Радев бил извършил престъпление като шеф на ВВС, ще го разследват ли?

Прокуратурата излезе с официално съобщение за искането до КС
Обновена: 28 яну 2020 16:31 | 28 яну 2020 16:30, Камелия Цветанова
600
Радев бил извършил престъпление като шеф на ВВС, ще го разследват ли?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Има данни за престъпление, извършено от президента Румен Радев, което не е извършено в качеството му на държавен глава, но като такъв има имунитет. Това е причината главният прокурор Иван Гешев да поиска от КС тълкуване на разпоредбата от Конституцията, която се отнася до имунитета на президента, стана ясно от прессъобщение на държавното обвинение.

Още по темата
Целта е да се разбере дали държавният глава може да бъде разследван, защото при проверка за назначаването на Десислава Радева като пиар на ВВС, когато Радев е бил командир, се оказало, че има укрити документи.

"Предвид призива на президента към главния прокурор да обясни мотивите си за отправеното питане към Конституционния съд за задължително тълкуване на чл. 103 от Конституцията, високия обществен и медиен интерес, Прокуратурата на Република България предоставя следната информация: В хода на образувано и водено от Специализираната прокуратура наказателно производство, наблюдаващите прокурори на 22.01.2020 г. са извършили цялостен анализ на доказателствената съвкупност, включително и на приобщени по делото веществени доказателствени средства (събрани чрез използването на специални разузнавателни средства експлоатирани от ДАНС, спрямо командира на ВВС генерал-майор Ц.Ст.). При така извършения анализ са констатирани данни и доказателства "за висока степен на вероятност за съпричастност към престъпна дейност, предмет на разследване, на лице, заемащо висша държавна длъжност – президент на Република България, като установените евентуални престъпни действия не са свързани пряко с изпълнение на службата му", съобщиха от държавното обвинение.

"Анализът на проведените телефонни разговори разкрива, че същите са по повод вероятно извършвана проверка от КПКОНПИ по отношение на г-жа Д.Р. Наблюдаващите прокурори считат, че може да се приеме във висока степен на достоверност предположението, че пълното извършване на тази проверка на КПКОНПИ е била осуетена поради укриване на документи", допълват от там.

Наказателното производство е спряно с постановление от 23 януари 2020 г., защото съгласно Конституцията  държавният глава се ползва с имунитет, изразяващ се в неотговорност за действията, извършени при изпълнение на служебни функции, със изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията (чл. 103, ал. 1 от КРБ) и неприкосновеност за задържане и за възбуждане на наказателно преследване (чл. 103, ал. 4 от КРБ).

Според съобщението на обвинението наблюдаващите прокурори са приели, че това би било единственото правилно процесуално решение при липса на трайна практика на КС и ВКС, като всяко друго такова може да бъде предприето, респективно осъществено в нарушение на забраната за наказателно преследване срещу президента.

"Във връзка с горното, Прокуратурата на Република България публикува постановление за спиране на наказателно производство от 23.01.2020 г., от което е заличена информацията нямаща отношение към посочената причината за спиране на наказателно производство, ведно с част от ВДС (аудио-файлове).Предоставената информация се разпространява след разрешение на наблюдаващите прокурори по реда на чл. 198 от НПК. Прокуратурата на Република България заявява, че всички поставени на вниманието на обществеността въпроси, са подробно изяснени в отправеното от главния прокурор на Република България искане за задължително тълкуване на чл.103 от Конституцията и така публикуваните материали от досъдебното производство", пише още в съобшеинето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


600
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
450
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Той не само е назначил жена си ...ами се е водила на 2 позиции за да точи пари. Радев кажи ти по хитър ли си от простия и беден народ
449
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хаха , много хитро са му скроили шапка на неопетнения.
448
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фуражка ако беше станало с някой политик от управляващите ,до сега 20 интервюта щеше да дадеш в своя си стил... за корупции морупциии. Сега фуражке е време да се оттеглиш при твойте кремълски господари и да отстъпиш място на някой наистина доблестен президент
447
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гербавите постановки и обвинения са абсурдни!Това ще ви го каже всеки юрист. Под юрист нямам предвид лице завършило помощно милиционерско училище.
446
4
 
12
 
! Отговори
БББ преди 4 години
Някой ще стане за смях. Май вече стана!
445
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На следващите избори патериците на ГЕРБ свършиха и БСП и Демократична България ще бият Бойко-Доган коалицията и ромската партия ВМРО-роми. Затова са се побъркали от алчност за власт. Лакеите и буфосинхронистите им ще напуснат потъващия турскогербов кораб.
444
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ СКОРО ЩЕ ПОДНЕ ОТ ВЛАСТ, СВАЛЕН ОТ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО БЕЗОЧЛИВИТЕ СИ СЛУГИ И ЛАКЕИ И БУФОСИНХРОНИСТИ. НА ТЯХ НЕ ИМ ТРЯБВА ОПОЗИЦИЯ, ДОСТАТЪЧНИ СА СИ САМИ ДА СЕ СВАЛЯТ. ДНЕС СИ ЗАБИХА ЕДИН ГРЕДАРСКИ ПИРОН В КОВЧЕГА И В ЧЕЛОТО НА ВЕЛИКИЯ СИ ВОЖД- ВИНЕТУТО ДА ГЕ
443
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГУСЕИН ГЕШЕВ, ЩО НЕ НАПИШЕТЕ ЕДНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ НА АМЕТ ДОГАН ДА ВЪРНЕ НА ДЪРЖАВАТА ТЕЦ ВАРНА А НЕ ДА СИ КЮТКА И ДА КРЕПИ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ШАЙКАДЖИИТЕ, СЪЩО ТАКА ДА ВЪРНЕ СТУДЕНИЯ РЕЗЕРВ НА ТЕЦ МАРИЦА, ЧЕ ХОРАТА ЩЕ ОСТАНАТ БЕЗ РАБОТА, СЪЩО ТАКА КОЙ ОТНЕСЕ В ТУРСКОТО ПОСОЛСТВО СПИСЪКА С БЪЛГАРСКИТЕ РАЗУЗНАВАЧИ - ТОВА ИЗМЯНА ЛИ Е ИЛИ НЕ Е?!
442
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Радефф ГрипенаМного глупаво беше това за рушветити по повод Грипена!Радев от самолети разбира, първокрасен пилот, ас! Грипен е самолет от висока класа и при това евтин в експлоатация и използва всякакви летища, като руските самолети.Борисов разбира от пожарникарски маркучи. Много повече от Радев! Има дисертация по пожарникарски науки, макар че никой не я е виждал. Генерал е, макар, че не е и помирисвал генералщабна академия1 Не е бил още митрополит, Патриарх и...Президент!Няма и да бъде!
441
2
 
16
 
! Отговори
двоен мутростандарт преди 4 години
зАЩО ПРОКУРАТУРАТА НЕ РАОБЛАСТНАТА НА ПЕРНИК ЗА ПРЕДИЗБОРНОТО УКРИВАНЕ НА ВОДНИЯ ПРОБЛЕМ????В конституцията пише, че президента има имунитет срещу наказателно преследване а не ЧЕ ГЕРБЕСТАТА УПРАВЛЯВАЩА КЛИКА ИМА КОЛЕКТИВЕН ИМУНИТЕТ И ВСИЧКО ПРИКЛЮЧВА САМО С ОСТАВЧИЦИ
440
19
 
4
 
! Отговори
Това с Деса преди 4 години
Е кокошкарска история Истинското разследване е за държавна измяна Утре други ден Радефф е хвърлил оставка с цел да избегне затвора Но ме съмнява Здраво е загазил!
439
19
 
7
 
! Отговори
Радефф промяната преди 4 години
Ушатия се продъни, сега ще трябва да бяга в Москва.
438
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според цацаратурата трънския кмет от ГЕРБ е невинен че е блъснал дете, защото то като батман настигнало джипа му и се тряснало отзад в него при което си е спукало далака, също така е невинен защото си се е срещал с умрелите и е сключвал с тях договори да им оброботва земите... Прочетете Алеко - Бай *** прави избори, Бай *** журналист и Ботев примери от турското правосъдие и ако ви прилича на ГЕРБЕРСКИТЕ ВРЕМЕНА И НА МЕН СЪЩО МИ ПРИЛИЧАТ ОНИЯ ВРЕМЕНА НА ДНЕШНИТЕ
437
17
 
7
 
! Отговори
Гешефт? преди 4 години
Провал на Ушатия и Дeска Прoстакеска по всички линии
436
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От записа няма нищо конкретно уличаващо точно президента Радев,а освен това дори и да е ходатайствал за Деси ,това едва ли е държавна измяна ,тъй като по онова време не е бил президент ,нито командващ ВВС.Гешефтара трябва да бъде съден заради изпълнение на политическа поръчка!Нали уж прокуратурата трябва да е независима!
435
5
 
27
 
! Отговори
мафията агонизира преди 4 години
Жалките гербери изгубиха политическия дебат с президента и вадят претоплени манджи...От тях няма осъден нито един апартаментаджия, даже не са и разследвани... Цецко асансьора пикира в хола си с асансьорчето. Пацо Тераската си е консулче във Валенсия. Махнал се Пацо, наследил го Цацо... Ще ядосате президента да направи партия и власта ви свършва още по-рано с предсрочни избори. Вчера полицията обгази мирните протестиращи за водния геноцид над Перник...
434
22
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чичо Гешев ми става все по-симпатичен! Ванка, мачкай БКП-сганннта и не спирай!
433
26
 
6
 
! Отговори
Дано да запази преди 4 години
Малко достоинство и да подаде оставкаИначе ще е първият импийчнът Бг президентМдаа
432
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До дедА тиОнзи Гешев е бил импотентен. Оженил се е накрая, но оставил жена си тук, когато бягал. Дали е избягал, дали е успял да се скрие така, че да не остави диря? Има твърдения, че руснаците са го хванали и даже сеа го оставили жив срещу това, да им снесе цялата информация кой е кой в БКП.За този не знам нищо и не ща да знам. Колкото по-бързо ми изчезне от погледа, толкова по-малко попържни ще избълвам! Рядко неприятен тип, започна с фалстарт! Да беше обикновена слугинка, да я щипнеш...
431
15
 
5
 
! Отговори
Става ясно КОЙ преди 4 години
Плати протестите срещу Гешеф - Радефф и кликата около него Ноооо законът е закон за всички!