Гешев: Досъдебно производство е в основата на тълкуването на имунитета на Радев

Президентът не знаел какви са мотивите на главния прокурор
137
Гешев: Досъдебно производство е в основата на тълкуването на имунитета на Радев
Снимка: БГНЕС

Досъдебно производство стои в основата на искането на главния прокурор Иван Гешев за тълкуване на разпоредбата от Конституцията, свързана с имунитета на президента.

Гешев обясни, че е бил сезиран от прокурори, работещи по конкретно досъдебно производство, "които са видели данни, които пораждат – "да кажем неясноти в разпоредбата на чл. 103 от Конституцията".

Още по темата
"И са изпратили това досъдебно производство с оглед моите правомощия да сезирам Конституционния съд за задължително тълкуване на Конституцията и конкретни конституционни разпоредби", продължи главният прокурор, цитиран от БНР.

"Това, което съм направил, след като съм се запознал, съм констатирал, че наистина има такива основания и писмено съм ги изложил в искането си до Конституционния съд", каза главният прокурор.

Иван Гешев коментира темата в Специализирания наказателен съд, където продължава делото за фалита на КТБ.

От своя страна президентът Румен Радев отсече по време на отчета си за третата година от дейността му на "Дондуков" 2, че остава на преценката на журналистите въпросът защо точно сега Гешев иска тълкуване на Конституцията.

"Аз нямам идея, така че той трябва да обяви своите мотиви пред обществото.  Очаквам КС да се ръководи от заложените в Конституцията принципи и ще следя хода на това дело", каза държавният глава. 

"От главния прокурор очаквам старания и в реалната борба с корупцията, да брани обществения интерес, а не управляващите и определени бизнесмени. Там, където има най – голяма хранителна среда са крупните обществени поръчки, а напоследък и големи проекти без обществени поръчки", допълни той.

Радев призна, че не съм търсил контакт с главния прокурор по темата за тълкувателното дело.

По думите му двамата ще имат среща, но във връзка с инициираните от него разговори за промените в Конституцията, свързани със съдебната система.

"Моят мотив не е насочен срещу прокуратурата. Той винаги е бил за повишаване на независимостта и ефективността на съдебната власт", обобщи Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 78Абе президентине вземи оправи кочи, ната имаш цялата армия на подчинение. Обяви вое, нно положение и вкарай всички айдуци в затвора.Какво ще направи президента ти бе?Ще накара Лукойл да си плати данъците ли?(Защото другите са кокошкари в сравнение с Лукойл.А Лукойл освен бизнеса с горива държи и ВЕИ-тата в България)Я не ставай смешен!
78
33
 
13
 
! Отговори
така като гледам преди 4 години
Гешев е умен човек, а Радев малко глуповат ми се вижда
77
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До сигналKак са разходвани тези близо 300 милиона лева, след като българските МиГ-29 не летят?Руснаците не са предоставили нужната документация за да удостоверят качеството на вложените резервни части ако въобще е имало такива.С други думи рашките гепиха парите и не са пипнали самолетите.
76
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе президентине вземи оправи кочи, ната имаш цялата армия на подчинение. Обяви вое, нно положение и вкарай всички айдуци в затвора. Колко милиарда са откраднали за 30 години провери има документация. Не си клати краката и не гледай на деса проста, кеса у мин, жата мир изли, ва. Нали ужким си главнокомандващ или си на петела шията.
75
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Чебурашкаа какво е точно въпросното производство? заради неплатена глоба за неправилно паркиране от преди 10 години... ?
74
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До mmАве някъв *** умрял вчера, верно?Да, горкия комунист си пръснал кратуната собственоръчно.
73
2
 
20
 
! Отговори
Сгрешихте! преди 4 години
Преди 2 месеци ВСИЧКИ прокурори под строй избраха завършилия Право във Висшата милиционерска школа, сега помпозно наричана Полицейска академия Ив.Гешев. Обърнете внимание: той е "милиционер" , а не възпитаник на Юридическия факултет към СУ! Зад И.Г. застанаха служителите и чистачките от районните, окръжните и апел. прокуратури. И този милиционерски кадър нарича президента на РБ не уважително "г-н президент", а по милиционерски навик от дознателското време - само "Радев"...
72
4
 
18
 
! Отговори
Край преди 4 години
Искат и президент на каишка.Траем си ама на вратата ни ще се почука пък може и да я ритнат направо
71
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 66прецедентът може да е всякакъв и сигурно говори каквото на него му изнася, но действията на гешефт са абсолютно и единствено само политически аргументирани, а това е много по-лошо от всичките глупости, които радеф успее да издърдори през мандата си.гешефт действа като милиционерско куче без надморник и изпълнява само две команди дръж и място
70
2
 
13
 
! Отговори
сигнал преди 4 години
Гешев, провери това:Фрогоко: Изпариха ли се 300 млн. за ремонти на руските МиГ-29? Изтребителите са на земята!Kак са разходвани тези близо 300 милиона лева, след като българските МиГ-29 не летят? Отговор може да дадат не само министър Красимир Каракачанов, заместникът му Анатолий Величков, но и други служби, на които това им е работата.
69
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ИМПИЙЧМЪНТ и прогонване в Русия!
68
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Естествено, че Фатмо не знае какво е направил, ако беше умен щеше да знае!
67
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След като президента се изцепи че главния прокурор трябва да не бъде безконтролен е нормално главния прокурор да поиска същото за президента. Трите власти изпълнителна законодателна и президентска са равностойни. Не може едната да се прави на господ било то премиера или президента.
66
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прецедента иначе се изказва компетентно по всеки въпрос - на всяко гърне меродия дет се вика. Ама за изгонените руски шпиони не пророни нито думичка. Явно въпроса със сигурността на държавата не вълнува особено главнокомандващия на българската армия. За това имам чувството че това питане за имунитета има нещо общо с дейността на шпионите.
65
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя пак прави неверни внушения.Аман от прикрити комунисти.
64
2
 
22
 
! Отговори
другарят началник преди 4 години
какво може да се очаква от милиционер
63
3
 
23
 
! Отговори
Сократис преди 4 години
Въпросът на Гл. Прокурор е принципен, защото касае не само настоящия президент, а и всички следващи, но е поднесен невежливо, грубо и прозира "бланката" на поръчката с името на поръчителя.Когато при номинацията на прокурора, значителна част от юридическата гилдия предупреди, че в негово лице се вижда една политическа бухалка-бяха прави...Бяха прави, но обществото беже жадно за мъст под всякаква форма и го получи...Той нищо няма да постигне, но ще има много обяснения и храна за медиите
62
9
 
20
 
! Отговори
Време е преди 4 години
Марш,марш,с генерала нашв бой да летим,ГЕРБ да сразим!
61
2
 
19
 
! Отговори
Милю преди 4 години
Независима СЪДЕБНА ВЛАСТ - да, но не. независими прокурори! Казва се съдебна власт, а не съдебно- прокурорска власт! Не ни правете на ***! Прокурорите и следователите при полицаите - там им е мястото: да разследват, да водят досъдебни производство и сетне думата имат тези, които установяват кой е наистина крив и кой прав -съдиите! Седнал съдия, учил в Юридическия факултет и до него се разположил "милиционер", учил Право в полицейски ВУЗ! Та полицай ли ще установява истината?! Божее! Нонсенс!
60
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От главния прокурор очаквам старание и в реалната борба с корупцията там, където тя има най-голяма хранителна среда. Много ясно заявих и при встъпването в длъжност на новия главен прокурор, че неговата основна задача е да убеди обществото, че брани закона и обществения интерес, а не управляващите, не определени бизнесмени. Заявил съм, че ще имам среща с всички институции, каза още Радев