Прокуратурата спря производството за Алонсо

Отстрелването на ягуара е станало при условие на крайна необходимост
Обновена: 3 фев 2015 12:53 | 3 фев 2015 12:52, Камелия Цветанова
20
Прокуратурата спря производството за Алонсо
Снимка: Reuters, архив

Районната прокуратура в Ловеч е прекратила наказателното производство по случая с избягалия от клетката си в ловешкия зоопарк ягуар, който впоследствие бе застрелян от ловеца Денко Цанков, заяви говорителят на Окръжна прокуратура в Ловеч Кирил Петров, цитиран от БТА.

Още по темата
В началото на август миналата година ловецът застреля ягуара Алонсо, който избяга от клетката си в ловешкия зоопарк. В издирването на 9-годишния ягуар се включиха около 50 човека – полицаи и ловци, но в крайна сметка животното беше застреляно близо до оградата на зоопарка.

Според постановлението на прокуратурата отстрелването на животното е станало при условие на крайна необходимост, което изключва наказателна отговорност на лицето, което е отстреляло животното. В документа се казва още, че след като ягуарът е избягал от клетката си, а след това от оградения терен на зоопарка, е била създадена непосредствена опасност за хората в близост до парка, вилната зона на града и третокласния път Ловеч - Севлиево.

Петров допълни, че когато причинените щети са по-малки от предотвратените, а именно запазване здравето и живота на хората, се приема, че не се търси наказателна отговорност.

Застреляният на 3 август миналата година ягуар Алонсо бе предоставен на Природонаучния музей в село Черни Осъм, община Троян, за препарация.

Директорът на музея Христо Илиев заяви, че се е наложило да изпратят отливка в Америка, тъй като тук не е станала сполучлива.

Кожата на животното отдавна е обработена и се съхранява в музея. Като пристигне отливката, до два месеца трябва да е готово.

"Искаме да го направим както трябва, защото ягуарите в целия свят са между 300 и 500 от този вид. Обикновено такава препарация се прави от 4 месеца до година, каза още Илиев и допълни, че вече се прави и витрината в музея, където ще бъде поставен ягуарът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Хасан преди 9 години
реално не трябваха да го убиват животното....трябваше да се стреля в краен случай -при нападение към хора...ТРЯБВАХА ДА ГО УПОЯТ И да си го върнат на място !!! аз като *** така разсъждавам а вие?
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***! Убиха животното без причина.Дано господ да вижда и да наказва...
13
2
 
12
 
! Отговори
до 1 преди 9 години
Да ти обяснявам ли защо взимаш мижава заплата? И да ти обясня, няма да ме разбереш, защото нямаш мислене на лидер, а на един страхливец. Ценностна система се нарича, която при теб е тотално сбъркана. Животът на това животно е достатъчно ценен, за да бъде защитен вид. Седнал за кучкари да ми говори. Аз нямам куче, но за мен животът и на едно куче, и на този ягуар означават много. България ще си плати сериозно, защото редица организации съдят държавата към днешен момент по този случай.
12
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо е допуснато, да работи този зоопарк без лиценз!Поне за това няма ли да има наказани!
11
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ех, ловджия да си в Ловеч. Там ходят на сафари за ягуари.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Минков разкрит си
9
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
затвор за *** който застреля ягуара
8
0
 
31
 
! Отговори
Теди преди 9 години
Избийте и останалите 500 ягуара, че да ги гледаме само на картинки.
7
15
 
7
 
! Отговори
4 преди 9 години
Хахах, махам се от тая държава заради един тигър? Аве вий ни сте дубре, уа!
6
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Махам се от тази държава! Няма да работя тук! Не искам парите от данъците ми да отиват за издръжка на подобни институции!
5
0
 
30
 
! Отговори
Hiter преди 9 години
Те всичките ни работи са такива. Те за прегазеното дете спряха производстовто,а вие за едно коте.. няма спасение ако си с нарушени права в Б-я.
4
0
 
30
 
! Отговори
който си трябва преди 9 години
Трябва да има виновен животното няма да избяга ако не му се даде вазможност виновен е този който не е затворил вратата !!!!
3
5
 
35
 
! Отговори
n преди 9 години
Животното беше прекрасно! "Големите ловешки мъжкари- т.нар. ловци" го убиха абсолютно преднамерено, без да е налице крайна необходимост.
2
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей а защо не казвате КАК се намери свободен?ПРОКУРАТУРАТА наказа ли виновника оставил вратата отворена?
1
37
 
8
 
! Отговори
4 чучура преди 9 години
Аууу, въй, въй... сега очакваме кучкарите да ревнат, как живота на тоя тигър е по-важен от живота на 10-20 дечица... Аз само едно ще кажа след като е имало дори минимална опасност за хората, решението е 1000% правилно!