САС потвърди: 4 г. затвор за Цветанов за 6-те "Не"

Апелативните магистрати застанаха зад решението на Софийския градски съд
Обновена: 9 фев 2015 17:44 | 9 фев 2015 16:54,
357
САС потвърди: 4 г. затвор за Цветанов за 6-те "Не"
Снимка: архив БТА

Софийският апелативен съд потвърди осъдителната присъда от 4 години затвор на бившия вътрешен министър  Цветан Цветанов, съобщиха от съда.

Присъдата е по така нареченото дело за шестте „Не“. Цветанов бе осъден през май миналата година заради отказа да разпише използване на СРС срещу бившия шеф на РЗБОП Орлин Тодоров, Пламен Дачков и Милен Иванов въпреки настояването на наблюдаващия прокурор от Окръжната прокуратура в града.

Още по темата
САС намира присъдата на СГС за правилна и законосъобразна и я потвърждава изцяло. Решението на САС подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Върховния касационен съд, се казва в съобщението на съда.

В аргументите си да потвърди присъдата на Цветанов Софийски апелативен съд го обвинява, че се е намесил в разпределението на властите и е присвоил чужди правомощия, различни от неговата сфера на компетентност.

Според магистратите министърът не е имал право да откаже да даде писмено разпореждане, защото законодателят го е задължил само него да прави такова.

„Присъдата следва да бъде потвърдена изцяло, като се отхвърлят всички възражения на защитата на подсъдимия Цветанов“, се казва още в решението на съда.

Защитата на зам.-шефа на ГЕРБ е обявила пред съда, че доказателствата по делото са били обсъждани едностранно, а не в тяхната съвкупност и цялост. Това според нея е довело до незаконосъобразни и необосновани правни изводи. Затова адвокатът е настоял присъдата от 4 години затвор, поставена от СГС, да бъде отменена и САС да оправдае Цветанов.

Магистратите обаче бяха категорични, че жалбата на адвоката на бившия МВР шеф трябва да бъде оставена без уважение.

Делото за 6-те „Не“ е едно от трите, които се водят срещу бившия вътрешен министър.

На 29 януари Цветанов бе оправдан в процеса срещу него за незаконно подслушване, след като прокуратурата се отказа от обвиненията си срещу него.

Цветанов бе подсъдим заедно с трима бивши директори на дирекцията за подслушване в МВР СДОТО и бе обвинен за това, че не им е оказал контрол и съзнателно е допуснал те да извършат престъпление. Тримата бяха обвинени, че не са осигурили защита за опазване на класифицирана информация в продължение на три години.

Мотивът, с който прокуратурата се отказа от обвиненията си срещу Цветанов, бе, че престъплението, за което тримата директори са обвинени, вече не е криминализирано според поправките от миналата година на Закона за МВР и Наказателния кодекс.

Другото дело, което се води срещу Цветанов, е за длъжностно присвояване. Очаква се  Софийският апелативният съд да се произнесе до средата на март. Зам.-шефът на ГЕРБ е обвинен, че като вътрешен министър неправомерно се е разпоредил разследваният бивш антимафиот Орлин Тодоров да получи над 50 хиляди лева заплати и обезщетения.

На първа инстанция през май миналата година бившият вътрешен министър беше оправдан по това дело.

Делата срещу Цветан Цветанов бяха спрени, след като ГЕРБ спечели изборите, а бившият МВР шеф влезе в парламента с депутатски имунитет. Главният прокурор обаче поиска имунитета му заедно с този на още четирима депутати и Цветанов доброволно се отказа от него.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


357
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
200
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Престъпникът Цветанов вън от управлението на държавата!!!
199
3
 
8
 
! Отговори
Трудовакъ преди 9 години
Не съм чел делото и не мога да коментирам, но няма как да не се отбележи, че ведомството на генерал - лейтенант Веселин Пенгезов (Стефан Гроздев е изпълняващ функциите на шеф на САС), е потвърдило присъда по наказателно дело, нагнетено с твърде много политически внушения, опити да се омаловажи деянието (и други министри на вътрешните работи също били отказвали прилагане на СРС - та), като в процеса подсъдимия бе добре защитаван, вкл. с адвокатска "тежка артилерия" от чужбина. На ход е ВКС...
198
11
 
9
 
! Отговори
az преди 9 години
Съдът имал топки??????? Имаше ли топки по делото Станишев или делото Доган????? има топки срещу човека който каза че съдебната система и гнила:)))))) естествено ще го осъдят и забележете оправдан по делото за незаконно подслушване и винове че не е разрешил подслушване?????????????????????///WTF съдят те , че подслушваш незаконно и че недаваш да се подслушва???????????????????// е*си противоречието:) след това наказание излиза че съдът настоява да се подлушва:)))
197
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако и ВКС потвърди присъдата,Боко има мн.голям шанс да завърши мандата си,че даже и Президент да стане!
196
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Крайно време е да го вкарат в затвора, докато не е написал някой нов закон за да декриминилизира всички свои престъпления или не дойдат янките да го защитят с военна сила!
195
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дано не го оправдаят пак.
194
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За кво си избраха ГЕРБ шеф на ВКС? За да измъкне ЦЕцо в последния момент
193
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Брех,съдът имал топки.Браво!
192
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ей сега ще открият къде са братя Галеви.Тоя ще избяга при тях 100 процента
191
1
 
13
 
! Отговори
123 преди 9 години
Цецо, кажи се! Не си го направил ти! Признай, че тъщата те е издебнала и вместо теб е сложила шест "Не!". Горката си е мислила, че е подписвала дарението за шестте апартамента. Какво нещастно стечение на обстоятелствата.
190
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
М да - преди години, г-н Цветанов осъди няколко лекари в Парламента. Е съда тогава не потвърди присъдата издадена от Цветанов. За сметка на това, днес виждаме възмездието.
189
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цецо май отнесе плувката?! Ако на последна инстанция присъдата падне, ще гръмне колосален скандал! Сега очаквам да видя Боко и Цвъ на килимчето пред сараите! Ще носят дарове от сърце, плюс едно жилище за Сабрието бонус и нещата току виж се нагласили... Европа няма какво да я бръснем - докладът излезе само преди седмица! За Цветанов обаче, политическата кариера беше дотук!
188
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименНЯМА ДА СИ ЖИВ ДА ВИДИШ
187
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЦЕЦИ !!!!! ПРИ БАЙ СТАВРИ !!!!! РБ СОРОСУИАДАТА ЦВИЛИ ОТ КЕФ. ЦВ.ЦВ, СЕ ЧУДИ ДАЛИ ББ ЩЕ ГО ЖЕРТВА. ББ СЕ ЧУДИ ДАЛИ АМБАСАДАТА И ФОНДАЦИЯТА ЩЕ ГО ЖЕРТВАТ. УОРНИ ... ЧАКА ИНСТРУКТАЖ... ДОГАН И СОТИР СИ ПИЯТ УИСКИТО И СЕ СМЕЯТ ДОКАТО ЧЕТАТ.
186
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е добре за 50 хиляди 4 години сега очаквам за изгубени секретни документи на Станишев 10 години Бисеров до живот
185
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ко стана бе, Цвъко - превъртеха ли ти сега Рубикона, а ?
184
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Виждате ли безумието в тази държава?Осъден ефективно внася законодателни промени в службите и българският народ му позволява това.Този човек,чрез подставения си министър , иска пак да се изживява като един-единствен , всемогъщ.За справка на Протестна мрежа,Пеевски не е осъждан,за разлика от Ц.Ц,въпреки че и двамата са .....
183
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само не се разбра кога Цвинокио ще влезе в затвора , та да организираме изпращането му с песни и танци.
182
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нека влезе на топло, па да огледа за хубави килии и за други депутати и министри.
181
0
 
11
 
! Отговори
Кютук преди 9 години
Нема страшно ТЪЩЕТО му е резервирало 6 /шест/ южни килийки... с отговорник и масажист бай Ставри!!!!