуратура /СГП/ е започнала досъдебно производство срещу длъжностни лица от Министерския съвет на Република България за това, че в периода от 01.05.2009 г. до 01.05.2013 г. са нарушили служебните си задължения с цел да набавят за себе си и/или за другиго облага и от това са могли да настъпят неблагоприятни вредни последици за републиканския бюджет – престъпление по чл.282 ал.1 от НК.

Предмет на разследване са извършените полети в страната и чужбина с въздухоплавателните средства на "Авиоотряд 28" и съответствието им с нормативните изисквания за работата на авиоотряда.

Днес, след предварително получено разрешение от Софийски градски съд, е извършено претърсване в административната сграда на "Авиоотряд 28" на територията на Летище София.

Още по темата
Иззети са множество документи, касаещи организацията на работа и извършените вътрешни и задгранични полети. Иззети са също документи и видеозаписи от т.нар. ВИП пунктове на Летище София.

Процесуално-следствените действия са извършени от съвместен екип от следователи от следствения отдел на СГП и служители на Национална агенция по приходите.

На 20.06.2013 г. пък Софийската военноокръжна прокуратура е започнала разследване срещу лица от Българската армия и Министерство на отбраната /МО/ за длъжностни престъпления. 

Причина за това е, че в периода от август 2009 г. до март 2013 г. те са превишили властта си, като са предоставили 51 пъти военни въздухоплавателни средства за ползване в страната и чужбина не за целите на въоръжените сили на Република България и от това са настъпили тежки последици – щети в размер на близо 813 000 лева.

Действията по разследването се извършват от военни прокурори във формирования на военновъздушните сили /Враждебна, Крумово, Безмер/, както и в Националната служба за охрана /НСО/.

При пълно съдействие от страна на командването на военновъздушните сили са иззети множество документи. Провеждат се разпити на лица от летателния състав, както и на офицери от НСО, включително и на директора на тази служба.

И по двете досъдебни производства предстоят разпити на множество свидетели с цел установяване на пълните данни за полетите, съдържащи се в отправените към прокуратурата сигнали (маршрут, цел на ползване, заплащане на гориво, превозвани лица и т.н.).

Скандалът с "Авиоотряд 28" избухна през август миналата година, след като стана ясно, че правителственият самолет е превозвал футболния отбор "Витоша Бистрица" или т.нар. Бистришки тигри, в които играеше бившият премиер Бойко Борисов за мач с "Чавдар Етрополе" на бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров.

Парламентът също създаде специална комисия, която има за цел да разследва воаяжите на властта. От последното й заседание стана ясно, че правителственият „Авиоотряд“ 28 е летял по екзотични маршрути по време на управлението на ГЕРБ.

Сред тях са София – Рилски езера, София – Шумен (Паламара), София – ловни стопанства и др. Авиоотрядът е изпратил до комисията справка за всички извършени полети в периода август 2009 - март 2013. Председателят на комисията Венцислав Лаков уточни, че в справката са посочени всички полети по дати и като време, но липсват списъците на хората, които са летели.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
11
 
10
 
! Отговори
pi4a преди 10 години
Цацата продължава да слугува на своите господари и да се занимава с глупости. Защо не започне разследване за изгубените от Съсела секретни документи или за достъпа на Пеевски до секретна информация преди да е избран за шеф на ДАНС? И тогава да си говорим за държавна измяна...
128
14
 
12
 
! Отговори
akud преди 10 години
селски трикове с авиоотряда на БСП, ДПС, по добре погледнете навън през прозорците и вижте протестиращите БЪЛГАРИ няма да ви чакаме дълго
127
13
 
11
 
! Отговори
AC / DC преди 10 години
Заради такива като цацаров и пеевски, къртишевци, гоцета, догани и местани се очаква изключване от ЕС и свободно пътуване и работа в Русия, Белорусия и Казахстан. Където се работи без заплащане и има пълна свобода на мълчанието !
126
5
 
20
 
! Отговори
anonim преди 10 години
И какво е това, със самолет ще реже лентички. Да не ги е построил Бойко тези пътища, че ще реже лентички. Обикновеният работник ги е строил.
125
4
 
14
 
! Отговори
anonim преди 10 години
И какво е това, със самолет ще реже лентички. Да не ги е построил Бойко тези пътища, че ще реже лентички. Обикновеният работник ги е строил.
124
4
 
14
 
! Отговори
anonim преди 10 години
Айде ГЕРБ да връщат веднага народни пари или да влизат в затвора!
123
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А прокуратурата кой ще я разследва? Може би сидеров или шопара пеевски? Оставка и на главния прокурор защото работи поръчково и опорочи изборите.
122
1
 
7
 
! Отговори
Svetulkov преди 10 години
bg mafiotski medii promivat mozatzite na bg narod i go prastat v deseta gluha...nai-vajnoto e da sprem bg levovete za bg mafiotski partii vednaga - stop. daje da postavim uslovie tochno obratnoto - ako iskat da prodaljat sastestvuvaneto si - bg partii da plastat na bg narod vseki den po 100 bg leva za vseki partien chlen - parite po bankova smetka - naprimer... Postbank.bg...ili banka DSK.bg...ili druga...vajnoto e da si plastat i da se otchitata elektronno ejednevno...
121
9
 
17
 
! Отговори
GERB OVER преди 10 години
ББ и ЦВЦВ в затвора!!!
120
4
 
6
 
! Отговори
Уточнение преди 10 години
До гражданинНе можеш ли да зацепиш, че медиите отразяват само делата с "широк обществен интерес". Ако проявяваш интерес към ъндърграунда - поинтересувай се лично кое как върви, а не питай по бойкоборисовски кой му е *** в гащите. Проблемът е, че той дойде на власт с обещанията за промяна, а после се оказа, че се е оял и логично осрал повече от предишните.
119
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ентъртейнърЯ кажи кое е очевадното нарушение, КОЕ , КОЕ БЕ ***? Що не искаш се раследва Цанков камък или Белене, Моника с милиончетата за Хохегер или хонорара на Доган, какво стана с табелките за 800 лв на Масларова ?
118
12
 
14
 
! Отговори
гражданин преди 10 години
Прави впечатление , че Цацаров "разследва" само действията на Борисов и Цветанов - явно такава му е задачата. Имена от "ъндърграунда " , които ги знае цяла България, които доказано отвличаха и рекетираха, крадяха и лъжеха - СА НА СВОБОДА , Цветанов - подслушвал /смешно/ , викат "трябва да влезе в затвора" - срам и позор !
117
6
 
10
 
! Отговори
Roki Balboa преди 10 години
Ubii Gerber,spasi dete
116
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
za6to samo BBorisov ,a troinata koalizia ,koga
115
2
 
11
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Румен Петков: Станишев е готов да унищожи БСП в името на председателството и жена си
114
4
 
10
 
! Отговори
Shop преди 10 години
До КараконджулФакти има всякакви, но е Нужно да са такива, че да доказват нещо.Факт е, че някой се е возил на самолет, но какво от това?
113
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Точно тази прокуратура опорочи изборите и даде България на турците. Тези са по голями продажници и от ибрика. ОСТАВКА.
112
7
 
11
 
! Отговори
ентъртейнър преди 10 години
Забелязал съм 2 неща в този сайт1. Филтрират се "подходящите" коментари и коментари, които не обслужват хората, поддържащи тази "медия "не се допускат особено и се спира достъпа до коментар, въпреки спазване на правилата на сайта2 Тук коментират или провокатори или кръгли ***, или и двете.Тази статия е доказателство - очевадни извършени престъпления, прокуратурата най-накрая прилага закона за ВСИЧКИ, но тук хора плюят по нея, че даже и по министър председателят, който няма нищо общо.
111
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е това е толкова долно и безмислено, че нямам думи, още преди 1 година Борисов си го каза, който си плати може да си наеме правителствения самолет и съответно отряд 28, след като трябва да им се плащат заплати , след като има разход и без самолета да лети, ащо държавата да не печели от това !!! Защо не разследва Цацата как от БСП-то си купиха самолета ?
110
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цацаров има физиономията на един бивш депутат педофил. За да е толкова зависим от бея нещата при него никак не са наред.