Гешев: Досъдебно производство е в основата на тълкуването на имунитета на Радев

Президентът не знаел какви са мотивите на главния прокурор
137
Гешев: Досъдебно производство е в основата на тълкуването на имунитета на Радев
Снимка: БГНЕС

Досъдебно производство стои в основата на искането на главния прокурор Иван Гешев за тълкуване на разпоредбата от Конституцията, свързана с имунитета на президента.

Гешев обясни, че е бил сезиран от прокурори, работещи по конкретно досъдебно производство, "които са видели данни, които пораждат – "да кажем неясноти в разпоредбата на чл. 103 от Конституцията".

Още по темата
"И са изпратили това досъдебно производство с оглед моите правомощия да сезирам Конституционния съд за задължително тълкуване на Конституцията и конкретни конституционни разпоредби", продължи главният прокурор, цитиран от БНР.

"Това, което съм направил, след като съм се запознал, съм констатирал, че наистина има такива основания и писмено съм ги изложил в искането си до Конституционния съд", каза главният прокурор.

Иван Гешев коментира темата в Специализирания наказателен съд, където продължава делото за фалита на КТБ.

От своя страна президентът Румен Радев отсече по време на отчета си за третата година от дейността му на "Дондуков" 2, че остава на преценката на журналистите въпросът защо точно сега Гешев иска тълкуване на Конституцията.

"Аз нямам идея, така че той трябва да обяви своите мотиви пред обществото.  Очаквам КС да се ръководи от заложените в Конституцията принципи и ще следя хода на това дело", каза държавният глава. 

"От главния прокурор очаквам старания и в реалната борба с корупцията, да брани обществения интерес, а не управляващите и определени бизнесмени. Там, където има най – голяма хранителна среда са крупните обществени поръчки, а напоследък и големи проекти без обществени поръчки", допълни той.

Радев призна, че не съм търсил контакт с главния прокурор по темата за тълкувателното дело.

По думите му двамата ще имат среща, но във връзка с инициираните от него разговори за промените в Конституцията, свързани със съдебната система.

"Моят мотив не е насочен срещу прокуратурата. Той винаги е бил за повишаване на независимостта и ефективността на съдебната власт", обобщи Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
0
 
0
 
! Отговори
ей преди 4 години
военен съд за теб изложи правосъдието
118
0
 
2
 
! Отговори
Кутията на Пандора 2 преди 4 години
Гешев съсдаде прецедент и това е смъртоносно за ГЕРБ. От сега натаък всеки гражданин,журналист,юрист,депутат... е в правото си да иска проверка на хилядите униформени и цивилни чиновници в държавната администрация дали образованието им отговаря на изискванията на длъжностните им характеристики и дали не са извършени правонарушения при назначаването им. Може да се стигне и до ЕС. Дестки хиляди герберски калинки ще пострадат.
117
0
 
1
 
! Отговори
Кутията на Пандора преди 4 години
До АнонименДа ,Гешев отвори кутията на Пандора,ама милиционерския му мозък не вдява какво излиза от нея. Радева била назначена на длъжност предназначена за военен? Всеки служил през последните 30 години в БА отлично знае какви хора бяха назначавани за PR на всяко поделение - това бяха бивши политически офицери без грам образавание за PR - те са с ъс специалност "педагогика". Радева обаче хем е с такова образование,хем и има трудов стаж по тая специалност преди армията. Гешев създаде прецедент.
116
0
 
3
 
! Отговори
23 преди 4 години
долу ръцете от президента. доган пеевски, цветанов, костов ..................ЗАТВОР
115
0
 
3
 
! Отговори
23 преди 4 години
долу ръцете от президента. доган пеевски, цветанов, костов ..................ЗАТВОР
114
5
 
2
 
! Отговори
Ани преди 4 години
За мен Бойко е най-светия министър в най-новата история на България.Не е продавал апартаменти като Румен Радев, Не е приватизирал предприятия като КН.Искаме решителни действия и най-после видяхме такъв в лицето на Гешев.Предишния, Цацаров шест години се мота и не повдигна едно обвинение срещу Мая за костинбродската инсинуация в деня за размисъл.
113
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
след тай мръснааа долнааа герберска провокация срещу конституцията на Република България и президента на България, ПОДСЛУШВАН НЕЗАКОННО ЧОВЕК С ИМУНИТЕТ АЗ ПРОГНОЗИРАМ СКОРОШНОТО СГРОМОЛЯСВАНЕ НА ПРЕКАЛЕНО МАФИОТИЗИРАНАТА И ПРЕСТЪПНА ВЛАСТ НА ШАЙКАТА!!!!!! ВЕЧЕ СЪВСЕМ САМОЗАБРАВЯНЕТО Е ПРИДОБИЛО ЧУДОВИЩНИ ПЕЕВСКИ РАЗМЕРИА ЗА ТИ СИ ГО ИЗБРА ...
112
1
 
3
 
! Отговори
двоен мутростандарт преди 4 години
страсбург - борисов - чакъраhttps://dnes.dir.bg/politika/boyko-borisov-strasburg-todor-dimov-chakara-12358875ЕТО КАКВО Е СВЪРШИЛ НЕДОСЕГАЕМИЯ НИ ПРЕМИЕР СПОРЕД ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪД НО ГЕШЕВ НЕ СМЕЕ НИЩО ДА ПРЕДПРИЕМЕ!!!!!
111
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Откога България се върна назад към мрачните времена на престъпнияя по закон комуснтически диктаорски строй с неговата репресивна система свърза с КГБ и ДС - предаваща бг интереси погазваща законните и човешки права и свободи . Президента пъв има иунитет няма доказана вина а СРСта са противозаконно направени и публикавани които не доказват вина а противозаконно подслухване и злоутреба с власт от прокуратурата, което е посегателство срещу държавата и измяна срещу президента и България не обратно
110
1
 
3
 
! Отговори
ГЕОРГИЕВА, СОФИЯ преди 4 години
"Не съм сигурен, но твърдя..." - беше казал един сръбски учен по отношение на един исторически "факт", с който фалшифицираха нашата история. Един от многото такива случаи от тяхна страна. Не можете да отклоните вниманието ни от вашите безобразия. Само повишавате авторитета на президента ни и укрепвате народната любов и доверие към него.
109
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЦРУ Хехехе! Имаш ли представа кога се взима комисиона??? Според теб, явно преди дадена сделка?! Кой ви пусна тук толкова неграмотни да пишете глупости? И не използвай напразно името на цру, че....те не обичат това.
108
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен Хаха, той подтичва като кученце и покрай Тръмп. Горкият слуга на двама господари. Накрая ще получи раздвоение на личността.
107
20
 
3
 
! Отговори
Радев е на хранилка преди 4 години
Радев иска за рубли да ни пришие към бедната путинова Русия. Този път обаче не е познал...
106
0
 
11
 
! Отговори
Shark преди 4 години
До 108. Ами как няма да е така, като ни управляват децата, внуците и приближените на комунистите, които попиха от тях всичко негативно. Начело с ББ - пазача на бай Тошо, най-големия комунист, за когото гласуват стадо малУУУмниЦи с мантрата че не искат комунисти на власт. Нищо не е променено, трябваше и тук през 89та да направим като в Румъния.
105
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вече нищо не може да ме учуди след като точно САЩ посочиха и казаха на Бойко *** - този да бъде главен прокурор. Какво да очакваме - гнусотии от този сорт, че може и по-далеч да стигне.
104
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този безмозъчен нагъл тип изпълнява поръчка от Америка. Това на всички е ясно.Няма по-жалка държава с по-жалки политици. В последните 30 години направиха така, че България да бъде поставена в зависимост от САЩ . И после не ми говорете как навремето сме били в услуга на Русия. Разлика от преди и сега - НИКАКВА.Жалки, жалки сме много сме жалки
103
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стана главен прокурор и вече дай да съдим Президента. Господин Гешев, първо осъдете Арабаджиеви, Баневи,Стайкови ,Божков, бившия кмет на Русе Пламен Стоилов, Цветан Цветанов и прочие и прочие ... та тогава вижде за Президента.И ,моля ви не се дръжте така нагло и високомерно когато се изказвате пред медиите, народа не вие виновен да се държите така.Стана вече главен прокурор и виж те ме кой съм аз.
102
0
 
2
 
! Отговори
Shark преди 4 години
До Риторичен ? Как така се знае, откъде се знае, ти откъде знаеш, имаш ли доказателства? ми да кажем, че се знае, че Боко еамерикански шпионин итрябва да го осъдим. Знае се бе, да бе, една жена на опашката вчера така каза.
101
2
 
9
 
! Отговори
Одисей преди 4 години
Вчера замина за САЩ 13-членна далегация начело с министър Петкова. 13 членна!!! Делегационен рекорд, (като изключим екскурзиите на Бойковите правителства до Катар,или Дубай- ОАЕ, Израел, Турция и още някъде)а уникалното е това че делегацията се води от Хасо Мустафа. Целта е да потвърдят това, което Бойко вече обеща ...
100
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЦРУ 97В глу-по-те-вината, която си написал ЕДНО Е ВЯРНО........................краварията НИКОГА НЕ ДАВА НИТО КОМИСИОННИ, НИТО КАКВОТО И ДА БИЛО!!! Тя САМО ВЗИМА!!!!!! Ако даваше, нямаше да се пъчи, че е най-богата....................ЗАСЕГА!!!!!