Съдия Ненков: Не съм убеден в независимостта на КС

"Мога само да подозирам политически влияния"
46
Съдия Ненков: Не съм убеден в независимостта на КС
Румен Ненков. Снимка: Булфото, архив

Съдия Румен Ненков, един от петимата, които се обявиха против оставането на Делян Пеевски като депутат, намекна, че може и да има политически влияния.

„Досега не съм се убедил, че КС действа независимо”, заяви той по bTV тази сутрин. 

„Не ми се иска да казвам дали съдът е компрометиран. Поставен е под въпрос авторитетът на КС, мога само да подозирам за политически влияния”, добави Ненков, който поясни, че той самият не се среща с други политици, освен със сина си.

Още по темата
"Разделението не е нещо ненормално в съдебната практика, виждането може да е различно. В Конституционния съд трябва да има хора с високи морални и професионални качества”, заяви още конституционният съдия, след като вчера шестима от КС заявиха, че макар да има несъвместимост между депутатския статут на Пеевски и този на шеф на ДАНС, той се е възползвал да се освободи от нея и така остава народен представител.

Според съдиите Димитър Токушев, Пламен Киров, Красен Стойчев, Стефка Стоева, Борис Велчев и Гроздан Илиев искането е неоснователно, а според съдиите Благовест Пунев, Румен Ненков, Кети Маркова, Георги Ангелов и Анастас Анастасов искането е основателно. Съдия Цанка Цанкова смята, че искането е недопустимо.

В мотивите си шестимата, които осигуриха депутатското място на Пеевски, се позовават на други закони вместо на основния такъв в държавата.

„Смущаващо е, когато решенията на КС са предвидими не от гледна точка на закона и Конституцията, а от гледна точка на политическите пристрастия на съдиите”, коментира Румен Ненков.

„Аз също смятах, че такова ще бъде разпределението на гласовете и не се гордея с това”, допълни той. Причината за прогнозата му е кой съдия към коя партия има пристрастия.

Ненков категорично отрече да е бил в конфликт на интереси като докладчик по делото „Пеевски”. Съдията е баща на депутата от ГЕРБ Александър Ненков.

„Председателят на съда определя докладчика. Няма конфликт на интереси. Имам повече от 30 г. стаж. Законът казва, че конфликт има, когато от вземането на решението може да възникне облага. От решението на това дело няма да получа никаква облага, нито разчитам на повишение. Имам мандат още 5 г.”, обясни Ненков.

Той отказа да влиза в конфликт с Делян Пеевски, който в свое писмо намеква, че съдията не е обективен. „Няма да влизам в конфликт с човек, който е страна по делото. Аз на 33 г. бях обикновен районен съдия. Бях щастлив с моята професия, не съм толкова успял”, каза Ненков.

Той призна, че лично предложил Пеевски да бъде изслушан пред КС, но депутатът така и не уважи поканата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
8
 
! Отговори
gogob преди 10 години
Тук смърди на червена гнилоч,
37
0
 
0
 
! Отговори
бени преди 10 години
И aз не съм убеденa! Кой ли е !?
36
9
 
2
 
! Отговори
Гарибалди преди 10 години
Ненков,като съдия в КС не ти прави чест да кажеш това. Никой няма права да обсъжда решение на КС.Това с още по голяма сила важи за ваш съдиите.Не ви мина номера..това е..Как ще докажеш 4е колегите ти са зависими. Така ли се говори за най-висшите съдии на БГ.И как да не си в конфликт на интереси като сънът ти едно хлапе пръкнало в4ера кара втори мандат депутат от Герб.Нима от въртре не ти идва да вземеш страната на Герб.Така си и направил.Други оба4е се оказаха по смели и доблестни от теб.
35
9
 
1
 
! Отговори
Обективен преди 10 години
Има един в КС, за който съм сигурен, че не е независим - Ненков от ГЕРБ.
34
9
 
2
 
! Отговори
Кардецът вика: преди 10 години
Крадецът вика: дръжте крадеца!
33
7
 
1
 
! Отговори
... преди 10 години
Тогаз докажи обратното.Лесно, иначе, е да се говори популистки.
32
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Правилно е казал един по на долу,от Бойко по голяма мутра няма.Но герберистите са навели глави пред него и му правят *** та не могат да му видят престъпната физиономия.
31
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този такива глупости наговори в предаването,че направо трябваше полицията да го чака след предаването и да го задържи за корупция.Щом всички взимат значи и ти взимаш бе аланкоулу.
30
13
 
9
 
! Отговори
обeктивен преди 10 години
Ненков да си подава оставката, като твърди, че колегите му са корумпирани. Или да извади доказателства, или да се маха, щом не му се работи в корумпиран съд. Ама едва ли ще си подаде оставка...значи му се работи в такъв съд...
29
12
 
8
 
! Отговори
наблюдател преди 10 години
Като говорим за престъпна фигура в политиката има ли по голяма такава от Б.Борисов?Има ли политик по свързан със банките и фирмите от него?Има ли политик който толкова явно да покровителства контрабандата(Мишо бирата) и много други неща може да се изброят тука.Защо софиянци не протестират срещу него за да не е в политиката.Все пак само до преди година Пеевски и Бойко играха в един отбор в този на ГЕРБ,подкрепяни от Волен.НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА!!!
28
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименСТИГА С ТОЗИ БОЙКО БЕ ТОЙ СЕ ОКАЗА ПО-БЪЛГАРИН ОТ ВСИЧКИ ЧЕРВЕНИ *** МАКАР ,ЧЕ И ТОЙ Е ТЯХНОТО КОТИЛО ,НО ТОЙ Е МИНАЛО ,И АЗ НЕ ПОМНЯ ПРИ НЕГО ТАКИВА НАГЛИ БЕЗДАРНИ И НЕКАДЪРНИ ВЛАСТИМАЩИ ,НИТО ИМАШЕ ТАКИВА ПРОТЕСТИ, НИТО ИМАШЕ ТАКЪВ ПОЛИЦЕЙСКИ ТОРМОЗ НАД ПРОТЕСТИРАЩИТЕ . ЗАПОЧВАМ ДА СЪЖАЛЯВАМ ,ЧЕ НЕ ГЛАСУВАХ ЗА ГЕРБ.
27
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЦЕЛИЯТ НАРОД ГО ЗНАЕ И ЕВРОПА ГО ЗНАЕ И КАКВО ОТ ТОВА. КОМУНИСТИТЕ СА СЕ ВЖИВЯЛИ В ГОСПОД В БЪЛГАРИЯ, И НЕ СЕ СЪОБРАЗЯВАТ С НИКОГО. ТЕ СА ВЛАСТТА, ТЕ СА ПРАВОСЪДИЕТО ТЕ СА ОЛИГАРСИТЕ ,ТЕ НИ КРАДАТ И ЛЪЖАТ ЕЖЕДНЕВНО И КАКВО ОТ ТОВА ,КАТО СМЕ СТАДО ЗА ПОДСПТРИГВАНЕ И КОМУНИСТИТЕ ГО ПРАВЯТ ВЕЧЕ 68 ГОДИНИ.
26
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако се съберат 2000 депесари пред парламента и поискат Бойко да не е депутат той ще напусне ли парламента?Безделниците на София пак намериха начин да си изкарат някой лев,като попротестират ден два.
25
0
 
7
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Като казваш А ,кажи и Б!
24
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Решението на КС е публикувано в интернет, направих си труда да го прочета цялото в едно с доводите и аргументите на съдиите, прочетох и посочените в аргументите им препратки към Конституцията и др. закони на РБ, както и двата случая описани в решението от 1992 и 1993 г. и съм на мнение, че са взели законосъобразно решение. Тук не става въпрос за личността Пеевски, на която аз не симпатизирам въобще, а за законосъобразност. Дали ни харесва или не си имаме закони и те трябва да се спазват.
23
14
 
4
 
! Отговори
. преди 10 години
Докато синът ти беше на власт нямаше проблем.Сега ревеш повече и от Бойко.Всички сте еднакви и ти и колегите ти.Винаги сте били на хранилка към партиите.
22
7
 
5
 
! Отговори
Делянчо преди 10 години
Щом като-Досега не съм се убедил, че КС действа независимо..,еми подай оставка,бъди мъж,още повече сам казваш,че.."В Конституционния съд трябва да има хора с високи морални и професионални качества - значи оставката ти ще бъде на място !
21
4
 
7
 
! Отговори
Магелан преди 10 години
Гражданин за ЕРБ,голям *** си и по-добре не коментирай.
20
3
 
12
 
! Отговори
Даола преди 10 години
Първо се сдобиват с много пари и влияние по задкулисен начин, после искат да влязат в политиката - това не е непознато от практиката на капиталистическия свят.Примерът Берлускони стана христоматиен. А слуаят Пеевски е повече от ясен: приема нов пост,напуска Народното събрание - вече не е депутат. Това че после подава оставка няма значение - той вече не е бил депутат. Какви са тези конституционни съдии, които го връщат ?
19
2
 
8
 
! Отговори
чвор преди 10 години
Аз пък не съм убеден в независимостта на съдебната власт в България като цяло...