Радев наложи вето на закона за "прокурор срещу главния"

Президентът смята, че концепцията му не е избистрена
62
Радев наложи вето на закона за "прокурор срещу главния"
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев наложи вето на Закона за допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, който беше приет от Народното събрание на 29 януари.

Държавният глава връща закона в неговата цялост за ново обсъждане от депутатите, съобщиха от прессекретариата му.

Още по темата
Приетият в края на януари закон не предлага справедливо и устойчиво решение на проблема с липсата на ефективно разследване срещу действащ главен прокурор или негов заместник.

С въвеждането на нова длъжност "прокурор по разследването срещу главния прокурор или негов заместник" се нарушават редица основни конституционни принципи, сред които независимостта на съда, независимостта на прокурорите в рамките на съдебната власт и равенството на гражданите пред закона, мотивира се Радев.

В своите мотиви президентът посочва още, че проблемът с липсата на ефективно разследване срещу действащ главен прокурор или негов заместник, както и изобщо срещу лица на висши държавни длъжности, представлява основно предизвикателство пред върховенството на правото у нас. 

За последната година и половина това е трета различна законодателна инициатива на управляващото мнозинство, която се опитва да намери решение на проблема.

Люшкането между различни институционални варианти явно показва, че проблемът е сложен, концепцията за решението му все още не е избистрена и дебатите трябва да продължат в експертен кръг, смята президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
3
 
10
 
! Отговори
РоРо преди 3 години
Тоя ка ун въведе поредното вето на себе си.нали ти го искаше тоя прокурор бе!само с разликата да го слагаш ти.Гешев и Кьовеши те чакат.и за грипените и за джиповете.и за деса -с двете заплати,и за двата държавни апартамента.ще се види колко се облажи от *** на бобоков и тн.
33
2
 
7
 
! Отговори
и те така те преди 3 години
странно е да налагаш вето с аргументи, че не е ок да има по- главен прокурор от главния, че системата не е избистрена /а тя няма как да се избистри, защото така има нужда от по- по - по - главеен.../, след като цяло лято с юмруче точно това искаше... не виждам проблем в сегашната уредба, в която ВСЕКИ прокурор може да разлседва главния... у нас проблема е друг.. че на никой не му стиска да тръгне срещу корупцията, защото всеки на позиция има кирливи ризи и шубето си е голям страх.. и така те..
32
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До мисли му РадеФ !Кьовеши по ще свърши работа,Гешев е .......лизец
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Народа чака отговора от призиденството истина ле е или не.Или да почват да се избистрат..... чакаме.
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До аман от тоя 29..Най добре да са заедно с Гешев...
29
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев Ветото,не му ли омръзна да спира закони и после същите да се приемат.Кой го еб за слива...,какво зависи от него...НИЩО..освен да се прави на партизанин...
28
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ужас. Румен ветото. Докога, бе!
27
1
 
15
 
! Отговори
антибсп преди 3 години
Колко ли вета остават до края на мандата?
26
3
 
13
 
! Отговори
аман от тоя преди 3 години
Ушатия червен пpимaт не пропусна да се направи отново на "велик". Малко му остана. Скоро Гешев ще го приземи върху нара в следствения арест.
25
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 24Поне не като Плевневлиев, че да смучи Боко оная работа и да хленчи.
24
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кога ще има специален прокурор за Президента, както и най-вече за ченгетата от ДС които работят за него в президентството?
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 25Нощта? Стога си ги измисля.
22
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Синът на Румен Радев - Георги, както и всичките му непълнолетни приятели от шумния купон в събота, ще бъдат разпитани от Детска педагогическа стая.Причината е, че по инцидента е започнало разследване след подадения от гражданин сигнал, с когото медията ни разговаря още след нощта на партито, юношите освен шумни, са били и доста агресивни. След като им била направена забележка минути след 23 часа, те се ядосали и от терасата на наетата стая в хостел започнали да хвърлят предмети.
21
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Синът на Радев на разпит в Детска педагогическа стая. Това е само началото . Баща му го води по точки и золуми с разследвания от ОЛАФ и гл.прокурор Гешев.
20
2
 
3
 
! Отговори
Монкаа преди 3 години
До МонкатаПардон, Кьовеши
19
6
 
11
 
! Отговори
мисли му РадеФ ! преди 3 години
След няколко месеца като те докопа Гешев, яко ще ти набие канчето и нахлупи мазната фуражка върху клепналите ушаци !
18
4
 
11
 
! Отговори
Монката преди 3 години
Фигурант радев остана ти годинка!а после и Гешев и Клавиши.
17
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фалшивият радетел на морала нещо трябва да направи,за да отвлече вниманието от това,че не е предал грам морал и не е възпитал сина си. Пак опити за прикриване,а после пак някои ще реват защо надрусани момченца,свикнали да се чувстват безнаказани,убиват невинни по пътя. Апропо,синът му и преди беше участвал в сбиване,а червеният *** го прикриваше.
16
8
 
12
 
! Отговори
Говедар преди 3 години
Радев, Кьовеши те чака!нали заради тебе сложиха наблюдаващ прокурор,да не би ГЕШЕВ да почне да ти разследва кражбите като зелен чорап."виж там митко да оправи нещата"
15
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В други държави имали подобни случей)или ние сме държава на абсурдите