25 районни съдии подкрепиха колегите си от СГС за шефските оставки

Проблемът в СГС е заради бездействието на ВСС, пишат в писмо магистратите
11 дек 2014 16:30, Анисия Иванова
10
25 районни съдии подкрепиха колегите си от СГС за шефските оставки
Председателят на СГС Владимира Янева Снимка: архив, БТА

Двайсет и пет съдии от Софийския районен съд застанаха зад колегите от СГС, които поискаха оставките на ръководството си.

Още по темата
Вчера 15 съдии от Градския съд с писмо до ВСС поискаха председателят на съда Владимира Янева и нейните заместници Богдана Желявска и Петя Крънчева да освободят постовете заради случаите с разпределението на делата. Те заявиха, че нямат доверие в действията на ръководството на съда и са обезпокоени, че авторитетът му „ще се срине непоправимо”.

Искането им е на фона на скандала със съдия, обвинена от френския посланик Ксавие дьо Кабан в участие в корупционна схема по отношение на две дъщерни дружества, собственост на френска компания. Според тях това е поредният случай, който поставя под съмнение начина на разпределение на дела.

В писмо до Висшия съдебен съвет те посочват като причина поредния случай, който поставя под съмнение начина на разпределение на дела.

Става дума за твърденията за нередности в откриването и разглеждането на делото за несъстоятелност на две дъщерни дружества, собственост на френска компания.

Прочети още на: http://www.dnes.bg/temida/2014/12/10/15-sydii-ot-sgs-iskat-ostavkata-na-shefovete-si.248011
 

В днешното искане на съдиите от СРС се казва, че авторитетът на редовите магистрати може да бъде защитен единствено чрез ефективен контрол и незабавни мерки срещу порочните практики и неглижирането на възникващите проблеми при управлението на съдебната система.

Проблемът в СГС е следствие на бездействието, което Висшият съдебен съвет проявяваше, както по отношение на предходни случаи, засягащи други дела и поставящи въпроси за системата за случайно разпределение на дела, така и в рамките на разглеждани дисциплинарни производства, при които не се изясниха въпросите дали съответните нарушения са свързани и с дейността на ръководството на съда, посочват в писмото си магистратите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: сгсВСССРС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Mehmed преди 9 години
Do 4 tuk trolovete sa komunisti samo te mogat bqloto da kazvat chwrno
7
2
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
До 2По скоро не се харесва копи/пейст коментара. Истински коментар а не пропаганда си идва от вътре, такива спретнато размножени глупости автоматично говорят за *** или платен пълнител.
6
0
 
7
 
! Отговори
Pанина преди 9 години
Според мен ВСС е напълно излишен. Бюрократи, които си пазят местата, понеже повечето от тях са назначени на партиен принцип.След като им свърши мандата отиват във върховните съдилища и така до пенсия. Нека въведат изборност на съдиите. Така няма да зависят от послушковците, изпълняващи поръчки. Когато назначиха Янева - човек на Цв.Цв. куп съдии протестираха и какво от това. Нека те да си избират шефовете на съда, а не да ги спускат отгоре. Председателят на ВАС също е човек на Цв.Цв.
5
1
 
6
 
! Отговори
до 4 преди 9 години
Само да вметна,че коментар 4,може би е полицай,та затова не харесва коментарът ми и се пали и обижда!
4
1
 
5
 
! Отговори
до 4 преди 9 години
До До 2Мога да те уверя,че не съм ***,а този коментар е написан и в друга статия,но понеже я махнаха,така че я пиша и в тази! А ти мислиш,че коментарът ми не е верен и имаш нещо против него ли? Еми обоснови се,кое не е верно от коментарът ми,а не пиши глупости,като нямаш мнение!И да знаеш ти не ме познаваш,но на изборите не гласувах за реформаторите,но няма значение за теб предполагам!
3
1
 
4
 
! Отговори
Цвинокио преди 9 години
Нема а пипате мойта шеф ... оти ... аааа пак съм на влас!!!
2
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тая на снимката не беше ли човека на цветанов ?
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да се готви и ДАНС! Какво е разкрила тази структура,помагаща на политическата мафия? В ДАНС освен СРС-та и лични пристрастия се източва държавна пара-там работят 3000 служителя,които нехаят за престъпността и корупцията по висшите етажи на властта,а взимат огромни заплати,плащани им от данъкоплатците! Другите са раздутия щат на МВР,които също нехаят за престъпността,но не и за правата си и за ранното пенсиониране!СРАМОТА ТАКА ДА СЕ ОГРАБВАТ ПАРИТЕ ОТ ВСИЧКИ НАС! Оставки!