Прокуратурата погна воаяжите на "Авиоотряд" 28 и военни самолети

Претърсена е сградата на авиоотряда, ще разпитват много свидетели
Обновена: 25 юни 2013 14:34 | 25 юни 2013 14:34,
189
Прокуратурата погна воаяжите на "Авиоотряд" 28 и военни самолети
Снимка: архив, Булфото

Прокуратурата е започнала разследване на прословутите воаяжи в страната и чужбина на "Авиоотряд 28" и използването на военни самолети на Българската армия не за целите на въоръжените сили, съобщиха от държавното обвинение.

Образувани са две досъдебни производства след постъпили сигнали от министър-председателя Пламен Орешарски и от министъра на отбраната Ангел Найденов.

На 19.06.2013 г. Софийска градска прокуратура /СГП/ е започнала досъдебно производство срещу длъжностни лица от Министерския съвет на Република България за това, че в периода от 01.05.2009 г. до 01.05.2013 г. са нарушили служебните си задължения с цел да набавят за себе си и/или за другиго облага и от това са могли да настъпят неблагоприятни вредни последици за републиканския бюджет – престъпление по чл.282 ал.1 от НК.

Предмет на разследване са извършените полети в страната и чужбина с въздухоплавателните средства на "Авиоотряд 28" и съответствието им с нормативните изисквания за работата на авиоотряда.

Днес, след предварително получено разрешение от Софийски градски съд, е извършено претърсване в административната сграда на "Авиоотряд 28" на територията на Летище София.

Още по темата
Иззети са множество документи, касаещи организацията на работа и извършените вътрешни и задгранични полети. Иззети са също документи и видеозаписи от т.нар. ВИП пунктове на Летище София.

Процесуално-следствените действия са извършени от съвместен екип от следователи от следствения отдел на СГП и служители на Национална агенция по приходите.

На 20.06.2013 г. пък Софийската военноокръжна прокуратура е започнала разследване срещу лица от Българската армия и Министерство на отбраната /МО/ за длъжностни престъпления. 

Причина за това е, че в периода от август 2009 г. до март 2013 г. те са превишили властта си, като са предоставили 51 пъти военни въздухоплавателни средства за ползване в страната и чужбина не за целите на въоръжените сили на Република България и от това са настъпили тежки последици – щети в размер на близо 813 000 лева.

Действията по разследването се извършват от военни прокурори във формирования на военновъздушните сили /Враждебна, Крумово, Безмер/, както и в Националната служба за охрана /НСО/.

При пълно съдействие от страна на командването на военновъздушните сили са иззети множество документи. Провеждат се разпити на лица от летателния състав, както и на офицери от НСО, включително и на директора на тази служба.

И по двете досъдебни производства предстоят разпити на множество свидетели с цел установяване на пълните данни за полетите, съдържащи се в отправените към прокуратурата сигнали (маршрут, цел на ползване, заплащане на гориво, превозвани лица и т.н.).

Скандалът с "Авиоотряд 28" избухна през август миналата година, след като стана ясно, че правителственият самолет е превозвал футболния отбор "Витоша Бистрица" или т.нар. Бистришки тигри, в които играеше бившият премиер Бойко Борисов за мач с "Чавдар Етрополе" на бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров.

Парламентът също създаде специална комисия, която има за цел да разследва воаяжите на властта. От последното й заседание стана ясно, че правителственият „Авиоотряд“ 28 е летял по екзотични маршрути по време на управлението на ГЕРБ.

Сред тях са София – Рилски езера, София – Шумен (Паламара), София – ловни стопанства и др. Авиоотрядът е изпратил до комисията справка за всички извършени полети в периода август 2009 - март 2013. Председателят на комисията Венцислав Лаков уточни, че в справката са посочени всички полети по дати и като време, но липсват списъците на хората, които са летели.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
5
 
15
 
! Отговори
несвита преди 10 години
Защо се проверяват само последните 4 години,знаете ли колко злоупотреби имат предишните управляващи.Само че,те са толкова печени в измамите,че са си унищожили всички полетни документи. Сега да се проверяват или всички или никой.Още веднъж се убеждавам,че комунистическата върхушка се чувства недосегаема. От нас зависи дали да ги търпим още,70 години стигат, да ги изметем !
88
16
 
15
 
! Отговори
ЧОЧО преди 10 години
ТИКВАТА ПРЕВЪРНА ДЪРЖАВАТА В БАЩИНИЯ КАТО БАЙ ТОШО.
87
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До серийния килър-ЧикатилоБаце, не ми яж червата, ама и аз 4 години се надявах да видя Доган, Костов, Станишев,Царя и компания в затвора, вместо това гледах някакъв как реже ленти и обяснява как сме по-добре от Дания. А най-много ми писна от бръщолевенията на такива като теб.
86
7
 
13
 
! Отговори
Твърдял съм винаги преди 10 години
Винаги съм твърдял, че ГЕРБ-иите са много срамежливи и притеснителни.Ето например: Цветанов се притеснява и изчервява като го запитат за апартаментчетата / то да бяха някои дворци поне /.Бойко Борисов се изчервява при въпроси за авиацията / то пък едни самолети /.Хайде да спирам, че ще потънат в земята от срам.
85
2
 
8
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Кво предлагате - да приоритизират и да се занимават само с крупните престъпления ли? --------------- Ами да, би било добре да се занимаят с нещо по-крупно.
84
5
 
15
 
! Отговори
аман преди 10 години
да се радваме ли да плачем ли ?всеки ден само в София се крадат между 5 и 10 коли, сумати "криминално регистрирани" има познати на прокуратурата които си развяват *** и никой не ги пипа, но тя се захванала с ГЕРБ и авиоотряда.НЕ НИКОЙ НЕ ВЛИЯЕ НА ПРОКУРАТУРАТА, НЯМА НИКАКВИ ПОЛИТИЧЕСКИ НАТИСК В/У НЕЯ. НЕЕ НЕ НЯМА ТАКОВА НЕЩО.
83
5
 
8
 
! Отговори
Ния преди 10 години
А ако не проверяваха случая щяхте да плюете,че прократурата не работи, нали? Че са некъдарни и че не се занимават с очевидни престъпления. Сега - що проверявали, няма ли друга работа...Ми имат, ама и това им е работа. Кво предлагате - да приоритизират и да се занимават само с крупните престъпления ли?
82
4
 
16
 
! Отговори
Коки преди 10 години
...от 2009 до 2013 .... и от това са настъпили ТЕЖКИ последици щети в размер на близо 813 000 лева. А за тежките последици от управлението и машинациите на престъпната шайка от 1989 до 2009, за окрадените заводи, Белене, за цените на горивата, газа, парното и тока, крадящи ежедневно от обикновенния българин, кога и на кой ще потърсят сметка?
81
9
 
12
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Я си проверете дебитните карти. Би трябвало с всяко "обвинение" срещу ББ и Цветанов авоарите да набъбват.
80
4
 
16
 
! Отговори
Марсианец преди 10 години
Чудовищни престъпления!!! На техния фон бледнеят комисионните на Р.Овч. от договорите за газта и консултациите на хидроинженера бай Ахмед. Такива разкрития няма дори на Марс.
79
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Отново се убеждавам , че 4 г. ни управляваха освен некадърници и абсолютни ***. Те си мислеха , че идват на власт вечно и може да си правят каквото си искат и някои няма да им търси отговорност.Не знам защо хората прощават тези неща на ББ, защото има визи и им говори на техния език. Не знам изумен съм.Разбира се,че трябва да се търси отговорност и на всички извършили престъпления през прехода.Защо ГЕРБ не потърсиха отговорност на предишните,не мога да разбера, явно улисани в своите далавери
78
7
 
13
 
! Отговори
СТИГА преди 10 години
свърши ха се престъпленията в тая държава тиа само със поръчкови глупости се занимават
77
6
 
12
 
! Отговори
Хах преди 10 години
Кутевата *** е плъзнала!
76
12
 
17
 
! Отговори
Chikatilo преди 10 години
В тоя сайт за сетен път се убеждавам, че е пълно с фесове и *** на, които само ГЕРБ им е крива и в устата....баси драскачите жалки сте...добре, че сте има нема 20 човека
75
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АЙДЕ ДЕТи изобщо имаш ли си идея за какво става дума? Май не си чел достатъчно по въпроса. Айде прочети тук-таме и после коментирай! Аме иначе ГЕРБ докато бяха на власт можеха непрестанно да си измиват ръцете с предишните а?? Тогаве можеше да се вадяк кирливи ризи, а а сега не може, а! ?
74
12
 
19
 
! Отговори
Chikatilo преди 10 години
На кой му дреме за тоя скапан самолет бе? Орешарски ти бате колко си зле не е истина....целия ти кабинет е гола вода ти с самолета се разправяш???? Кво стаа бе?
73
3
 
6
 
! Отговори
pepo преди 10 години
tova e revan6izam na komonisti4eskata sgan tova li sa problemite na stranata ili porednata pomiq s koqto da razsepi naroda tova e kompromatna voina
72
15
 
13
 
! Отговори
АЙДЕ ДЕ преди 10 години
ТОЛКОВА ЛИ НЯМАТ РАБОТА В ПАРЛАМЕНТА И ПРОКУРАТУРАТА ЧЕ СЕ ЗАМИНАВАТ С БИВШИТЕ УПРАВНИЦИ ДА СИ ГЛЕДАТ СОБСТВЕНИТЕ БАКИЙ ЧЕ НИ ПОСРАМИХА ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ...МИНАЛО ЗАМИНАЛО ...АМА НЕЙСЕ НАРОДА И МАНТАЛИТЕТА Е ТАКЪВ КОЛКОТО ОСЪДЕН ДА СТЕ ВИДЯЛИ ПОЛИТИК ВСИЧКИ В ПАРЛАМЕНТА СА ОТ ЕДНА ПОСТЕЛЯ И ЕДНО ЛЮПИЛО КАКВО ДА ГОВОРИМ СЕГА ТЪРСЯТ КИРЛИВИТЕ РИЗИ НА ГЕРБ А *АНИТЕ СИ *** НЕ ВИЖДАТ ЛИ.......ЗАЛЪГВАТ ХОРАТА САМО ПРОДАЖНИЦИ И ИЗЕДНИЦИ ВСИЧКИ В БЕЛЕНЕ ДА СИНАПРАВИМ НАЦИОНАЛЕН ЗООПАРК....ТЪ..П...А....
71
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не съм фен на комунистите,ама като толкова лаете,Борисов защо не се захвана с Доган когато можеше? На всички мястото им е в затвора
70
3
 
20
 
! Отговори
Samanta преди 10 години
Гербери смятам , че сме на едно мнение , ако видим един политик в затвора , та бил той и ***!Смятам , че това е удобен момент за съд.система да получи аплаузи, и да обори твърдението , че в затвора влизат само кокошкари!