САС потвърди: 4 г. затвор за Цветанов за 6-те "Не"

Апелативните магистрати застанаха зад решението на Софийския градски съд
Обновена: 9 фев 2015 17:44 | 9 фев 2015 16:54,
357
САС потвърди: 4 г. затвор за Цветанов за 6-те "Не"
Снимка: архив БТА

Софийският апелативен съд потвърди осъдителната присъда от 4 години затвор на бившия вътрешен министър  Цветан Цветанов, съобщиха от съда.

Присъдата е по така нареченото дело за шестте „Не“. Цветанов бе осъден през май миналата година заради отказа да разпише използване на СРС срещу бившия шеф на РЗБОП Орлин Тодоров, Пламен Дачков и Милен Иванов въпреки настояването на наблюдаващия прокурор от Окръжната прокуратура в града.

Още по темата
САС намира присъдата на СГС за правилна и законосъобразна и я потвърждава изцяло. Решението на САС подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Върховния касационен съд, се казва в съобщението на съда.

В аргументите си да потвърди присъдата на Цветанов Софийски апелативен съд го обвинява, че се е намесил в разпределението на властите и е присвоил чужди правомощия, различни от неговата сфера на компетентност.

Според магистратите министърът не е имал право да откаже да даде писмено разпореждане, защото законодателят го е задължил само него да прави такова.

„Присъдата следва да бъде потвърдена изцяло, като се отхвърлят всички възражения на защитата на подсъдимия Цветанов“, се казва още в решението на съда.

Защитата на зам.-шефа на ГЕРБ е обявила пред съда, че доказателствата по делото са били обсъждани едностранно, а не в тяхната съвкупност и цялост. Това според нея е довело до незаконосъобразни и необосновани правни изводи. Затова адвокатът е настоял присъдата от 4 години затвор, поставена от СГС, да бъде отменена и САС да оправдае Цветанов.

Магистратите обаче бяха категорични, че жалбата на адвоката на бившия МВР шеф трябва да бъде оставена без уважение.

Делото за 6-те „Не“ е едно от трите, които се водят срещу бившия вътрешен министър.

На 29 януари Цветанов бе оправдан в процеса срещу него за незаконно подслушване, след като прокуратурата се отказа от обвиненията си срещу него.

Цветанов бе подсъдим заедно с трима бивши директори на дирекцията за подслушване в МВР СДОТО и бе обвинен за това, че не им е оказал контрол и съзнателно е допуснал те да извършат престъпление. Тримата бяха обвинени, че не са осигурили защита за опазване на класифицирана информация в продължение на три години.

Мотивът, с който прокуратурата се отказа от обвиненията си срещу Цветанов, бе, че престъплението, за което тримата директори са обвинени, вече не е криминализирано според поправките от миналата година на Закона за МВР и Наказателния кодекс.

Другото дело, което се води срещу Цветанов, е за длъжностно присвояване. Очаква се  Софийският апелативният съд да се произнесе до средата на март. Зам.-шефът на ГЕРБ е обвинен, че като вътрешен министър неправомерно се е разпоредил разследваният бивш антимафиот Орлин Тодоров да получи над 50 хиляди лева заплати и обезщетения.

На първа инстанция през май миналата година бившият вътрешен министър беше оправдан по това дело.

Делата срещу Цветан Цветанов бяха спрени, след като ГЕРБ спечели изборите, а бившият МВР шеф влезе в парламента с депутатски имунитет. Главният прокурор обаче поиска имунитета му заедно с този на още четирима депутати и Цветанов доброволно се отказа от него.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


357
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименМай бьркаш твой те имоти са в Русия
179
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и сега герберите ще скочат и завият "ама къде е бисеров ,ама защо не станишев ,ами защо в америка бият *** ,и разни други тъпизми
178
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако Цветанов реши да пропее, с Борисов и ГЕРБ е свършено. САЩ едва ли ще дотуснат да загубят така лесно, дълго дресираните си пудели.
177
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Или Цецо ще даде подкуп или ще натисне "по милиционерски" съдията, или от САЩ ще натиснат. "*** син, но наш *** син"
176
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
това е заради ареста на ,,наглите,, и ,,килърите,, . червената мафия ни прощава.
175
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разгеле! Сега чакам най-после този *** да бъде изхвърлен от политиката. И понеже подозирам, че държи Борисов и видни ГЕРБаджии, очаквам да проговори. Както го е направил Филип Златанов.
174
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Силно се надявам така да стане и този на снимката горе да влезе "на топло",но като се знае колко е корумпирана нашата съдебна система се съмнявам?!
173
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да,това е най малкото с което можа да се отърве този тарикат.
172
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Незабавна забрана за тоя нагъл престъпник да напуска страната ,да влиза в парламентаи да се показва по телевизиите .До влизане в сила на пресъдата да бъде в ареста без възможност за замяна с парична гаранция или домашен арест .
171
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Може да получи апартамента на Сабрие, нали е ремонтиран със затворнически пари...
170
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама и да влезе и Шефа му за случая с Мишо Бирата. Те за другите му СИКаджийски изпълнения, явно няма да го вкарат в ЗАТВОРА, ама поне доказателствата при този случай са налице и очевидни
169
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
браво ,все пак има някаква надежда за оцеляване на демокрацията в България
168
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Еееех доживяхме .... имаме си съд! Днес е "Най-хубавият ден за българската демокрация"...... Днеска Цецо, утре Боци .... нека има радост за народа!
167
13
 
7
 
! Отговори
американецо преди 9 години
Комунйе, Цецо в затвора няма да лежи! Това не ви е т. нар. "Народен Съд" от 1945г. когато вашите дядовци и татковци, членове на терористичната групировка БКП, избиха цвета на българската нация. Същата терористична организация сега, с лекинко и удобно променено име на БСП, се опитва да се саморазправи с тоя велик българин, защото той ще ги смаже!
166
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Развалиха му вкуса от закуската на Обама.
165
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пуснете завесата, изгасете светлините...
164
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще се намеси ли ДжИм Кери, че Цвъ Цвъ току що се върна от "инструктаж"? Вики Нюланд ще каже ли "F..CK Bulgaria"?
163
2
 
9
 
! Отговори
бай Петко преди 9 години
Бях написал да му сложат радиопрангата, поне за 15 дена, докато влез на топло. След това няма да му трябва.
162
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако този на снимката влезе в затвора,то това ще е много голям пробив към нормализиране на обществото и съдебната система у нас!Ще съм доволен ,ако Цв.Цв. го видя зад решетките/дори и за малко/!
161
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
мммдааа,сега трябва да му бъде наложена мярка са неотклонение арест,поради множеството му адресни регистрации и невъзможността на нашата полиция да го издири