Гешев: Досъдебно производство е в основата на тълкуването на имунитета на Радев

Президентът не знаел какви са мотивите на главния прокурор
137
Гешев: Досъдебно производство е в основата на тълкуването на имунитета на Радев
Снимка: БГНЕС

Досъдебно производство стои в основата на искането на главния прокурор Иван Гешев за тълкуване на разпоредбата от Конституцията, свързана с имунитета на президента.

Гешев обясни, че е бил сезиран от прокурори, работещи по конкретно досъдебно производство, "които са видели данни, които пораждат – "да кажем неясноти в разпоредбата на чл. 103 от Конституцията".

Още по темата
"И са изпратили това досъдебно производство с оглед моите правомощия да сезирам Конституционния съд за задължително тълкуване на Конституцията и конкретни конституционни разпоредби", продължи главният прокурор, цитиран от БНР.

"Това, което съм направил, след като съм се запознал, съм констатирал, че наистина има такива основания и писмено съм ги изложил в искането си до Конституционния съд", каза главният прокурор.

Иван Гешев коментира темата в Специализирания наказателен съд, където продължава делото за фалита на КТБ.

От своя страна президентът Румен Радев отсече по време на отчета си за третата година от дейността му на "Дондуков" 2, че остава на преценката на журналистите въпросът защо точно сега Гешев иска тълкуване на Конституцията.

"Аз нямам идея, така че той трябва да обяви своите мотиви пред обществото.  Очаквам КС да се ръководи от заложените в Конституцията принципи и ще следя хода на това дело", каза държавният глава. 

"От главния прокурор очаквам старания и в реалната борба с корупцията, да брани обществения интерес, а не управляващите и определени бизнесмени. Там, където има най – голяма хранителна среда са крупните обществени поръчки, а напоследък и големи проекти без обществени поръчки", допълни той.

Радев призна, че не съм търсил контакт с главния прокурор по темата за тълкувателното дело.

По думите му двамата ще имат среща, но във връзка с инициираните от него разговори за промените в Конституцията, свързани със съдебната система.

"Моят мотив не е насочен срещу прокуратурата. Той винаги е бил за повишаване на независимостта и ефективността на съдебната власт", обобщи Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Президента да нареди на армията да завземе властта, та да се отървем най-накрая от тия кръвопийци!
98
3
 
18
 
! Отговори
Висшист преди 4 години
А за Гешев и Борисов няма ли следсъдебни производства ? Нали в академията на МВР-то в Симеоново не са им издавали дипломи за висше образование, а само за доносници. С тези си дипломи са станали политици и прокурори. Между другото, моята не е от там.
97
2
 
25
 
! Отговори
мак преди 4 години
Когато искаш да удариш някой, винаги ще намериш повод и начин. И гешев така действа.
96
2
 
32
 
! Отговори
реалист преди 4 години
Гешев не се притеснявай за имунитета на президента, а за своя.
95
9
 
2
 
! Отговори
Do80 преди 4 години
Да не си си пил брудершафта с Радев или с Гешев та даваш такава ,,точна преценка".Я си сядай на д...ка и си учи уроците,длмато си във ваканция.Кое му е грешно на кода?Ум царува,ум робува,ум патки пасе.
94
19
 
5
 
! Отговори
ЦРУ преди 4 години
До ЗаГРОБване.....Зделката за Ф-16 е с американското правителство.....гласувано от Конгреса....и разрешено на Фирмата да си каже цената и да продаде Ф-16. Правит. на САЩ не дава КОМИСИОННИ .....ама ти откъде да знаеш...като още ти ехти в празната кратуна " ЗАЛПЪТ на АВРОРА "
93
1
 
0
 
! Отговори
лицемерие преди 4 години
пропуснах думата имунитет
92
4
 
24
 
! Отговори
ЗаГРОБване преди 4 години
До ЦРУА комисионните за Ф-16? Да обвинят ли Тиквеника?
91
3
 
28
 
! Отговори
лицемерие преди 4 години
Гешев по-добре на тези, които продават националните ни интереси, както в момента прави Теменужка П*ткова!
90
2
 
29
 
! Отговори
КЕШев преди 4 години
КЕШев, ти ли точно престъпнико ще обвиняваш Президента?
89
29
 
3
 
! Отговори
ЦРУ преди 4 години
Със сигурност досъд. п-во с-у Президента е свързано с ГРИПЕН ...за взети или пойскани КОМИСИОННИ за ЛОБИРАНЕ !!!!!!! А Деса е похарчила ДОЛАРИТЕ за рокли....УЖАС !
88
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Президентът Радев ще прочете новините в 20:00. Ама с генералската униформа...
87
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Търсите му цаката с Цацата и Биби. Заповед отвъд голямата вода! Радев не трябваше да подписва указа. Сто човека го предупредиха, че това е огромна грешка, която ще отвори кутията на Пандоря.
86
35
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 86Е Радев парашутист ли е по-юрист от Гешев, та тръгнал да манипулира Конституцията ?Това да не му е Устава на БНА !?
85
34
 
4
 
! Отговори
Риторичен ? преди 4 години
Добре де, Радев не може ли сега са бъде съден за шпионаж в полза на руския Гулаг, като се знае, че той беше спуснат с парашут от Кремъл ?
84
3
 
38
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
Явно Лойко и Черепа са се разбрали, и понеже нещата трябва да се замажат и да се забравят, ХОП ново 20. И не е проблем да разследват президента при евентуално престъпление, но начина по който се правят. Първо Гешев се свързва с КС, те светкавично му отговарят, докато всичкото това се описва обилно по медиите, но за какво става на въпрос не се знае и няма и да се разбере.С този лай.няр започна медийната прокуратура, вече имат и канал в Youtube. Хляб и зрелища да не се усеща глада и мизерията.
83
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тролчетата на дпс ..опс на герп са подхванали пак с русия да се занимават, да отвличат вниманието от золумите на сайбиите си
82
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато на поста гл.прокурор се избира такъв ж.алкар и посредствен юрист резултатите са видими.Този ще е по поръчков от предния.На висши съдебни постове се избират само компрометирани лица.
81
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе, що никой не пита плешивия *** ***, на каква база е образувано досъдебно производство на лице с имунитет. Тоя герберски фефоросоправяч, не само конституцията не знае, *** някой го тури момче за пица наречено главен прокурор,но явно трябва сам да стане обект на разследване, за незачитане на основния закон на страната, което само по себе си според наказателния кодек се определя като измяна, но и за злоупотреба с власт
80
3
 
36
 
! Отговори
Нонсенс преди 4 години
До СократисКак ще искаш от един "милиционер", самият той син на бивш старшина от НМ, завършил Милиционерската школа- Симеоново, да има обща култура, да се държи като светски човек и като главен прокурор, а не като маша на тези на власт и на "Козяк"16? Нонсенс! От него можеше да стане много добър гл.секретар или зам.министър на МВР. Но Цацаров и Б.Борисов го направиха гл.обвинител.. Хак да ни е... И на тези двамата!