Прокуратурата погна воаяжите на "Авиоотряд" 28 и военни самолети

Претърсена е сградата на авиоотряда, ще разпитват много свидетели
Обновена: 25 юни 2013 14:34 | 25 юни 2013 14:34,
189
Прокуратурата погна воаяжите на "Авиоотряд" 28 и военни самолети
Снимка: архив, Булфото

Прокуратурата е започнала разследване на прословутите воаяжи в страната и чужбина на "Авиоотряд 28" и използването на военни самолети на Българската армия не за целите на въоръжените сили, съобщиха от държавното обвинение.

Образувани са две досъдебни производства след постъпили сигнали от министър-председателя Пламен Орешарски и от министъра на отбраната Ангел Найденов.

На 19.06.2013 г. Софийска градска прокуратура /СГП/ е започнала досъдебно производство срещу длъжностни лица от Министерския съвет на Република България за това, че в периода от 01.05.2009 г. до 01.05.2013 г. са нарушили служебните си задължения с цел да набавят за себе си и/или за другиго облага и от това са могли да настъпят неблагоприятни вредни последици за републиканския бюджет – престъпление по чл.282 ал.1 от НК.

Предмет на разследване са извършените полети в страната и чужбина с въздухоплавателните средства на "Авиоотряд 28" и съответствието им с нормативните изисквания за работата на авиоотряда.

Днес, след предварително получено разрешение от Софийски градски съд, е извършено претърсване в административната сграда на "Авиоотряд 28" на територията на Летище София.

Още по темата
Иззети са множество документи, касаещи организацията на работа и извършените вътрешни и задгранични полети. Иззети са също документи и видеозаписи от т.нар. ВИП пунктове на Летище София.

Процесуално-следствените действия са извършени от съвместен екип от следователи от следствения отдел на СГП и служители на Национална агенция по приходите.

На 20.06.2013 г. пък Софийската военноокръжна прокуратура е започнала разследване срещу лица от Българската армия и Министерство на отбраната /МО/ за длъжностни престъпления. 

Причина за това е, че в периода от август 2009 г. до март 2013 г. те са превишили властта си, като са предоставили 51 пъти военни въздухоплавателни средства за ползване в страната и чужбина не за целите на въоръжените сили на Република България и от това са настъпили тежки последици – щети в размер на близо 813 000 лева.

Действията по разследването се извършват от военни прокурори във формирования на военновъздушните сили /Враждебна, Крумово, Безмер/, както и в Националната служба за охрана /НСО/.

При пълно съдействие от страна на командването на военновъздушните сили са иззети множество документи. Провеждат се разпити на лица от летателния състав, както и на офицери от НСО, включително и на директора на тази служба.

И по двете досъдебни производства предстоят разпити на множество свидетели с цел установяване на пълните данни за полетите, съдържащи се в отправените към прокуратурата сигнали (маршрут, цел на ползване, заплащане на гориво, превозвани лица и т.н.).

Скандалът с "Авиоотряд 28" избухна през август миналата година, след като стана ясно, че правителственият самолет е превозвал футболния отбор "Витоша Бистрица" или т.нар. Бистришки тигри, в които играеше бившият премиер Бойко Борисов за мач с "Чавдар Етрополе" на бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров.

Парламентът също създаде специална комисия, която има за цел да разследва воаяжите на властта. От последното й заседание стана ясно, че правителственият „Авиоотряд“ 28 е летял по екзотични маршрути по време на управлението на ГЕРБ.

Сред тях са София – Рилски езера, София – Шумен (Паламара), София – ловни стопанства и др. Авиоотрядът е изпратил до комисията справка за всички извършени полети в периода август 2009 - март 2013. Председателят на комисията Венцислав Лаков уточни, че в справката са посочени всички полети по дати и като време, но липсват списъците на хората, които са летели.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
6
 
21
 
! Отговори
Ама прав е участника преди 10 години
Защо разследването е от 2009? 63 пише:Авиоотряд-28 от август 2009 ли съществува? По време на 3-ната коалиция са похарчени 2 пъти повече пари за полети, но това няма значение нали :).....Ами дааааааа.Я да се върнем малко по-назад. Я да видим при хан Аспарух що е било !Пък да задълбаят и още малко по-назад.
68
1
 
13
 
! Отговори
Ф.С.В преди 10 години
Как мога да си наема правителственият Фалкон че искам да си видя нивите и овцете от високо ))) къде се плаща за рент самолет )
67
1
 
16
 
! Отговори
Journey преди 10 години
Не трябва да мерим с двоен аршин.Прокуратурата трябва да разследва всички.И комунисти и ДПС и Бойко.А логиката, защото някой е от ГЕРБ и само за това е против да се разследват нарушенията на ББи ЦЦ е меко казано престъпно и инфантилно мислене.
66
17
 
25
 
! Отговори
Бай Хой от Ханой преди 10 години
ГЕРБ крадоха с пълни шепи, прокуратурата ги гони за дреболии. Ама явно за повече не им стиска.
65
21
 
34
 
! Отговори
Не ме интересуват преди 10 години
ПРОКУРАТУРАТА ДА НЕ СЕ ЗАНИМАВА С ГЛУПОСТИ ! ЦАЦАРОВ МАЙ ЛЪСКА ИМИДЖ ! ОБИДНО Е , ЧЕ ПАК ИСКАТ ДА НИ СПРЕТНАТ - КАТО С БЮЛЕТИНИТЕ В КОСТИНБРОД ! ЯВНО НИ МИСЛЯТ ЗА МНОГО ГЛУПАВИ ! ДА , АМА НЕ ! НИЕ ЗНАЕМ ,, ЧЕ ГЛЕДАМЕ ЦИРК !
64
17
 
25
 
! Отговори
Aнонимен преди 10 години
Е няма угодия..Когато прокуратурата не работи- защо така? Когато работи- пак лошо... Сега разбирате ли защо ББ каза,че е жизненоважно пак да управлява???
63
12
 
30
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
По времето, в което командваше държавата, Бойко Борисов е разхождал фаворитката за сърцето си Лили Павлова с правителствен хеликоптер "Кугър". Бившата регионална министърка е активен ловец. Поналятата авджийка често отмаряла с пушка в ръка тъкмо в държавното стопанство край "Хисар", твърдят запознати.За да не я заболят нежните глезени от дългите разходни и за да не се дондурка с джип, Бойко решил да я повози на хеликоптер. Какво като един летателен час струва на 4800 лева държавата, важното Лилето да е доволна и ще пърха около него като волна пеперуда.
62
14
 
28
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Бойко глезел Лили с ловни излети с хеликоптерРазходките им излезли над 2 млн. лева на държавата
61
10
 
37
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Това магаре не разбра ли ,че не може да стане кон.Мутрочовека по пет пъти на ден си сменяше мнението за даден въпрос и действие и да твърди,че е имал план и програма е подигравка с околните. Единствената му програма бяха далаверите с бирите ,Ваньо Танов ,разни прокурори и прочее мутренска ***.
60
15
 
39
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Този престъпник, агент Буда, така се държи, че все едно още е мин.-председател, и все едно, че народът не го е изхвърлил на улицата, заедно с кирливата му "герб"! Престанете да му показвате омразната физиономия и престанете да правите платени репортажи за него! Разберете, че "герб-Буда" умря и че агент Буда е един разложен политически труп!
59
17
 
44
 
! Отговори
Народът! преди 10 години
Каквото щете правете и проверявайте -САМО НАКРАЯ ИСКАМЕ БОКО И ЦОКО в ЦЕНТРАЛНИЯТ ЗАТВОР!
58
27
 
18
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Аз го слушах този *** Лаков по радиото. Каза нещо в смисъл, че вместо да тренирали противозенитни маньоври, возели правителството. Този *** мисли, че щом машината е на МО, значи трябва да е бойна и да тренира атаки по наземни цели и противозенитни маньоври. Той изобщо не знае (или се прави), че в армията има и транспортни и ВИП-транспортни машини, които не атакуват нищо, а само возят. И техните пилоти също имат нужда от летателни часове, за да подържат лицензите си.
57
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До зълтолкова ти е акъла пиле.... размахват ти глупости и ти виждаш в тях еманацията на общия проблем -тв зрител...
56
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
OSTAVETE , GERB NE SE ZANIMAVAITE GLYPOSTI , POSLE DA NE SE OBARNE KOPRALATA OBRATNO.
55
21
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Авиоотряд-28 от август 2009 ли съществува? По време на 3-ната коалиция са похарчени 2 пъти повече пари за полети, но това няма значение нали :)Цацаров е на път да подобри "рекорда" по наглост на Пеевски - то бива, бива нагласена рабта, ама чак пък толкова...... Май скоро ще го добавят в лозунгите по митингите.
54
26
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цацаров обслужва интересите на новата тройна коалиция ще дойде време и неговият имунитет да бъде поискан
53
3
 
27
 
! Отговори
Бистришки тайгър преди 10 години
Що плюете Бащицата-слънце?Безсрамници неблагодарни
52
19
 
15
 
! Отговори
mik_80 преди 10 години
И после гл.прокурор не бил на мафията,аве дебела цаца,не ме занимавай с полети а кажи каде отидоха 2 милиарда за Белене,колко е платила Масларова за билет до екзотична страна.Ама ккакк ще се разровиш там не можеш защото Дилянчо не ти дава да пипаш там нали.И защо от 2009 г дай да видим Тройната колиция каде е патувала дори и царя да го видим каде е патувал.Или на теб поръчката ти е да премахнеш ГЕРБ че на тая тройна ламя да им е по лесно да печелят изборите ли.
51
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
явно тва е проблема на държавата....
50
18
 
27
 
! Отговори
Да не забравим! преди 10 години
Днес в 18.30 - поредния гей-парад!!!